You are here

Τύπος: Στα €71 εκατ. η χορηγία δήμων

17/08/2022 08:49

Η κρατική χορηγία προς τους δήμους και τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Μάιο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

«Στα €71 εκατ. η χορηγία δήμων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η κρατική χορηγία προς τους δήμους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την ώρα που τρέχουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση του αριθμού των Δήμων σε 20, η κρατική χορηγία που θα λάβουν του χρόνου οι 30 Δήμοι παραμένει στα ίδια επίπεδα με φέτος. Η κρατική χορηγία η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη θα είναι ύψους €70,8 εκατ. Το ύψος της κρατικής χορηγίας το 2023 θα είναι €51,1 εκατ.  

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κατά την πρώτη συνεδρία της μετά τις θερινές διακοπές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κυρώσεις στις τράπεζες από SSM λόγω ελλιπούς διακυβέρνησης
  • Χιλιάδες συμψηφισμοί για πληρωμές και οφειλές
  • Αν επενδύσεις, απάντησε αυτά τα 7 ερωτήματα
  • Εκτινάχθηκε η μάζα των χάκερς κρυπτονομισμάτων

Πολίτης

«Κακοί οι οιωνοί για τα “κόκκινα” δάνεια»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Μάιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει στασιμότητα στη μείωση των ΜΕΔ, ενώ από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται και ελαφρά άνοδος €17 εκατ. μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2022. Από την άνοδο των €17 εκατ. «κόκκινων» δανείων, τα €15 εκατ.  αφορούν νοικοκυριά. Στάσιμα παραμένουν τα ΜΕΔ όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί σε ό,τι αφορά την πορεία των ΜΕΔ, εν μέσω διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λόγω πληθωρισμού της τάξεως του 11%.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς την Κομισιόν για τη μη επιβολή ΦΠΑ στο νέο τέλος που θα επιβληθεί στην κατανάλωση του φυσικού αερίου. Όπως υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχετίζεται με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη μη επιβολή ΦΠΑ στους φόρους κατανάλωσης ή στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων στα τιμολόγια της ΑΗΚ. Αντιθέτως, επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιβάλλει ΦΠΑ στους φόρους κατανάλωσης και στην τελική τιμή χρέωσης κατανάλωσης ηλεκτρισμού σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι επενδυτές δεν βλέπουν μείωση του πληθωρισμού

Χαραυγή

«Αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι η κυβέρνηση τάσσεται εναντίον κάθε πρωτοβουλίας για ανακούφιση της κοινωνίας από τη λαίλαπα της ακρίβειας. Επίσης, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον κατώτατο μισθό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόστιμα για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας
  • Με ελαφρά άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο, στις 69,52 μονάδες

Αλήθεια

«Υπ. Οικονομικών: Δεν έχει σχέση με τον φόρο κατανάλωσης ΑΗΚ»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι  κόντρα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του ΑΚΕΛ πυροδότησε η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς την Κομισιόν για τη μη επιβολή ΦΠΑ στο νέο τέλος που θα επιβληθεί στην κατανάλωση του φυσικού αερίου.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών, το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχετίζεται με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη μη επιβολή ΦΠΑ στους φόρους κατανάλωσης ή στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων στα τιμολόγια της ΑΗΚ. Αντιθέτως, επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιβάλλει ΦΠΑ στους φόρους κατανάλωσης και στην τελική τιμή χρέωσης κατανάλωσης ηλεκτρισμού σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι έφθασαν τα €2,95 δισ. τα κόκκινα δάνεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κτίζουμε και μικρότερα και φθηνότερα σπίτια

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ-Επιβεβαιωμένα κοιτάσματα 510 δισ. κμ που καλύπτουν για 5 χρόνια τις ανάγκες της Γερμανίας

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΚΟΙ ΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ-ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΝΕΙΩΝ ΒΑΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΣ- ΚΛΕΙΔΙ στις ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ-Αποκαλύπτουμε πώς το σκάνδαλο στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με την Κύπρο-Ποιος βρίσκεται πίσω από Predator ;Άβνι Ντίλιαν

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΡΕΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ-Επιμένει να αγνοεί προτάσεις και να γυρίζει την πλάτη σε νοικοκυριά και ΜμΕ