You are here

Τύπος: Στα μαχαίρια ξανά οι θεσμοί

09/04/2021 06:30

Η νέα κρίση στις σχέσεις Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή μετά τις αποκαλύψεις για 221 παράνομα διαβατήρια, η έρευνα της PwC Κύπρου υπό τον τίτλο “Cyprus Real Estate Market – 2020” και τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2020, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Στα μαχαίρια ξανά οι θεσμοί»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η νέα κρίση στις σχέσεις Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή μετά τις αποκαλύψεις για 221 παράνομα διαβατήρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποκάλυψε χθες ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε 221 πολιτογραφήσεις επενδυτών και συγγενών τους, από τον Αύγουστο του 2020 έως και το Φεβρουάριο του 2021, παρακάμπτοντας, ως να μην υπήρχαν, τους κανονισμούς που είχε εγκρίνει η βουλή των περασμένο Ιούλιο. Χωρίς να κατονομάζει τον κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Σαββίδης με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «βάραθρο στο οποίο κατρακυλούν κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι αξιωματούχοι».

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πεντητά –μία μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου ανοίγουν με το τσουβάλι νέες θέσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για τη ΣΕΚ
  • Απόφαση για κινητά σε αξιωματούχους
  • Ροκανίζονται τα κέρδη λόγω επιτοκίων
  • Πριν το Πάσχα το επίδομα τέκνου

Πολίτης

 «Έπιασε τόπο η επιδότηση επιτοκίου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έρευνα της PwC Κύπρου υπό τον τίτλο “Cyprus Real Estate Market – 2020”.  Σύμφωνα με την έρευνα, η πολιτική επιδότησης επιτοκίου από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας φαίνεται πως συγκράτησε μια πιθανή ραγδαία πτώση στην παροχή νέων οικιστικών δανείων. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, η αξία των συνολικών χορηγήσεων για οικιστικές μονάδες ανήλθε στα €972 εκ., ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, η αξία των συνολικών χορηγήσεων για οικιστικές μονάδες έφθασαν τα €399 εκ., που αντιπροσωπεύει μια μείωση της τάξεως του 17%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τον τερματισμό του την 1η Νοεμβρίου του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση €3,8 δισ. το 2020 - ΜΕΔ
  • Ζητάει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό – Γενικό συμβούλιο ΣΕΚ

Χαραυγή

 «5 δισ. ευρώ ΜΕΔ στις τράπεζες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα €5,1 δισ. ανήλθαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες στο τέλος του 2020, παρουσιάζοντας μείωση €3,9 δισ. σε σύγκριση με το τέλος του 2019. Σημειώνεται ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο αφού υπάρχουν άλλα €10 δισ. περίπου στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε χθες τρεις προτάσεις νόμου για παράταση των προθεσμιών υποβολής φορολογικών στοιχείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Κύπρος στο πρόγραμμα κρουαζιέρων της Seabourn Line
  • Eurostat: Αύξηση των τιμών κατοικιών κατά 2,4% το 2020
  • Χαλούμι: Έτοιμοι οι τ/κ για τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Αλήθεια

 «Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της πανδημίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το μήνυμα αισιοδοξίας για τις δυνατότητες διαχείρισης της επόμενης μέρας της πανδημίας που έστειλε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας. Όπως αναφέρεται, ο κ. Μάτσας τόνισε την ανάγκη προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν την Κύπρο στην ανάκαμψη και ανάπτυξη από την υγειονομική κρίση.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υφυπουργείο ναυτιλίας ανακοίνωσε τη συμπερίληψη της Κύπρου στο πρόγραμμα κρουαζιέρας της εταιρείας Seabourn Cruise Line.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θέμα χρόνου το άνοιγμα ξενοδοχείων για τους κύπριους – Σάββας Περδίος
  • Μείωση €3,8 δισ. στα κόκκινα δάνεια στο τέλος του 2020
  • Ακίνητα από €4.500 μέχρι €161.000 – Altamira Real Estate
  • Χωρίς μισθό ακόμη ο χρηματοοικονομικός επίτροπος – Και το προσωπικό του φορέα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Ποικίλες αντιδράσεις: Τα αυξημένα κρούσματα έφεραν αναστάτωση

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ – Σφυροκόπημα χθες στην επ. ελέγχου της βουλής για παρανομίες και διασπάθιση δημόσιου χρήματος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΞΑΝΑ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ – Νέα κρίση στις σχέσεις Γ. Εισαγγελέα και Γ. Ελεγκτή, μετά από αποκαλύψεις για 221 παράνομα διαβατήρια

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΕΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΦΕΡΕ Η ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ – Διαφωνίες και αλαλούμ με το αναθεωρημένο Πρωτόκολλο Ιχνηλάτησης