You are here

Τύπος: Στα πρόθυρα αποφάσεων για μείωση δαπανών η ΕΕ

10/09/2021 06:27

Η σημερινή σύσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όπου θα αξιολογήσουν τις παρενέργειες από την απόφαση της ΕΚΤ για μικρότερες αγορές ομολόγων, η εκταμίευση €157 εκατ. για την Κύπρο και η προσφυγή των τυροκόμων εναντίον της απόφασης της Κομισιόν για την κατοχύρωση του χαλλουμιού, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Στα πρόθυρα αποφάσεων για μείωση δαπανών η ΕΕ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή σύσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όπου θα αξιολογήσουν τις παρενέργειες από την απόφαση της ΕΚΤ για μικρότερες αγορές ομολόγων. Αναφέρεται ότι το συμβούλιο μπορεί να είναι άτυπο, ωστόσο είναι δυνατό να χαραχθεί η μελλοντική πορεία, ιδιαίτερα στα δημοσιονομικά, σε μια περίοδο που υπάρχουν χαλαρώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναχώρησε χθες από την Κύπρο για να λάβει μέρος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι άνοιξε η κάνουλα του ταμείου ανάκαμψης για την Κύπρο, καθώς χθες η χώρα εκταμίευσε την πρώτη δόση, ύψους €157 εκ, από συνολικό ποσό ύψους €1,2 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Χώνεψε» η ΟΕΒ την αύξηση του εταιρικού φόρου
  • Πάνω, πάλι, οι εισαγωγές και κάτω οι εξαγωγές 
  • Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για χορηγίες στη μεταποίηση
  • Εμπνευστές και αιτητές του Olivewood

Πολίτης

 «Προσέφυγαν κατά Κομισιόν οι τυροκόμοι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η προσφυγή των τυροκόμων εναντίον της απόφασης της Κομισιόν για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας και Προέλευσης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου Γιώργος Πέτρου, ανέφερε στην εφημερίδα ότι, παρά τις συζητήσεις με το κράτος, δεν τους δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις σε κάποια θέματα, και ως εκ τούτου προχώρησαν στην προσφυγή. Αν υπάρξει κάποια επιτυχία με τις συζητήσεις, είπε, θα την αποσύρουν.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το φιλόδοξο σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο με αφορμή τη συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου σχετικής έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι απορρίφθηκε η καταβολή χρηματοδότησης στην ταινία Jiu Jitsu.

Χαραυγή

 «Εκατομμύρια με τη μέθοδο Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης διατύπωσε χθες σοβαρές καταγγελίες για το σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας σε συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής. Όπως ανέφερε, το σχέδιο τροποποιήθηκε περισσότερες από πέντε φορές και έγιναν χαλαρώσεις στα κριτήρια προς όφελος των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου σκαρφάλωσε στα €3.154.9 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, σε σύγκριση με €2.539.4 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κάμερες φωτοεπισήμανσης: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση με ορόσημο τις 25 Οκτωβρίου
  • Τα πρώτα €157 εκ. από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Αλήθεια

 «Εκταμιεύονται τα πρώτα €157 εκ. από Μηχανισμό Ανάκαμψης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η εκταμίευση €157 εκατ. για την Κύπρο, ως προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η πρώτη δόση αφορά στο 13% των χρηματοδοτήσεων και δανείων που αναλογούν στην Κύπρο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ποσό θα συμβάλει στην εφαρμογή επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχουν καταγραφεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος, είπε χθες ότι το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας, ύψους €1,2 δισ., είναι η μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναφορές σε παρατυπίες στην επιτροπή ελέγχου – Οπτικοακουστική βιομηχανία
  • Βράβευσε επτά ξένους επενδυτές που πίστεψαν στην Κύπρο – Invest Cyprus

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΙΩΠΗ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΡΦΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ! – Κορωνοϊός

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΟΥΣΚΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ – Ο πρόεδρος άφησε εκτεθειμένο τον υπουργό παιδείας για τους χειρισμούς του και του ζητά σήμερα εξηγήσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΕΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ Ο ΑΤΑΤΟΥΡΚ – Έρευνα για ευθύνες στο υπουργείο παιδείας, ζητά εξηγήσεις για τη διαχείριση ο πρόεδρος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΕΙΤΕ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ – Είναι η αντιφατική και ανερμάτιστη πολιτική του προέδρου που βοηθά την Τουρκία