You are here

Τύπος: Στα £360 εκ. οι ζημιές 69 εισηγμένων εταιρειών

03/03/2003 09:03
Ιδιαίτερα «φτωχή» σε ρεπορτάζ και ειδήσεις του οικονομικού πεδίου είναι η ειδησεογραφία του έντυπου τύπου σήμερα Δευτέρα 3 Μαρτίου.

Το μοναδικό οικονομικό ένθετο που κυκλοφορεί και την Δευτέρα, το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «2002: Ζημιές £360 εκατ. έναντι κερδών £62» γράφει ότι «παρά τις ελάχιστες εξαιρέσεις το 2002 θα μπορούσε με ευκολία να χαρακτηρισθεί ως έτος ζημιών ή σημαντικής μείωσης κερδών των εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών. Στο σύνολο των 122 εταιρειών που ανακοίνωσαν τα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα», προστίθεται στο σχετικό ρεπορτάζ, «οι 69 κατέγραψαν ζημιές και οι 53 εταιρείες κέρδη. Όμως οι ζημιές που κατέγραψαν οι 69 ανέρχονται στα £360 εκατ., ενώ τα κέρδη των 53 εταιρειών μόλις που φθάνουν τα £62 εκατ. Στην συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα της κάθε εταιρείας, ανά κλάδο.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» σε ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της, αναφέρεται σε θύελλα αντιδράσεων από τους φαρμακέμπορους οι οποίοι δεν δέχονται μείωση των ποσοστών κέρδους τους, αντιδρώντας στην τελευταία πολιτική πράξη του Φρίξου Σαββίδη, προτού αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας, να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων μέχρι και 20%,από την 1η Μαΐου.

Αλλού, επίσης στην πρώτη σελίδα αναφέρεται σε υπόμνημα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) προς τον νέο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, στο οποίο περιέχονται εισηγήσεις της Οργάνωσης για την οικονομία, τους επιμέρους παραγωγικούς κλάδους και το θεσμικό πλαίσιο, ενώ στον αντίποδα, η ΟΕΒ ζητά από τον κ. Παπαδόπουλο μακροχρόνιο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Αλλού, γράφει ότι μόνο οκτώ με δέκα πρατήρια διαθέτουν χρωματισμένο πετρέλαιο προς τους αγρότες και μιλά για φιάσκο του υπουργείου Εμπορίου, του οποίου ο προηγούμενος πολιτικός προϊστάμενος έκανε λόγο για 60 πρατήρια στα οποία θα διατίθετο χρωματισμένο πετρέλαιο για τους αγρότες.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει ότι από τις 7.30 σήμερα το πρωί ο Επίτροπος Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα δέχεται αιτήσεις/δηλώσεις εγγραφής από (ξένες και κυπριακές) εταιρείες για άσκηση τηλεπικοινωνιακής δραστηριότητας στην Κύπρο. Ο Επίτροπος θα πρέπει σε δύο εβδομάδες να απαντήσει πόσες και ποίες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι «Telepassport», «OTEnet», «Callsat Telecom» «Thunderworx» και «Planitis».