You are here

Τύπος: Στα βαθιά για κατώτατο μισθό και εργατικά χέρια

08/09/2021 06:28

Η σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος με πρώτο θέμα συζήτησης των κατώτατο μισθό και η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 2% στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές το Σεπτέμβριο, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Στα βαθιά για κατώτατο μισθό και εργατικά χέρια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος με πρώτο θέμα συζήτησης των κατώτατο μισθό. Όπως αναφέρεται, θα γίνει παρουσίαση στους κοινωνικούς εταίρους της μελέτης που διεξήγαγε η Διεθνής Οργάνωση ILO το 2019, για την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού, η οποία έχει επικαιροποιηθεί. Πέραν του κατώτατου μισθού, στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να συζητηθεί η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κάλεσε χθες τους συναδέλφους του σε δημοσιονομική πειθαρχία και αποφυγή κατάθεσης δαπανηρών αιτημάτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στη βουλή οι υπερχρεώσεις κατά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες
  • Το «ευαγγέλιο» των τραπεζών που δυσκολεύει τους πελάτες
  • Μεγάλες τράπεζες δεν έκοψαν τις μπίζνες με παράδεισους
  • €250 δισ. η ΕΕ για πράσινους στόχους

Πολίτης

 «Μείωση 2% στις τιμές του ρεύματος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 2% στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές το Σεπτέμβριο. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, κληθείσα από την εφημερίδα να σχολιάσει την έντονη συζήτηση των τελευταίων ημερών για την αυξημένη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σημείωσε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που δεν αποδίδει την πλήρη εικόνα καθώς στην πράξη οι τιμές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2018-19 μετά από μια ιδιαίτερη χρονιά, στην οποία λόγω της πανδημίας οι τιμές του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλές.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι μέχρι σήμερα δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ μετά την ομόφωνη ψήφιση από τη βουλή του τροποιητικού νόμου του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος προνοεί την είσπραξη από τον πωλητή που μεταβιβάζει ακίνητη ιδιοκτησία, τέλους ύψους 0,4% επί της τιμής πώλησης ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές.

Χαραυγή

 «Κερδίζει έδαφος η πρόταση ΑΚΕΛ για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ενέργειας της βουλής η οποία εξέτασε τη μεγάλη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως διαφάνηκε κατά τη συζήτηση, το σύνολο των κομμάτων συμφωνεί με το πνεύμα της πρότασης την οποία κατέθεσε πρόσφατα ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, με επιστολή του στον πρόεδρο Αναστασιάδη, για την ανάγκη άμεσης μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε συμφωνία για την εύρυθμη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς κατέληξε η συνάντηση μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον επιχειρηματικό κόσμο, τους επαγγελματικούς φορείς, καθώς και τους ανώτατους εκτελεστικούς διευθυντές και τους επικεφαλής κανονιστικής συμμόρφωσης των τραπεζών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το ΑΚΕΛ βάζει πίεση ξανά για την προστασία δανειοληπτών
  • Οι πληγές της πανδημίας θα συνοδεύουν την οικονομία και το 2022

Αλήθεια

 «Πανευρωπαϊκό σοκ με την τιμή του ρεύματος»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι αυξημένες τιμές στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια είναι πανευρωπαϊκό και όχι μόνο κυπριακό πρόβλημα, γεγονός που προβληματίζει τους αρμόδιους αρκετών χωρών. Τα παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για σοκ στις τιμές ενέργειας, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα δύσκολο επερχόμενο χειμώνα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η συνολική απασχόληση για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επί τάπητος τα προβλήματα της δημόσιας υπηρεσίας
  • Έγκαιρη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο ΠτΔ
  • Ανοικτό σε προτάσεις για μείωση των τιμών – Υπουργείο ενέργειας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – Ειδικοί προβλέπουν δύσκολο χειμώνα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΘΛΗΤΕΣ ΥΨΗΛΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ… ΣΤΗ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ – Πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο από υπουργείο άμυνας για να κλείσει τα παραθυράκια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΠΑΣΑ ΣΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ – Επίκληση καταστατικής πρόνοιας από Αναστασιάδη για τον υποψήφιο ΔΗΣΥ για το 2023

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ – Το υπουργείο ενέργειας δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με κόμματα και οργανωμένα σύνολα