You are here

Τύπος: Στάση πληρωμών χωρίς προϋπολογισμό

07/12/2020 06:42

Οι προειδοποιήσεις του υπουργού οικονομικών για παράλυση του κράτους σε περίπτωση καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, οι νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τα αεροπορικά ταξίδια, καθώς και το βέτο στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης που προβάλλουν Πολωνία και Ουγγαρία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Θα τιμωρηθεί η κοινωνία»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι προειδοποιήσεις του υπουργού οικονομικών για παράλυση του κράτους σε περίπτωση καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η καταψήφιση του προϋπολογισμού ισοδυναμεί με μη ψήφιση των κονδυλίων για την υγεία, των κοινωνικών παροχών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων, των αναπτυξιακών έργων και του ταμείου ανάκαμψης.

 «Πόσο ασφαλείς είναι οι αεροπορικές πτήσεις στην εποχή Covid»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τα αεροπορικά ταξίδια. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στους ταξιδιώτες εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό. Ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, τονίζουν ότι τα περισσότερα μέτρα μπορεί να είναι ωφέλιμα όταν το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας υποδοχής είναι σχεδόν μηδενικό, όμως τώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει παντού δεν έχουν καμία αποδοτικότητα. Αναφέρεται ότι τα άτομα που ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν πρέπει αυτόματα να θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εξάπλωση μόλυνσης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • H EBRD παραμένει μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου
  • Μικρή ώθηση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων
  • Fitch: Αρνητικές οι επιδόσεις τραπεζών λόγω Covid
  • To εμβόλιο «γεννά» εκατομμυριούχους

Πολίτης

 «Ευρωβραχυκύκλωμα στην ανάκαμψη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το βέτο στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης που προβάλλουν Πολωνία και Ουγγαρία. Όπως σημειώνεται, στις υπόλοιπες χώρες μέλη εντείνεται στο μεταξύ η οργή έναντι των δύο χωρών, που με τη στάση τους προκαλούν εδώ και χρόνια εντάσεις με τις Βρυξέλλες. Στον αντίποδα, Πολωνία και Ουγγαρία επιρρίπτουν στην ΕΕ την κατηγορία ότι τους τιμωρεί πολιτικά διότι τηρούν διαφορετική στάση σε ορισμένα μείζονα ζητήματα όπως είναι το προσφυγικό/ μεταναστευτικό.

Χαραυγή

 «Τράπεζες: Θωρακίζουν τα κέρδη τους με αυξήσεις επιτοκίων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι αυξήσεις επιτοκίων που επιβάλλουν οι τράπεζες θωρακίζοντας τα κέρδη τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες έχουν αναπροσαρμόσει την πολιτική τους σε τρία επίπεδα: Πρώτος έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια τα οποία πληρώνουν στους καταθέτες, ενώ παράλληλα έχουν επιβάλει σειρά χρεώσεων ιδιαίτερα στις συναλλαγές στα ταμεία. Δεύτερο, έχουν αυξήσει τα επιτόκια τα οποία χρεώνουν στους δανειολήπτες, ιδιαίτερα στα δάνεια τα οποία εντάσσονται στα σχέδια κρατικής επιδότησης. Τρίτο, έχουν αυξήσει σημαντικά τα κριτήρια και τις απαιτήσεις τους για την παραχώρηση νέων δανείων, τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Αλήθεια

 «Στάση πληρωμών χωρίς προϋπολογισμό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών στην οικονομική εκπομπή του ΡΙΚ Ευρω$τια για τον προϋπολογισμό του 2021. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 είναι αυξημένος λόγω των συνεπειών της πανδημίας, τονίζοντας ότι εάν δεν εγκριθεί από τη βουλή θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. «Ο προϋπολογισμός είναι το βασικότερο όπλο της κυβέρνησης, χωρίς προϋπολογισμό γίνεται στάση πληρωμών. Αυτό πρέπει να έχουν όλοι υπόψη. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτή τη στιγμή δίδουμε ένα οικονομικό πόλεμο. Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ενδεχόμενο να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η EBRD συνεχίζει να είναι βασικός μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου παρά τη λήξη της εντολής της στην Κύπρο.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ! – Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΛΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ… HOME ALONE ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – Η σκιά της Covid-19 πέφτει όλο και πιο βαριά πάνω από την Κύπρο.  Ένας στους 8 πλέον οι θετικοί

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ – Πετρίδης στον «Φ»: Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο προϋπολογισμός ως μοχλός για αλλότριους σκοπούς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΙΕΡΡΕΥΣΑΝ ΣΤΗ CYPRA ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ