You are here

Τύπος: Στη φόρα οι κρυφοί ιδιοκτήτες

20/03/2019 07:06

Το μητρώο των τελικών δικαιούχων εταιρειών που θα ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του εφόρου εταιρειών, το 10ο φόρουμ οικονομικών ιδεών του Κέντρου Οικονομικών Ιδεών Βίλφριντ Μάρτενς που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, καθώς και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Στη φόρα οι κρυφοί ιδιοκτήτες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το μητρώο των τελικών δικαιούχων εταιρειών που θα ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του εφόρου εταιρειών, όπως προνοείται από την 4η ευρωπαϊκή οδηγία για την παρεμπόδιση ξεπλύματος χρήματος από παράνομες συναλλαγές και καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως αναφέρεται, στόχος είναι όπως το μητρώο τεθεί σε λειτουργία από τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ το τμήμα εφόρου προβεί και στις δέουσες ενέργειες όσον αφορά το μηχανογραφικό σύστημα. Δηλαδή, από την ερχόμενη χρονιά, οι αρχές θα έχουν πρόσβαση στο ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από εταιρείες και λογαριασμούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος, ο έφορος θα προβεί στη δημιουργία και διατήρηση του μητρώου εταιρικών και άλλων νομικών οντοτήτων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τον Μάιο με την ετήσια γενική συνέλευση και την εκλογή των νέων διοικητικών συμβούλων αναμένεται να επανακαθοριστεί το στρατηγικό πλάνο της Ελληνικής. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποτελείται σήμερα από 13 συμβούλους εκ των οποίων οι δύο είναι εκτελεστικοί.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αγώνας δρόμου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς
  • Αυξήθηκε το εργατικό κόστος στην Κύπρο
  • Στο μικροσκόπιο οι παροχές εργαζομένων σε είδος
  • Ψάχνουν να βρουν υπαλλήλους – Καμπανάκι κινδύνου ενώπιον της επιτροπής εμπορίου της βουλής

Πολίτης

 «Κάλεσμα για μεταρρυθμίσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το 10ο φόρουμ οικονομικών ιδεών του Κέντρου Οικονομικών Ιδεών Βίλφριντ Μάρτενς που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής Μάρτεν Φέρβεϊ και επικεφαλής του κλιμακίου της κυπριακής τρόικας, μίλησε για την ανάγκη συνέχισης και αναζωογόνησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις που προτάσσει είναι στη δικαιοσύνη, τη δημόσια υπηρεσία και την παιδεία.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι κυβέρνηση και Τράπεζα Κύπρου υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης προκειμένου το κτήριο που κάποτε φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αρχής εργασίας εφόσον η Κύπρος εξασφαλίσει την έδρα της.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το ΚΕΒΕ καλεί τα μέλη του σε εγρήγορση για το Brexit
  • Στήριξε την εβδομάδα των start-ups – Aris
  • H EKT ενέκρινε το Helix
  • Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,15% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Η αδράνεια της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο το τουριστικό μας προϊόν»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία. Το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρία της επιτροπής τουρισμού της βουλής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Λεμεσός θα έχει ανάγκες σε προσωπικό που αγγίζουν τις 7 χιλ. Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε καταρτισμένο και μη προσωπικό και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εξεύρουν τρόπους για να στελεχωθούν τα ξενοδοχεία με επάρκεια. 

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2018 το ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3,9% αλλά το εργατικό κόστος αυξήθηκε μόνο κατά 2,6%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Τα σχέδια αναδιάρθρωσης ήταν επαρκή για τον Συνεργατισμό»
  • Τράπεζα Κύπρου: «Πράσινο» από ΕΚΤ για το project Helix
  • ΑΚΕΛ: Αυστηρό μήνυμα για ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις στα ταχυδρομεία
  • Δέσμη προτάσεων από το ΑΚΕΛ για προστασία των εργαζομένων

 «ΠτΔ: Να παραμείνει στην εθνική κυριαρχία η φορολογία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το 10ο φόρουμ οικονομικών ιδεών του Κέντρου Οικονομικών Ιδεών Βίλφριντ Μάρτενς που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης.  Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του ανέφερε ότι η Κύπρος υποστηρίζει πρωτοβουλίες όπως την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών, ωστόσο υπογράμμισε πως «ταυτόχρονα παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι ορισμένες πολιτικές, περιλαμβανομένου του τομέα της φορολογίας, θα πρέπει να παραμείνουν στην εθνική κυριαρχία».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, η Κύπρος κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2019 τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των πιστώσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια κατά 27,4% και κατά 21,9% αντίστοιχα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Λύση η εργοδότηση ξένων φοιτητών – Τουριστική βιομηχανία
  • Αυξάνονται οι μισθοί στην Κύπρο - Eurostat

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ – Το ανώτατο ξαναέστειλε το μήνυμα ότι ο νόμος για την 56η έδρα της βουλής είναι αντισυνταγματικός

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ FOCUS– Από κατηγορούμενος, μάρτυρας κατηγορίας ο πρώην γαμπρός του Χρ. Χριστοδούλου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΑΖΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ – Λευκωσία και Αθήνα επενδύουν πολλά και στη σημερινή σύνοδο της Ιερουσαλήμ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΡΙΞΑΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ