You are here

Τύπος: Στη «σκιά» της τραγικής απώλειας

11/07/2002 08:51
Υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας, της απώλειας του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Διοικητή της Αεροπορίας Στέλιου Δεμένεγα και των τριών άλλων εξαίρετων αξιωματικών της ΕΦ, κινείται ο σημερινός ημερήσιος οικονομικός τύπος.

Όλα τα πρωτοσέλιδα στο σημερινό τύπο, είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένα - με πληθώρα ρεπορτάζ - στη τραγική είδηση ως απότιση ελάχιστου φόρου τιμής προς τους «πέντε» εκλεκτούς αξιωματικούς του κυπριακού στρατεύματος, που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος μιας ημικατεχόμενης, από τον τουρκικό αττίλα, πατρίδας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Θα κλείσουν κι άλλες ασφαλιστικές» γράφει ότι οι δύο περιπτώσεις, η πρώτη με τη χρεοκοπία της ασφαλιστικής εταιρίας «Αιγίς» και η δεύτερη με τη διάλυση της εταιρίας «Ακρίτας», αποτελούν τη «κορυφή του παγόβουνου» στη μετα -χρηματιστηριακή εποχή. Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ, πληροφορίες προερχόμενες από υψηλά ιστάμενους παράγοντες του ασφαλιστικού χώρου αρκετές νεοσυσταθείσες εταιρίες του Γενικού Κλάδου της ασφαλιστικής βιομηχανίας βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους πελάτες τους, όσο και για το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων (MIF).

Αλλού, γράφει ότι ο ΠΑΣΕΧΑ επιμένει για την επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Εμμένει ο Κλεάνθους για τα χρήματα επενδυτών» γράφει ότι δε φαίνεται να ανησυχεί ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ από τη πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Λαπέρτα», εν σχέση με την υπό προώθηση για ψήφιση από τη Βουλή σχετικής πρότασης νόμου για επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές που δεν εισήχθησαν στο ΧΑΚ, με τόκο 7% και σε διάστημα 7 ημερών. Το ρεπορτάζ γράφει ότι ο κ. Κλεάνθους θα ζητήσει από την επιτροπή Οικονομικών της βουλής να γίνουν κάποιες προσθήκες στη πρόταση του. Ωστόσο, στην εισαγωγή του το ρεπορτάζ, σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι «προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες από τις αναπάντεχες εξελίξεις» σχετικά με το θέμα της επιστροφής χρημάτων σε επενδυτές, με την προσθήκη ότι «πηγές προσκείμενες στη Νομοθετική εξουσία εξέφρασαν απογοήτευση από την απόφαση του Εφετείου να κηρύξει αντισυνταγματικό τον υφιστάμενο Νόμο που προβλέπει επιστροφή χρημάτων που κατέβαλαν επενδυτές σε εταιρίες οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο «πάτωμα» για εξασφάλιση μετοχών.

Αλλού, γράφει ότι «ανένδοτος ο Αβέρωφ για τις νέες άδειες» στη κινητή τηλεφωνία.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σήμερα στη βουλή η πρόταση Κλεάνθους» γράφει ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμία ένδειξη για αναβολή της σημερινής προγραμματισμένης συζήτησης στη Βουλή της γνωστής πρότασης του βουλευτή Νίκου Κλεάνθους για την επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές. Το ρεπορτάζ καταγράφει τις δηλώσεις Κλεάνθους και του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, καθώς επίσης και τις θέσεις των κομμάτων, η πλειοψηφία των οποίων τάσσεται υπέρ της πρότασης (ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ) και με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να ζητά πίστωση χρόνου για μελέτη της απόφασης του τριμελούς Εφετείου του Α.Δ.

Αλλού, γράφει ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής.