You are here

Τύπος: Στη ΣΚΤ διοικούσαν τα «παιδιά της παρέας»

09/08/2018 06:51

Οι χθεσινές καταθέσεις των Παύλου Θεοδότου και Ευθύμιου Πανταζή ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Στη ΣΚΤ διοικούσαν τα ‘παιδιά της παρέας’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή κατάθεση του Παύλου Θεοδότου, ο οποίος διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος της επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού.  Ο κ. Θεοδότου ισχυρίστηκε ότι μέχρι το 2013 δεν υπήρχαν ατασθαλίες στο Συνεργατικό Κίνημα, ενώ τόνισε ότι «τα παιδιά της παρέας» ήρθαν στον Συνεργατισμό με ωφελήματα και στόχο να την μετατρέψουν σε Συνεργατική Λαϊκή Τράπεζα σε ανάμνηση της Λαϊκής που έκλεισε.  Τέλος, έριξε τα βέλη του προς των πρώην κεντρικό τραπεζίτη Αθανάσιο Ορφανίδη.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πέραν των €412 εκ. εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία το πεντάμηνο του έτους, από τις εισπράξεις του τμήματος τελωνείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν υπήρχε έλεγχος στα ΣΠΙ πριν το 2013 – Πανταζής
  • Ραντεβού στις 23 Αυγούστου με Οδυσσέα και Ιωάννου
  • Προσπαθούν να πωλήσουν ότι απέμεινε από τη Λαϊκή
  • Διαβουλεύσεις για απεγκλωβισμό εγκλωβισμένων

Πολίτης

 «Κανόνας τα κόκκινα δάνεια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή κατάθεση του Ευθύμιου Πανταζή, πρώην εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού.  Ο κ. Πανταζής ανέφερε ότι «πολλά από τα ΜΕΔ δεν προέκυψαν λόγω της μείωσης εισοδημάτων, αλλά επειδή είχαν κακώς δοθεί εξ υπαρχής». «Προ του 2013», πρόσθεσε, «δεν υπήρχε σωστό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων».  Από την πλευρά του ο Παύλος Θεοδότου, ο οποίος διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος της επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, δεν έκρυψε ότι υπήρχε αδυναμία στην είσπραξη των δόσεων των δανείων, παρουσιάζοντας την προσπάθεια βελτίωσης που είχε καταβληθεί, σημείωσε ότι τα ΜΕΔ είχαν μειωθεί στο 42%-43% από πάνω από 50%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στο στόχαστρο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού μπαίνει για ακόμα μία φορά η Cyta μετά από εξέταση καταγγελίας εναντίον της Αρχής που έκανε η Primetel Plc.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο κάδρο των ευθυνών ο Ορφανίδης
  • Πράσινο φως για το Limni Bay
  • Νέοι δασμοί από τις 23 – Η Ουάσινγκτον συνεχίζει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
  • Απώλειες σε ποσοστό 0,13% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Κινητικότητα για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στο Συνεργατισμό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η κινητικότητα για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στο Συνεργατισμό.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, ικανοποιητικός θεωρείται ο αριθμός των εργαζομένων του Συνεργατισμού που δήλωσαν ενδιαφέρον για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου και με βάση πληροφορίες, κατά τη χθεσινή μέρα αυξήθηκε κατά πολύ (ήταν περίπου 220). 

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι εντός των επόμενων ενός-δύο μηνών θα γίνει η πρώτη γεώτρηση από πλοίο «Φατίχ» ανοικτά της Αττάλειας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ήθελαν να φύγει από τη μέση ο Συνεργατισμός – Διορίστηκαν και ασκούσαν διοίκηση τα «παιδιά της παρέας»
  • 24ωρη απεργία εξαγγέλλουν οι πιλότοι της Ryanair στη Γερμανία
  • Βραβεία Νέμιτσας 2018
  • Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και έξοδος από Αίγυπτο

Αλήθεια

«Έριξε ευθύνες στον Αθανάσιο Ορφανίδη»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι στις ευθύνες του τότε διοικητή της ΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη για τη μετέπειτα κατάληξη του Συνεργατισμού εστιάστηκε ο Παύλος Θεοδότου ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Ο κ. Θεοδότου διερωτήθηκε γιατί η ΚΤ ενώ είχε δικαίωμα να εποπτεύσει κάθε ΣΠΙ δεν το έκανε.  «Ο κ. Ορφανίδης έχει μεγάλη ευθύνη για το θέμα του Συνεργατισμού και της οικονομίας γενικότερα», είπε, προσθέτοντας ότι η ΚΤ είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τον έφορο για τα προβλήματα σε συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, ενώ η υλοποίηση ήταν θέμα αποτελεσματικότητας του εφόρου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τρία έργα με συνολική χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους €11.617.281.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δίκη Μάναφορτ με συχνές αναφορές στην Κύπρο – ΗΠΑ
  • «Άτομα κομματικά με έλλειμμα γνώσεων» - Ευθύμιος Πανταζής για Συνεργατισμό
  • Σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησης τους – Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως
  • Συγχαίρει τον ΠΑΣΥΞΕ - ΣΕΤΕ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ – Εκτός θέματος οι αντιπροτάσεις σας, ελάτε έστω και τώρα, να αρχίσουμε πραγματικό διάλογο επί της ουσίας, διαμηνύει ο υπουργός παιδείας στους εκπαιδευτικούς

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΧΑΘΗΚΕ Η ΕΛΠΙΔΑ, ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ – Μελετούν τα επόμενα βήματα τους σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ – Ποινική έρευνα της αστυνομίας αναζητεί ευθύνες για τον θάνατο του οκτάχρονου κοριτσιού

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ