You are here

Τύπος: Στη βουλή για έγκριση η ‘νέα’ δημόσια υπηρεσία

09/12/2021 06:48

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που αναμένεται να εγκριθεί το απόγευμα από την ολομέλεια της βουλής και η αγορά δικαιωμάτων θερμοκηπιακών ρύπων, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Στη βουλή για έγκριση η ‘νέα’ δημόσια υπηρεσία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που αναμένεται να εγκριθεί το απόγευμα από την ολομέλεια της βουλής. Πρόκειται για την πρώτη μεταρρύθμιση που θα εγκριθεί και περιλαμβάνεται ως προαπαιτούμενο στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και για την οποία η Δημοκρατία έχει δεσμευθεί έναντι της Κομισιόν. Όπως φαίνεται από την προεργασία που έγινε τις τελευταίες μέρες, τα τρία νομοσχέδια που συγκροτούν τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία εξασφαλίζουν ομοφωνία, καθώς σε αυτά έχουν περιληφθεί θέσεις και των κομμάτων, μετά την απόρριψη του πρώτου συναφούς νομοθετικού πακέτου το 2016, από την πλειοψηφία της βουλής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με χθεσινή ομόφωνη απόφαση της κεντρικής επιτροπής του, το ΑΚΕΛ γίνεται το πρώτο κόμμα που ανοίγει τα χαρτιά του επίσημα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ανακοινώνοντας ότι θα τον καταψηφίσει.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στον αέρα τα νομοσχέδια για τους διαχειριστές κόκκινων δανείων

  • Ποιοι παίρνουν ανεργιακό στον τουρισμό

  • Μηνύματα αντιπολίτευσης για τη συμφωνία για ΦΠΑ

  • Βρυχάται η Κομισιόν

Πολίτης

 «’Έλλειμμα’ στις πωλήσεις εκπομπών ρύπων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αγορά δικαιωμάτων θερμοκηπιακών ρύπων. Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων έως το τέλος του 2021 θα ξεπεράσουν τα €100 εκατ. ως αποτέλεσμα της αύξησης στις τιμές πώλησης των δικαιωμάτων για εκπομπές CO2. Όπως αναφέρεται, τα δικαιώματα που μπορεί να πωλήσει η Δημοκρατία δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι εκπομπές ρύπων της ΑΗΚ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι την πλειάδα των προκλήσεων που έχει ενώπιον του το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ανέδειξε το 9ο Banking Forum & FinTech Expo, στο οποίο τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η ΕΚΤ βλέπει υποχώρηση – Πληθωρισμός

  • Νέα προγράμματα για start up επιχειρήσεις

Χαραυγή

«Τροπολογίες ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση καταχρήσεων και σπαταλών»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο τόπος χρειάζεται μια άλλη πορεία, μια πραγματική αλλαγή στις πολιτικές, στις προτεραιότητες, στο ύφος και ήθος διακυβέρνησης.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το υπουργείο εργασίας ζητά από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στο σχέδιο προσωρινών αναστολών, να καταθέσουν καταλόγους με τα στοιχεία των εργοδοτούμενων οι οποίοι θα λάβουν ανεργιακό επίδομα.

Αλήθεια

 «Η παράνοια συνεχίζεται και φέτος με πρωτοπόρο το ΑΚΕΛ!»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2022. Το ενδιαφέρον ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι το ΑΚΕΛ προτίθεται να καταθέσει τροπολογίες με στόχο την αντιμετώπιση αντιλαϊκών πολιτικών, καταχρήσεων και σπαταλών και για καλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke απέστειλε μηνύματα προς τραπεζίτες και συντεχνίες για την ανάγκη περιορισμού του εργατικού κόστους που επωμίζονται οι τράπεζες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τρία προγράμματα €13 εκατ. για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις

  • Στήριξη εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού

  • Υπάρχει έλλειψη 3.000 εργαζομένων σε θέματα κυβερνοασφάλειας – Κυριάκος Κόκκινος

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΤΟ ΑΚΕΛ! – Στο θέμα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Προβλήματα στην ιχνηλάτηση λόγω μη τήρησης των πρωτοκόλλων στις εκπαιδευτικές μονάδες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ 17 ΔΗΜΟΥΣ – Μετά το σοκ του παρασκηνίου για πέντε μεγάλα δημαρχεία, κερδίζει έδαφος το κυβερνητικό νομοσχέδιο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΩΝ – Ομόφωνη καταψήφιση του προϋπολογισμού αποφάσισε η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ