You are here

Τύπος: Στην επίθεση Αβέρωφ - Χατζηγιάννης

29/03/2023 05:51

Η αιχμηρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό από τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και το βουλευτή Αμμοχώστου Κυριάκο Χατζηγιάννη, καθώς και η κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου στην οποία θα επιδιωχθεί να γίνει μια ολιστική συζήτηση για το πώς κυβέρνηση και επόπτης θα χειριστούν την πίεση που ασκεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η άνοδος των επιτοκίων, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Στην επίθεση Αβέρωφ - Χατζηγιάννης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αιχμηρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό από τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και το βουλευτή του Αμμοχώστου Κυριάκο Χατζηγιάννη, για τις υποδείξεις του προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, για τις εκποιήσεις, την άνοδο των δανειστικών επιτοκίων αλλά κα τη μη αύξηση των καταθετικών επιτοκίων. Όπως σημειώνεται, ο μεν Χατζηγιάννης επέκρινε τον υπουργό σε γενικές γραμμές ότι παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, ο δε κ. Νεοφύτου καταλόγισε στον υπουργό προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι είναι δυνατή η μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ενώ αυτό που πρέπει, κατά τον ίδιο, να λεχθεί ως προετοιμασία του κοινού είναι ότι επίκεινται και άλλες αυξήσεις από την ΕΚΤ. Οι επικριτικές παρεμβάσεις των δύο βουλευτών προς τον υπουργό Οικονομικών έγιναν ενώ ο ΔΗΣΥ επίσημα δεν τοποθετήθηκε για τις συστάσεις του κ. Κεραυνού, ενώ τη Δευτέρα με δημόσια δήλωση του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και μέλος της επιτροπής Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για όσα είχε αναφέρει στη συνεδρία της επιτροπής ο υπουργός για ανάγκη συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και πειθαρχίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει στοχευμένες αλλαγές στη νομοθεσία που υποχρεώνει όσους διαφημίσουν ακίνητα σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως είναι το Airbnb, να εγγραφούν στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων του υφυπουργείου τουρισμού ενέκρινε η βουλή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κάντε το όπως η ΚΕΔΙΠΕΣ, διαμηνύει το υπ. Οικονομικών
  • Και στο τέλος αποφασίζουν οι τράπεζες
  • Ενδιάμεσος μηχανισμός για τις οφειλές στον ηλεκτρισμό
  • Ζητά ευελιξία από την ΟΕΒ για ΑΤΑ

Πολίτης

 «Υψηλοί τόνοι για επιτόκια και δάνεια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, στην οποία θα επιδιωχθεί να γίνει μια ολιστική συζήτηση για το πώς κυβέρνηση και επόπτης θα χειριστούν την πίεση που ασκεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η άνοδος των επιτοκίων. Όπως αναφέρεται, το θέμα των επιτοκίων και της προστασίας των δανειοληπτών ήταν στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπορίου, αλλά η συζήτηση διεκόπη καθώς κρίθηκαν μη ικανοποιητικές οι απαντήσεις του εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας. Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε, λέγοντας ότι το κύμα αυξήσεων των δανειστικών επιτοκίων δεν έχει τελειώσει και «πρέπει να προετοιμάζουμε τον κόσμο για αυτό παρά να τον προετοιμάζουμε ότι θα μειωθούν. Δεν μπορεί η νομισματική πολιτική να ακολουθεί την πορεία μείωσης του πληθωρισμού και η δημοσιονομική πολιτική να ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό».  Το ΥΠΟΙΚ απάντησε στην πίεση που δέχθηκε με μια εκτενή ανακοίνωση για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος. Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση, σε αυτήν περιγράφεται το υφιστάμενο πλαίσιο. «Τονίζουμε την τεράστια σημασία ενός σταθερού νομικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τους εξωδικαστικούς πλειστηριασμούς, παράλληλα με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου αφερεγγυότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των ΜΕΧ καθώς και της προστασίας των καταθετών», αναφέρεται.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι αυθόρμητη δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες, από τις 7 π.μ. μέχρι τις 9 π.μ., τα μέλη της Αερολιμενικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Πολιτικής Αεροπορίας και οι βοηθοί λειτουργοί αεροπορικών κινήσεων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Χαραυγή

«Ούτε 24 ώρες δεν κράτησε ο ‘θυμός’ του Μάκη για τις τράπεζες»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» της Χαραυγής γράφει ότι το υπουργείο οικονομικών απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων και στο πλαίσιο των εκποιήσεων, ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να προστατευτούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την οικογενειακή ή και την επαγγελματική τους στέγη. Συγκεκριμένα, σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι η «κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί στην επιτοκιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων και στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και της Κεντρικής Τράπεζα της Κύπρου».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η βουλή βάζει ξανά πίεση σε κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων και των συνεπακόλουθων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βέτο από το ΥΠΟΙΚ στην αποκατάσταση του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη
  • Αλά καρτ εφαρμογή της συμφωνία για το χαλλούμι

Αλήθεια

«Τα είπε έξω απ’ τα δόντια ο Αβέρωφ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή προειδοποίηση του πρώην προέδρου και βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι έρχεται δύσκολη περίοδος για την οικονομία του τόπου. Ο κ. Νεοφύτου είπε ξεκάθαρα ότι οι εκλογές τέλειωσαν και η κυβέρνηση πρέπει να πολιτεύεται με βάση τις πραγματικότητες. Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας που συζητούσε το θέμα των αυξημένων επιτοκίων και την ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών, ο κ. Νεοφύτου, αναφερόμενος στις προχθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, είπε ότι η καλύτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες είναι να τους λέμε αλήθειες, δηλαδή ότι το κύμα αυξήσεων των δανειστικών επιτοκίων δεν έχει τελειώσει.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 155η θέση στο δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θολό το τοπίο για την πρόταση μηχανισμού για τα κόκκινα δάνεια
  • Θέση της κυβέρνησης η συνέχιση του θεσμού της ΑΤΑ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΑ ΕΙΠΕ ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ Ο ΑΒΕΡΩΦ – Προειδοποίησε πως έρχεται δύσκολη περίοδος για την οικονομία του τόπου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Η ΚΥΠΡΟΣ – Και τρίτη επίθεση σε κυβερνητικό όργανο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΝΕΣΚΗΨΕ ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Απασφάλισε κι άνοιξε πυρ για κυπριακό και επιτόκια

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΟΥΤΕ 24 ΩΡΕΣ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ Ο «ΘΥΜΟΣ» ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – Μην μου τους κύκλους τάραττε για ψηλά επιτόκια και εκποιήσεις εξπρές…