You are here

Τύπος: Στην Κύπρο σήμερα ο Διοικητής της ΚT της Αγγλίας

21/02/2002 09:10
Η άφιξη σήμερα στην Κύπρο, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Σερ Έντουαρντ Τζόρτζ, είναι το γεγονός που αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της οικονομικής επικαιρότητας.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, θα έχει επαφές με τους διοικητές των εμπορικών τραπεζών και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ θα είναι ο κύριος ομιλητής σε διάλεξη με θεματολογία την «Νομισματική πολιτική- Η άποψη της Τράπεζας της Αγγλίας».

Υπό τον υπέρτιτλο «Καταλυτική παρέμβαση Μαρκίδη» η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στο ένθετο «Οικονομία» αναφέρεται στην αυτοβούλως παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα στη Βουλή ο οποίος, όπως αναφέρει «στο παρά πέντε» συγκράτησε τους βουλευτές της επιτροπής Ελέγχου οι οποίοι θα αποκάλυπταν συγκεκριμένη υπόθεση παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος από παράγοντα της οικονομικής ζωής του τόπου. Το σχετικό ρεπορτάζ, αναφέρεται βεβαίως στη χθεσινή μακρά συνεδρία της επιτροπής, κατά την οποία ο κ. Μαρκίδης ενημέρωσε το Σώμα πως διεξάγεται ήδη, ποινική ανάκριση κατά του συγκεκριμένου οικονομικού παράγοντα, μετά από ισχυρισμούς ότι εξήγαγε παράνομα συνάλλαγμα στο εξωτερικό.

Στη συνεδρία παρέστη και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κίκη Γιάγκου, περί 2,5 δις λιρών που εξήχθη παράνομα από την Κύπρο, μετά την χρηματιστηριακή «έκρηξη» του 1999.

Αλλού, γράφει ότι βουλευτές μέλη της επιτροπής Οικονομικών και προϋπολογισμού της Βουλής συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον Κοινοτικό επίτροπο Γκύντερ Φερχόϊχεν και ευρωβουλευτές, όπου συζήτησαν την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και το φορολογικό.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφέρεται στο βασικό της θέμα, στον έλεγχο εξαγωγής συναλλάγματος. Υπό τον υπέρτιτλο «Διάτρητος ο έλεγχος συναλλάγματος» στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στις δηλώσεις που προέβη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο «ο έλεγχος στις εξαγωγές ξένου συναλλάγματος σε ανοικτή οικονομία, όπως είναι αυτή της Κύπρου, είναι πολύ δύσκολο να διενεργηθεί πλήρως και αποτελεσματικά».

Αλλού, γράφει ότι ο Χρίστος Πουργουρίδης έριξε το «γάντι» στους τραπεζίτες για τις δηλώσεις – με επιλεκτική ονομαστική αναφορά μόνο στον πρόεδρο του Ομίλου Λαϊκής Κίκη Λαζαρίδη - που έκαναν για το χρηματιστήριο και τις μετοχές τους την επίμαχη διετία 1999-2000.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως βασικό της θέμα την επίθεση που εξαπέλυσε ο Χρίστος Πουργουρίδης κατά τραπεζιτών για δηλώσεις που έγιναν για τις προοπτικές των μετοχών τους την διετία 1999-2000. Υπό τον τίτλο «Κεραυνοί Πουργουρίδη κατά διοικητών τραπεζών», στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζεται η επιλεκτική ονομαστική αναφορά μόνο στον πρόεδρο του Ομίλου Λαϊκής Κίκη Λαζαρίδη. Σημειώνεται ότι με την χθεσινή απογευματινή κατάθεση του υπουργού Οικονομικών, ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις στην Βουλή για τα γεγονότα του ΧΑΚ και τώρα θα εντατικοποιηθεί η σύνταξη του πορίσματος, που σύμφωνα με τον κ. Πουργουρίδη θα είναι έτοιμο στα μέσα Μαρτίου.

Αλλού, γράφει ότι και μέλη του Συμβουλίου του ΧΑΚ είναι αντίθετα με την απόφαση για ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου για το χρηματιστήριο.