You are here

Τύπος: Στις αγορές για άντληση €3,1 δισ.

11/10/2019 06:52

Η έξοδος της Κύπρου στις αγορές για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες €3,1 δισ. της επόμενης τριετίας και η επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος των δανειοληπτών για το σχέδιο Εστία που εστιάζουν κυβέρνηση και τράπεζες, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Στις αγορές για άντληση €3,1 δισ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έξοδος της Κύπρου στις αγορές για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες €3,1 δισ. της επόμενης τριετίας. Όπως αναφέρεται, οι μεγαλύτερες ανάγκες, €1,6 δισ., είναι για το 2022, για το 2020 υπολογίζονται ανάγκες €1 δισ. και €500 εκ. για το 2021. Σύμφωνα με την στρατηγική διαχείρισης δημόσιου χρέους, που ανακοινώθηκε χθες, το μέσο σταθμικό κόστος του δημόσιου χρέους ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία από το 2012 που ήταν στο 4,2%.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι εντός του επόμενου διμήνου θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του υφυπουργείου ναυτιλίας με την Κομισιόν για την ανανέωση του συστήματος του φόρου χωρητικότητας της Κύπρου, που επιβάλλεται στις ναυτιλιακές εταιρείες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επτά στις δέκα πράξεις πριν τον Ιούνιο – Οι ξένοι αγοραστές ακινήτων έσπευσαν να προλάβουν τα παλιά κριτήρια πολιτογραφήσεων
  • Μέτρα για το Εστία
  • Σωστός ο δείκτης τιμών κατοικιών, λέει η Στατιστική
  • Αυξήσεις μισθών και ΑΤΑ θέλει η ΣΕΚ

Πολίτης

 «Επιχείρηση ‘διάσωσης’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος των δανειοληπτών για το σχέδιο Εστία που εστιάζουν κυβέρνηση και τράπεζες. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο οικονομικών, εξετάστηκαν τρόποι για την άρση δυσκολιών και εμποδίων που έχουν εντοπιστεί στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο σχέδιο. Θα δοθεί, σημειώνεται, έμφαση και στην επικοινωνιακή προώθηση του σχεδίου, ώστε να γίνει ξεκάθαρο προς τους δανειολήπτες ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο, καλύτερο και πιο ευνοϊκό σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις  που είχαν υποβληθεί μέχρι τα τέλη της περασμένης βδομάδας ανέρχονται σε 220 αιτήσεις.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι τις διεκδικήσεις τους ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων σε αρκετούς τομείς και εταιρείες της βιομηχανίας καθόρισε το 15ο παγκύπριο συνέδριο της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καθησυχάζει για κατώτατο – Ζέτα Αιμιλιανίδου
  • Παρούσα για διάλογο – Η ΕΤΥΚ δεν αρνείται τη συζήτηση με την Ελληνική
  • Κέρδη 2,27% - ΧΑΚ
  • Άνοδος 0,90% - ΧΑ

Χαραυγή

 «Τελεσίγραφο από την Κομισιόν για εναρμόνιση με ευρωπαϊκές οδηγίες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η καθυστέρηση της Κύπρου για εναρμόνιση με οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ. Όπως σημειώνεται, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι για την Κύπρο κινεί διαδικασία για τη μη συμμόρφωση της με τρεις οδηγίες και κανονισμούς, που έπρεπε να υλοποιηθούν ο ένας μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 και οι άλλοι δύο μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. 

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών αναμένεται να παραδώσει σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό στον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τέσσερα μέτρα για προώθηση των αιτήσεων για το Εστία
  • «Πόλεμος» μεταξύ κρατικών υπηρεσιών για τις τιμές των κατοικιών
  • Τέλη 2021 το ΦΑ στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή, διαβεβαιώνει η ΔΕΦΑ
  • Κλειστά τα καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας

Αλήθεια

 «Έτοιμη για διεκδίκηση αυξήσεων και ωφελημάτων το 2020»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το 15ο παγκύπριο συνέδριο της Όμοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου που πραγματοποιήθηκε χθες.  Ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας διακήρυξε με τρόπο σαφή την πρόθεση της συντεχνίας να διεκδικήσει εντός του 2020 ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις, αύξηση σε παρεμφερή ωφελήματα, καθώς και επαναφορά της ΑΤΑ στα προ κρίσης επίπεδα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι κλιμακώνεται σήμερα η κρίση που ξέσπασε στον τραπεζικό κλάδο με τη στάση εργασίας στην Ελληνική Τράπεζας από τους εργαζόμενους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τέλη 2021 το ΦΑ στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή
  • Μεγάλο ενδιαφέρον για το κυπριακό νηολόγιο
  • ΥΠΟΙΚ: Καταθέτει σήμερα τον τελευταίο του προϋπολογισμό
  • Μέτρα υπ. οικονομικών, τραπεζών για να διασωθεί το Εστία – Σύσκεψη

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΣΥ – Έξω από τα δόντια τα είπε στους βουλευτές ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΟΒΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – Αιχμές στη βουλή για ιδιωτικοποίηση και των κρατικών νοσηλευτηρίων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ – Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες στην προσφυγιά από την εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη των Κούρδων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΚΟΡΠΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ