You are here

Τύπος: Στις αγορές της Ευρώπης το φυσικό αέριο

16/06/2022 06:13

Το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε χθες η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί τον Αιγύπτιο υπουργό πετρελαίου και την Ισραηλινή υπουργό ενέργειας για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Αιγύπτου, καθώς και η μεγάλη υποχώρηση που παρουσίασε το 2022 η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πιο κοντά στην ΕΕ η ανατολική Μεσόγειος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε χθες η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί τον Αιγύπτιο υπουργό πετρελαίου και την Ισραηλινή υπουργό ενέργειας για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Αιγύπτου. Όπως αναφέρεται, το φυσικό αέριο θα υγροποιείται στα δύο μεγάλα τερματικά που λειτουργούν εκεί και τα οποία τροφοδοτούν με υγρό καύσιμο ευρωπαϊκές αγορές. Το μνημόνιο, σημειώνεται, καλύπτει και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το σχέδιο προσέλκυσης υψηλόβαθμων εργαζομένων από το εξωτερικό, στους οποίους παραχωρούνται γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές που φθάνουν το 50% επί των εισοδημάτων τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τριών ειδών αυξήσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων του χρόνου

  • Τρέχουν να προλάβουν πρόστιμο από την ΕΕ

  • Κέρδη ρεκόρ, 78 εκατ. ευρώ, για τη Cyta και νέες υπηρεσίες ενόψει

  • Κατρακυλά η ανταγωνιστικότητα

Πολίτης

 «’Χρυσό’ στο άλμα εις βάθος στην ανταγωνιστικότητα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η μεγάλη υποχώρηση που παρουσίασε το 2022 η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με τη φετινή μελέτη του Παγκόσμιο Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD World Competitiveness Center, στην οποία συμμετέχει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ΟΕΒ, η Κύπρος κατέγραψε πτώση στη γενική κατάταξη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατρακυλώντας από την 33η θέση στην 40η ανάμεσα σε 63 χώρες. Μάλιστα, η πτώση αυτή των επτά θέσεων ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε ανάμεσα στις 63 χώρες που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση. Η υποχώρηση του δείκτη ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας οφείλεται μεταξύ άλλων στη χειροτέρευση της οικονομικής επίδοσης της Κύπρου ως αποτέλεσμα κυρίως των μειωμένων εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και του αυξημένου πληθωρισμού.

«Στις αγορές της Ευρώπης το φυσικό αέριο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η 7η υπουργική συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum στην οποία προέδρευσε η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου. Στο περιθώριο της συνάντησης υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της ΕΕ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η κ. Πηλείδου τόνισε ότι το μνημόνιο αναδεικνύει με σαφήνεια τη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Χαραυγή

 «Κατρακυλά η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η μεγάλη πτώση που σημείωσε η Κύπρος στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD World Competitiveness Center, υποχωρώντας από την 33η θέση στην 40ή ανάμεσα σε 63 χώρες. Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΚΟΕ, η θέση της χώρας επιβαρύνεται μεταξύ άλλων από τη χαμηλή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων λόγω αδυναμιών που σχετίζονται με την εφαρμογή ψηφιακού μετασχηματισμού, τις μεταβαλλόμενες συνθήκες αγοράς, την ανάληψη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και την προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων και στη μειωμένη αποδοτικότητα του κράτους εξαιτίας κυρίως ελλείψεων στο θεσμικό πλαίσιο.

«ΑΗΚ: Θέτει κυβέρνηση και ΡΑΕΚ προ των ευθυνών της»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι η ΑΗΚ θέτει την κυβέρνηση και τη ΡΑΕΚ προ των ευθυνών τους σε σχέση με τις υψηλές τιμές του ρεύματος και την ανάγκη ανάπτυξης ΑΠΕ, ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΑΗΚ αναφέρει ότι ο Οργανισμός επιδιώκει να αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ που αποβλέπουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη χρήση εναλλακτικών πηγών παραγωγής ενέργειας.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο αναβίωσης της υπαίθρου, των ορεινών και των απομακρυσμένων περιοχών

  • One stop shop για τη ναυτιλία

  • Τουρισμός: Στο 80% των αφίξεων του 2019

Αλήθεια

 «Επτά θέσεις πιο κάτω η Κύπρος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η υποχώρηση που παρουσίασε το 2022 η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας IMD World Competitiveness Center, η Κύπρος φέτος κατατάσσεται 40η σε όρους ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε 63 χώρες σε σύγκριση με την 33η θέση το 2021. Η φετινή θέση της Κύπρου επιβαρύνεται από τη χαμηλή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων, την ανεπαρκή επιστημονική και τεχνολογική υποδομή και τη μειωμένη αποδοτικότητα του κράτους εξαιτίας κυρίως ελλείψεων στο θεσμικό πλαίσιο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος εξέφρασε χθες συγκρατημένη αισιοδοξία για μια καλή χρονιά, σημειώνοντας ότι το πρώτο 4μηνο φέτος φθάσαμε στο 80% των αφίξεων του 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χορηγίες €2 εκατ. για αναβίωση υπαίθρου

  • Αποφάσεις για θεσμική καινοτομία – Cyta προς πολιτεία

  • ΕΚΤ: Ευελιξία στην επανεπένδυση ομολόγων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΡΕΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΚΟ – «Το μέλλον μας εξαρτάται από τα 2-3 άτομα που προσδοκούν σε υπουργοποίηση»

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΧΡΥΣΟ» ΣΤΟ ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ – Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 63 χωρών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – Ξεκρέμαστοι πάλι με τα εφημερεύοντα – Υποχώρησε ο ΟΑΥ μετά τις απειλές των γιατρών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – «Καίνε τη χώρα γραφειοκρατία, διαφθορά, πληθωρισμός και ανεπαρκής τεχνολογική υποδομή