You are here

Τύπος: Στο φως ο πόλεμος για την Altamira

08/08/2018 07:01

Οι χθεσινές καταθέσεις ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής η οποία εξετάζει τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού και το ερώτημα που μένει αναπάντητο για το ποιος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την Altamira, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Στο φως ο πόλεμος για την Altamira»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ποιος διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την Altamira που έμεινε και χθες αναπάντητο στη συνεδρία της ερευνητικής επιτροπής η οποία εξετάζει τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού.  Όπως σημειώνεται, κατά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής, η πρώτη μάρτυς, πρώην μέλος της επιτροπείας Σουζάνα Πογιατζή, ανέφερε ότι δεν θυμόταν λεπτομέρειες καθώς δεν έλαβε τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ενώ το πρώην μέλος της επιτροπείας Άδωνις Πηγασίου εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για την απευθείας ανάθεση στην Altamira της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σχετικά καλά πάει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της ΣΚΤ δύο μέρες μετά την κοινοποίηση του στους 2.660 εργαζομένους, με στόχο την αποχώρηση των 900. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, χθες και προχθές, που το σχέδιο ήταν ενώπιον τον υπαλλήλων, πάνω από 200 άτομα πάτησαν το κουμπί για την έξοδο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εκτεθήκαμε στους επόπτες από στοιχεία εκτελεστικών
  • Από το 2014 διαπιστώθηκε έλλειψη δράσης – Σταύρου
  • ESM: Επιβράδυνση μεταρρυθμίσεων
  • Χρωστάνε €40 εκ. – Τα περισσότερα ανείσπρακτα έσοδα από ημικρατικούς έχει να παίρνει η ΑΗΚ

Πολίτης

 «Από το 2014 ζητούσε μέτρα η Φρανκφούρτη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή κατάθεση του πρώην μέλους της επιτροπείας της ΣΚΤ Θανάση Σταύρου ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής η οποία εξετάζει τους λόγους κατάρρευσης του Συνεργατισμού.  Από την κατάθεση του κ. Σταύρου προκύπτει ότι από τα τέλη του 2014 η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ και η τότε τρόικα ζητούσαν πράξεις από τη ΣΚΤ στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.  Η ανάγκη για εκποιήσεις σε τερματισθέντα δάνεια είχε τεθεί από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ σε συνάντηση στη Φρανκφούρτη τον Μάρτιο του 2015 η πίεση για ανάληψη δράσης με κινήσεις, όπως η σύσταση μονάδας διαχείρισης ΜΕΔ και η επιλογή εξωτερικής διαχείρισης, έγινε πιο ξεκάθαρη.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απέρριψε χθες ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν και στην ερευνητική επιτροπή για την κατάρρευση της ΣΚΤ ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στον διορισμό της επιτροπείας της τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιστροφή με Οδ. Μιχαηλίδη και Π. Ιωάννου
  • Πλεονασμοί η εναλλακτική – Δεν θα υπάρξει δεύτερο σχέδιο εθελούσιας εξόδου από τη ΣΚΤ, λέει ο ΥΠΟΙΚ
  • Φραγμός σε κινέζους – Το Βερολίνο μελετά νέους κανόνες για εξαγορές εταιρειών
  • Απώλειες σε ποσοστό 0,51% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Χάρης Γεωργιάδης: Άλλες τράπεζες έχουν χειρότερες επιδόσεις στα ΜΕΔ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών στο ΡΙΚ για τον Συνεργατισμό.  Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε καμία διαδικασία ελέγχου.  Δεν υπήρχε αξιόπιστη διαδικασία παραχώρησης δανείων. Δίνονταν δάνεια με ευκολία και σε κάποιες περιπτώσεις με τρόπο σκανδαλώδη.  Γι’ αυτό δημιουργήθηκε και αυτό το τεράστιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίστηκε σε κάποιο βαθμό, στον ίδιο περίπου βαθμό που αντιμετωπίστηκε και σε όλες τις υπόλοιπες τράπεζες».

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπογράφηκε χθες το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου μεταφορών με δήμους και κοινότητες της Λεμεσού για αναβάθμιση των στάσεων και στεγάστρων λεωφορείων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Με συνοπτικές διαδικασίες η ανάθεση των ΜΕΔ στην Altamira
  • Δεύτερο μετά από παραλία της Χονολουλού το Nissi Beach
  • Μεταφορά και διαχείριση ελαστικών από Δάλι και Άγιο Σωζόμενο
  • Έλλειψη ανεξαρτησίας των μελών της επιτροπείας

Αλήθεια

«Συστάσεις στην Κεντρική για ‘εταιρείες κέλυφος’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι συστάσεις στην Κεντρική Τράπεζα για βελτίωση της πρόσφατης εγκυκλίου της που αφορά των καθορισμό των εταιρειών κέλυφος οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αμερικανών για διακίνηση ύποπτου χρήματος. Πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν πως οι αρμόδιοι φορείς μεταξύ των οποίον ο ΣΕΛΚ, ο CIPA και ο CIFA έχουν ετοιμάσει συστάσεις προς την ΚΤ σε σχέση με τον ορισμό για τις shell companies, αφού όπως υποστηρίζουν ο ορισμός της Κεντρικής είναι πολύ γενικός και υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο μέσα από αυτόν τον γενικό ορισμό να πληγούν και εταιρείες οι οποίες δεν εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σταθερά ψηλές για τρίτο συνεχόμενο μήνα είναι οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.  Η βουλή, σημειώνεται, ετοιμάζεται για συζήτηση των φόρων στα καύσιμα μετά τις θερινές διακοπές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σημαντική αύξηση 10% στις τουριστικές ροές – Κατεχόμενα
  • Βλέπει capital controls και εισδοχή στο ΔΝΤ – Bloomberg για τουρκική οικονομία
  • Εξασφαλισμένες οι αποζημιώσεις για ΣΚΤ – Υπ. οικονομικών

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΗ….. ΓΑΤΑΣ – ΠΟΝΤΙΚΟΥ – Επιμένουν στις προσπάθειες που υπέβαλαν την Παρασκευή και ρίχνουν τη μπάλα στον υπουργό να αποφασίσει αν τις δέχεται ή όχι

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΖΗΤΟΥΣΕ ΜΕΤΡΑ Η ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – Από νωρίς σε κλοιό πιέσεων ο Συνεργατισμός για τα κόκκινα δάνεια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ – Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επιμένουν σε παραπομπή των συζητήσεων στη ΜΕΠΕΥ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ