You are here

Τύπος: Στο κενό η πρόταση για ευρώ

09/01/2002 08:45
Συνεχίζεται ο αντίκτυπος από την εισήγηση Βασιλείου για να επιτραπεί η χρήση του ευρώ, παράλληλα με την κυπριακή λίρα, στις συναλλαγές των ξένων τουριστών.

Υπό τον υπέρτιτλο «ανεδαφική η πρόταση για το ευρώ» το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στις δηλώσεις βουλευτών και παραγόντων στην πρόταση που υπέβαλε ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας Γιώργος Βασιλείου. Όπως γράφεται στο ρεπορτάζ, ο κ. Βασιλείου «αφόπλισε όλους τους βουλευτές που ήγειραν θέμα υιοθέτησης του ευρώ ως δεύτερου νομίσματος» και προστίθεται ότι η εισήγηση του Γιώργου Βασιλείου αφορούσε τη χρήση του ευρώ σε συναλλαγές των τουριστών για διευκόλυνση του τουριστικού ρεύματος και ενίσχυσης της εικόνας της Κύπρου ως φτηνής αγοράς. Στο ίδιο ρεπορτάζ, γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ με την οποία χαρακτηρίζει την σχετική πρόταση «επιδερμική και δυνητικά επικίνδυνη». Σε άλλες ειδήσεις, γίνεται αναφορά: Στην μείωση των επιτοκίων από τα Συνεργατικά ιδρύματα, τα οποία όπως γράφει η εφημερίδα «προσαρμόζονται με τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τις εφαρμόζουν με καθυστέρηση». Σε ρεπορτάζ της Θεανώς Θειοπούλου, αναφέρεται ότι η Κεντρική Τράπεζα προχωρεί σε νέες κινήσεις ελευθεροποιήσεις του συναλλάγματος α) στον τομέα της ακίνητης περιουσίας κυπρίων στο εξωτερικό από 100 σε 200 χιλ. λίρες και β) στην παραχώρηση του δικαιώματος επένδυσης σε ξένα χρηματιστήρια ή αποταμίευσης μέχρι του ποσού των 20 χιλ. λιρών. Αλλού, γράφεται ότι η Easy Iet, διαπραγματεύεται την αγορά 75 νέων αεροσκαφών, από την Boeing και την Airbus.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» στο ένθετο «Οικονομία – χρηματιστήριο» αναφέρεται στο βασικό της θέμα στην χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου. Υπό τον υπέρτιτλο «διχογνωμία για τις υπεραγορές» προβάλλει τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Ρολάνδη ο οποίος χαρακτήρισε ως «εύθραυστη εκεχειρία» η πρόσφατη άτυπη συμφωνία μεταξύ μεγάλων υπεραγορών και ΠΟΒΕΚ. Σημειώνεται και η θέση του Γιώργου Βασιλείου ότι δεν αντίκειται στα ισχύοντα στην ΕΕ, η υιοθέτηση νομοθεσίας που να απαγορεύει τις πωλήσεις σε τιμές κάτω του κόστους. Αλλού γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν επέτρεψε σε Τ/κ συνδικαλιστές να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, στο επίδομα τέκνου στις πενταμελείς οικογένειες, ενώ γίνεται αναφορά στη πορεία και τις τάσεις των διεθνών χρηματαγορών.

Η Οικονομική «Αλήθεια» αναφέρεται στην εισήγηση για παράλληλη χρήση του ευρώ με την κυπριακή λίρα, ειδικά στον τουριστικό τομέα, υπό τον υπέρτιτλο «επίσημα δεν μπορούμε να έχουμε το ευρώ ως νόμισμα στην Κύπρο» και φιλοξενεί σχετικές αναλυτικές δηλώσεις του Διευθυντή του τμήματος Τραπεζικών εργασιών εσωτερικού της Κεντρικής, Κυριάκου Ζίγκα. Σε άλλες στήλες, φιλοξενεί δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν συζητά με κανέναν το θέμα του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας». Γίνεται επίσης αναφορά, στη αγορά μαμούθ από την Easy Iet, 75 αεροσκαφών, στη έκκληση του ΚΕΒΕ για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο ότι κλήθηκαν σε απολογία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα τρία χρηματιστηριακά γραφεία στα οποία είχε κάνει έφοδο το καλοκαίρι η Επιτροπή.