You are here

Τύπος: Στο κόκκινο η παραοικονομία

02/08/2021 06:30

Η νέα μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου όσον αφορά το μέγεθος της παραοικονομίας και οι προτάσεις των κομμάτων για τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών που αποδείχθηκαν προβληματικές, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

«Λίστες με ‘ακατάλληλους’»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι προτάσεις των κομμάτων για τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών που αποδείχθηκαν προβληματικές.  Σύμφωνα με πληροφορίες, στις λίστες ορισμένων κομμάτων περιλήφθηκαν «ακατάλληλα» άτομα που ήταν εκτός των προδιαγραφών που θέτει η σχετική νομοθεσία και η οποία είναι πολύ καλά γνωστή στις πολιτικές δυνάμεις. Την περασμένη Παρασκευή, σημειώνεται, έγιναν οι αλλαγές σε διοικητικά συμβούλια για τα οποία υπήρξε πρόβλημα.

«Πόσους ‘έκοψαν’ Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft και Google»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι διαδικτυακές πλατφόρμες Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft και Google οι οποίες κόβουν ειδήσεις για την πανδημία που θεωρούν ψευδείς. Το Twitter αναφέρει από την ενημέρωση πέρσι για την αντιμετώπιση της πανδημίας ότι κατήργησε πάνω από 43010 tweets παγκοσμίως για παράβαση του Covid-19. To Facebook αναφέρει ότι τον Ιούνιο αφαίρεσε πάνω από 76 χιλ. κομμάτια για παραβίαση των πολιτικών τους για Covid-19.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πόσο κοστίζει ένα αεροπορικό εισιτήριο τον Αύγουστο για Ελλάδα

  • Πωλούνται χωράφια από Altamira και για εναλλακτικές χρήσεις

  • Ελαφρώς καλύτερα τον Αύγουστο η τουριστική κίνηση

  • Η Μεγάλη Βρετανία ανοίγει

Πολίτης

 «Στο κόκκινο η παραοικονομία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η νέα μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου όσον αφορά το μέγεθος της παραοικονομίας. Η μελέτη καταδεικνύει ότι η Κύπρος όχι μόνο παρουσιάζει υψηλά ποσοστά παραοικονομίας αλλά σε σύγκριση και με άλλες μεσογειακές χώρες αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά εκτεταμένο. Εφαρμόζοντας δύο εξειδικευμένες στατιστικές μεθόδους, τη μέθοδο ζήτησης μετρητών και τη μέθοδο κατανάλωσης ενέργειας, υπολογίζει ότι η παραοικονομία κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ του 11% με 18% ως ποσοστό του ΑΕΠ όσον αφορά την πρώτη μέθοδο και μεταξύ 25% με 34% ως προς το ΑΕΠ όσον αφορά τη δεύτερη μέθοδο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις για το μήνα Αύγουστο.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ανοδικά κινούνται οι ασφάλειες ζωής

Χαραυγή

 «82% των κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα παραμένουν στα συρτάρια »

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι τα αναπτυξιακά έργα που παραμένουν στα συρτάρια. Σύμφωνα με στοιχεία του γενικού λογιστηρίου, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλια ύψους €1,05 δισ. για αναπτυξιακές δαπάνες. Παρά ταύτα, μέχρι το τέλος Ιουνίου εκταμιεύθηκαν μόλις €189,5 εκ., ήτοι ποσοστό 18%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι σε περίοδο 12 μηνών αποσύρθηκαν καταθέσεις ύψους €144 εκ. από ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Αλήθεια

 «Η Τράπεζα Κύπρου είναι δίπλα στους ανθρώπους της»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το πρόγραμμα Well at work της Τράπεζας Κύπρου που αναπροσαρμόστηκε και πρόσφερε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων για την ψυχική υγεία σε περίπου 100 υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Το πρόγραμμα κάλυψε θέματα όπως τα είδη γονικής επιμέλειας, το άγχος και την ψυχική υγεία στο σπίτι και στο χώρο εργασίας.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – Ο ρόλος του ΕΒΚΑΦ στην υφαρπαγή των ε/κ περιουσιών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΕΡΜΑ ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΩΡΑ… ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ – Οι ανεμβολίαστοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ Rapid Test και εμβολιασμού

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ» – Προβληματικές αποδείχθηκαν οι προτάσεις κομμάτων για τα συμβούλια ημικρατικών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

82% ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ – Παρά τις υποσχέσεις η επίδοση του κράτους έσπασε κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ