You are here

Τύπος: Στο μικροσκόπιο η κατάθεση του Τ. Κληρίδη

14/02/2002 08:50
Η μαραθώνια κατάθεση του υπουργού Οικονομικών ενώπιον των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, είναι κύριο θέμα στο σύνολο του οικονομικού τύπου. Προβάλλονται κυρίως, οι τοποθετήσεις και υποδείξεις βουλευτών προς τον υπουργό Οικονομικών ότι υπέχει πολιτικών ευθυνών ο ίδιος, είτε λόγω αδράνειας, είτε λόγω λαθών, παραλείψεων, πλημμελούς άσκησης καθηκόντων και μη εφαρμογής της νομοθεσίας από τα εντεταλμένα εποπτικά όργανα, μέλη των οποίων ο ίδιος είχε διορίσει.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στη μαραθώνια κατάθεση στη Βουλή, του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη. Υπό τον υπέρτιτλο «Εξάωρη εξαντλητική “ανάκριση”» επισημαίνεται ότι παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων προς τον υπουργό, η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα χαμηλούς και ήπιους τόνους. Στο ρεπορτάζ γίνεται βεβαίως αναφορά στο θέμα των πολιτικών ευθυνών και τις σχετικές τοποθετήσεις και υποδείξεις βουλευτών, προς τον υπουργό Οικονομικών ότι υπέχει πολιτικών ευθυνών ο ίδιος, για τα όσα έγιναν στο ΧΑΚ περισσότερο λόγω αδράνειας της κυβερνητικής πλευράς.

Αλλού, για το ίδιο όμως θέμα, αναφέρεται στην αξίωση του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία ο οποίος κάλεσε τον Τάκη Κληρίδη να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών, αναλαμβάνοντας, με τον τρόπο αυτό «την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί σε σχέση με την χρηματιστηριακή απάτη του 1999. Αναφέρεται επίσης, στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την απόρριψη των αιτήσεων εισαγωγής στο ΧΑΚ των εταιριών Investylia και Alfa Concrete.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» προβάλλει επίσης στο βασικό της θέμα, την κατάθεση του υπουργού Οικονομικών ενώπιον της Βουλής, από μία άλλη οπτική γωνία. Υπό τον υπέρτιτλο «Ναι, έγινε καταδολίευση», το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «ο Τάκης Κληρίδης επέρριψε τις ευθύνες στις; Εποπτικές αρχές του Χρηματιστηρίου». Προστίθεται ακόμη, η σαφής επίκριση προς τους λογιστές οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να πιστοποιούσαν λανθασμένες οικονομικές καταστάσεις εταιριών.

Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε με εγκύκλιο της προς τα χρηματιστηριακά γραφεία και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι προτίθεται να εξετάσει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μια προσπάθεια να ελέγξει το θέμα των εγγυήσεων που έχουν παραχωρήσει προς όφελος τρίτων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Γιατί δεν πήρατε τα ηνία, κ. Υπουργέ;» προβάλλει κυρίως τις επικρίσεις των βουλευτών των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, προς τον υπουργό Οικονομικών γιατί «δεν παρενέβη με τροποποίηση του νόμου, για να ασκήσει ο ίδιος πλήρη έλεγχο στο ΧΑΚ και για να αποτρέψει την απάτη». Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε διάσταση απόψεων μεταξύ Τάκη Κληρίδη και επιτροπών, ως προς τις δυνατότητες που είχε ο υπουργός οικονομικών, για πολιτική παρέμβαση στα του χρηματιστηρίου την κρίσιμη διετία 1999-2000.

Αλλού, γράφει ότι σύντομα θα δοθεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το απόρρητο των εξαγωγών συναλλάγματος και αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη στην Γενική Εισαγγελία με την συμμετοχή του Αλέκου Μαρκίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου.