You are here

Τύπος: Στο περιθώριο του σχεδίου λύσης...

12/11/2002 09:20
Στο περιθώριο των χθεσινών πολιτικών εξελίξεων που εξελίσσονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, κινείται ο σημερινός οικονομικός τύπος.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο βασικό του θέμα με τις αποδόσεις των καταθέσεων προθεσμίας. Υπό τον υπέρτιτλο «Ασύμφορες οι καταθέσεις» το ρεπορτάζ, υποστηρίζει ότι τρεις παράγοντες – ύψος πληθωρισμού, μείωση επιτοκίων και η νέα φορολογία – καθιστούν ασύμφορες τις καταθέσεις προθεσμίας, για όσους ζητούν υψηλές αποδόσεις για τα κεφάλαια τους, σε αντίθεση με τον προηγούμενο χρόνο, όταν και οι αποδόσεις ήταν σαφώς υψηλότερες και ελκυστικότερες για τους καταθέτες. Προστίθεται επίσης, ότι οι κύπριοι επιμένουν στις καταθέσεις, επειδή δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές επένδυσης.

Αλλού, γράφει ότι είναι μικρό το όφελος από την επιτοκιακή μείωση στις ΗΠΑ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» ασχολείται στο βασικό του θέμα με τις προσπάθειες για διευθέτηση των λεγομένων επενδυτικών δανείων. Υπό τον τίτλο «Συμβιβάζονται για τα δάνεια» το ρεπορτάζ αναφέρει ότι βουλευτές, υπουργείο Οικονομικών και παράγοντες του συνδέσμου εμπορικών τραπεζών, συζητούν την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας, όχι όμως με νομοθετική ρύθμιση όπως αρχικά εσυζητείτο. Καταγράφονται επίσης, η κατηγορηματική αντίθεση σε οποιαδήποτε ρύθμιση των επενδυτικών δανείων τόσο της Κεντρικής Τράπεζας όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ σημειώνονται και οι πρακτικές δυσκολίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς είναι δύσκολο να «δικαιωθούν» επενδυτές που έχασαν στο ΧΑΚ τις συντάξεις τους, τις καταθέσεις τους κ.λ.π.

Αλλού, γράφει ότι στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα μαϊμούδες.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» συνδέει στο βασικό του θέμα, τις πολιτικές εξελίξεις και το σχέδιο λύσης με την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, δηλώσεις του οποίου παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ, «υπό την προϋπόθεση ότι η λύση θα επιφέρει και πολιτική ασφάλεια στην Κύπρο στο σύνολο της, είναι πεποίθηση μου πως και οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι επενδύσεις παραγόντων εκτός Κύπρου θα αυξηθούν». Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε, ότι γενικώς, μια καλή λύση θα βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη και στην κατεχόμενη Κύπρο με την επιστροφή εκεί, των προσφύγων.

Αλλού, γράφει ότι συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της υπο-επιτροπής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Γιώργο Γεωργίου, αναφορικά με το θέμα της εξαγωγής συναλλάγματος την περίοδο 1999-2000.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει ότι ο Αναλογιστής για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ετοιμάσει τη μελέτη για την αναμόρφωση του συστήματος των συντάξεων όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις αποφάσεις για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων. Γράφει ακόμη, ότι το αναλογιστικό ισοζύγιο είναι εξασφαλισμένο μέχρι το 2020 χωρίς να γίνει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Εξάλλου, όπως δήλωσε χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Αντρέας Μουσιούττας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου του, αυτός θα ανέλθει για το 2003 στα 172,2 εκατομμύρια λίρες και ο βαθμός υλοποίησης αναμένεται να ανέλθει στο 97%, ποσοστό υλοποίησης το οποίο επιτεύχθηκε για το προϋπολογισμό του 2002.

Αλλού, γράφει ότι απεργία θα παραλύσει αύριο το υπουργείο Εξωτερικών και οι διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, ενώ σε απεργία συμπαράστασης θα κατέλθουν και οι υπάλληλοι ΓTΠ καθώς και οι εμπορικοί ακόλουθοι και ναυτιλιακοί εκπρόσωποι.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.