You are here

Τύπος: Στο πόδι η αυτοδιαλυθείσα βουλή

05/05/2021 06:50

Oι αναπομπές νόμων που αναμένεται να παραλαμβάνει τις επόμενες μέρες η βουλή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και οι πρώτοι εμβολιασμένοι τουρίστες που αναμένονται στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Στο πόδι η αυτοδιαλυθείσα βουλή, λόγω αναπομπών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αναπομπές νόμων που αναμένεται να παραλαμβάνει τις επόμενες μέρες η βουλή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για νομοθεσίες οι οποίες έχουν εγκριθεί από την πλειοψηφία της ολομέλειας κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Σώματος, πριν από την αυτοδιάλυση της βουλής ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, χθες η Νομική Υπηρεσία απέστειλε στο προεδρικό εισήγηση για αναπομπή νόμου που αφορά την τροποποίηση νομοθεσίας περί κοινωνικών ασφαλίσεων. Για τις αναπομπές, σημειώνεται, η βουλή έχει δύο επιλογές, είτε την έκτακτη σύγκληση της πριν τις εκλογές, είτε την παραπομπή τους στη νέα βουλή.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στροφή προς λιγότερο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έχουν κάνει οι τράπεζες, δηλαδή σε μετρητά και κρατικά ομόλογα, τα οποία στο σύνολο αποτελούν το ένα τρίτο στον ισολογισμό τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το «τεκμηριωμένο πόρισμα» ίσως αλλάξει την έρευνα της ελεγκτικής
  • Αυξήθηκε το κόστος για τις θαλάσσιες μεταφορές
  • Επενδύει ο φίλος του Ρέμου – Ο Ιωάννης Παπαλέκας θέλει να βάλει την Κύπρο στο χάρτη του τουρισμού για γερά πορτοφόλια
  • Δύσκολα πριν από τον Ιούλιο στην Κύπρο βρετανοί τουρίστες

Χαραυγή

 «Αισιοδοξία για τον τουρισμό από τον Ιούνιο»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι την ερχόμενη Δευτέρα η Κύπρος ανοίγει τις πύλες της για να δεχθεί εμβολιασμένους τουρίστες. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη παρατηρείται μούδιασμα προς το παρόν στις κρατήσεις, αλλά υπάρχει αισιοδοξία για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανέφερε ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός κρατήσεων ο οποίος ευελπιστούν ότι με την πάροδο των ερχόμενων εβδομάδων και με την ελπιδοφόρα βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας θα αυξηθεί πάρα πολύ.  

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι εταιρείες υγραερίου δεν προλαβαίνουν το χρονοδιάγραμμα της 30ης Ιουνίου για τη μετακίνηση τους στο Βασιλικό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Λιανικό εμπόριο: Μείωση στην αξία, αύξηση στον όγκο τον Φεβρουάριου
  • Πάφος: Δώδεκα ξενοδοχεία με επισκέπτες από Ρωσία και Ισραήλ

Αλήθεια

 «Οι ελπίδες στο δεύτερο μισό του έτους»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η επανεκκίνηση του τουρισμού που αναμένεται το δεύτερο μισό του έτους. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης, μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, εξέφρασε την ελπίδα ότι «από τον Ιούλιο και μετά θα έχουμε μια υποφερτή χρονιά που θα δώσει την ώθηση να λειτουργήσουμε πλήρως το 2022». Πρόσθεσε ότι «όλοι οι ξενοδόχοι και εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία έχουν κάνει ότι μπορούσαν ώστε να είμαστε πανέτοιμοι μόλις τα νούμερα του τουρισμού αρχίσουν να ανεβαίνουν».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής εκφράζει τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο επέκτασης του κλεισίματος των κέντρων αναψυχής, αλλά και με την απαίτηση προσκόμισης αρνητικού τεστ και πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 10ήμερη απομόνωση για όσους επισκεφτούν την Κύπρο – Εβδομάδα ανακοινώσεων για ταξίδια βρετανών
  • Εντάσσει τη Μάλτα στο καλοκαιρινό της πρόγραμμα – Cyprus Airways
  • Διαθέσιμες φορολογικές δηλώσεις μέσω TAXISnet – Τμήμα φορολογίας

Η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Πολίτης στο διαδίκτυο δεν έχει δημοσιευθεί.

ΑΛΗΘΕΙΑ

360.000 Τ/ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – Ευρωπαίοι πολίτες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΤΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ – Τρία σενάρια ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για άρση ή παράταση του

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΛΑΣΙΕ ΤΩΝ «ΧΡΥΣΩΝ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ – Με το ένα χέρι υπέβαλλαν αιτήσεις και με το άλλο τις ενέκριναν, προς όφελος των οικογενειακών τους επιχειρήσεων