You are here

Τύπος: Στο στόχαστρο το ΧΑΚ...

03/11/2003 09:09
Το χρηματιστήριο έχει σήμερα την «τιμητική» του στα ημερήσια φύλλα των εφημερίδων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πάτωσαν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί» γράφει πως στο τέλος του πρώτου 10μήνου του 2003, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών οργανισμών στο ΧΑΚ, παρουσιάζει πτώση 39,2%. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρά τη σταθερή υποχώρηση της ευρύτερης αγορά με τις απώλειες να καταγράφουν 10,7% στο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, ο κλάδος των εμπορικών επιχειρήσεων και της πληροφορικής είναι δύο κλαδικοί δείκτες που παρουσιάζουν θετική μεταβολή.

Αλλού, γράφει πως επιταχύνονται οι διαδικασίες για εισαγωγή πιστωτικών καρτών στο δημόσιο τομέα.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Τεκμήρια – σοκ για το ΧΑΚ» προβάλλει στο κεντρικό πρωτοσέλιδο της θέμα, μέρος πτυχής της έρευνας των δύο εμπειρογνωμόνων της βουλής για το σκάνδαλο του ΧΑΚ την περίοδο του 1999. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συγκεκριμένη υπόθεση η οποία «αποκαλύφθηκε κατά τη μελέτη των στοιχείων του χρηματιστηριακού σκανδάλου» θα συνταράξει τα λιμνάζοντα νερά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι λογιστές και ελεγκτές συγκεκριμένης εταιρείας υπέγραφαν οικονομικούς λογαριασμούς, ώστε η εταιρεία αυτή να παρουσιάζει αύξηση εσόδων και παραφουσκωμένα κέρδη για να επιτύχει εισδοχή στο ΧΑΚ, ενώ στην πραγματικότητα είχε προβληματικούς χρεώστες τους οποίους δεν παρουσίασε σε κανένα σημείο των οικονομικών εκθέσεων και λογαριασμών της.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Νέα παράταση στην παρανομία με τις διαφημιστικές πινακίδες», γράφει πως ενώ σήμερα λήγει η περίοδος χάριτος που δόθηκε από το υπουργείο Συγκοινωνιών στους ιδιοκτήτες των παράνομων πινακίδων για συμμόρφωση τους με το νόμο, όπως δήλωσε χθες ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Κίκης Καζαμίας, δεν πρόκειται να προχωρήσει στο ξήλωμα των πινακίδων αν πρώτα δεν εξασφαλίσει το πράσινο φως από τη Νομική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε στη διάθεσή του τουλάχιστον 30 μέρες για να γνωματεύσει επί των νομικών σημείων που ήγειραν δια των δικηγόρων τους οι ιδιοκτήτες διαφημιστικών πινακίδων, εντούτοις, όπως πληροφόρησε τον υπουργό, δεν είναι ακόμα έτοιμος, «καθιστώντας με τον τρόπο αυτό, τον ίδιο τον νόμο που ψήφισε η ίδια η βουλή, «ανενεργό για άγνωστο χρονικό διάστημα».