You are here

Τύπος: Στο στόχαστρο της ΕΠΑ οι Τράπεζες...

05/09/2002 09:13
Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, κατά των τραπεζικών οργανισμών για ενδεχόμενη παραβίαση του υγιούς ανταγωνισμού και των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε σειρά υπηρεσιών που προσφέρουν οι τράπεζες, είναι η είδηση που ξεχωρίζει στον σημερινό ημερήσιο οικονομικό τύπο. Η έρευνα εξετάζει ακόμη θέμα προσυνεννόησης μεταξύ των τραπεζών στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

Ιδιαίτερη προβολή υπάρχει και στην εκκρεμότητα που παραμένει ως προς την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων και στην πίστωση χρόνου που ζήτησε ο Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών για να απαντήσει στη μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας. Όπως υποστηρίζεται σε όλα σχεδόν τα ρεπορτάζ του ημερήσιου τύπου, τονίζεται ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες εξακολουθούν να αντιδρούν στην πρόταση για την καταμέτρηση των ωρών εργασίας, στο φιλοδώρημα και στην εποχική απασχόληση. Σημειώνεται επίσης, ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ανδρέα Μουσιούττα για να ζητήσει, όπως ανακοίνωσε χθες, νέες διευκρινήσεις.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Επόμενος στόχος οι τράπεζες», γράφει ότι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού εξετάζει αυτεπάγγελτα για να διαπιστώσει εάν η τραπεζική αγορά λειτουργεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΑ Χριστόδουλου Τσιέλεπου εξετάζεται «κατά πόσον παραβιάζονται εις βάρος των καταναλωτών ορισμένοι κανονισμοί στις πιστωτικές κάρτες, στους τόκους, στα έξοδα συναλλάγματος, στα τέλη και γενικά στις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες». Προστίθεται μάλιστα στο ρεπορτάζ, χωρίς να αποδίδεται σε δήλωση του κ. Τσιέλεπου, ότι εξετάζεται ακόμη θέμα προσυνεννόησης μεταξύ των τραπεζών στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων. Χαρακτηριστικός είναι ο υπότιτλος του ρεπορτάζ «περίεργη η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση αλλαγών στα επιτόκια».

Αλλού, γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΚΙΣΟΣ διαφωνούν για τις εξαγγελίες της ΑΤΗΚ περί διάθεσης 30 εκ. λιρών από τα πλεονάσματα της Αρχής για κοινωνικούς σκοπούς.

Η εφημερίδα «Σημερινή» στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της, υπό τον υπέρτιτλο «Χάνουμε τους Ρώσους» επισημαίνει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει τουρίστες και υπεράκτιες από τη Ρωσία, λόγω αφενός στην αλλαγή της πολιτικής με τη θεώρηση πλέον διαβατηρίων (βίζες) , αφετέρου δε, λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τις υπεράκτιες. Και οι δύο αλλαγές πολιτικής εντάσσονται στα πλαίσια της εναρμόνισης με την ΕΕ. Όπως σημειώνεται και στους υπότιτλους του ρεπορτάζ οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, αφού το τουριστικό ρεύμα από την Ρωσία δίνει εισόδημα στην Κύπρο γύρω στα 100 εκ. λίρες.

Το ένθετο «οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφέρεται στις συνεχιζόμενες έρευνες της υποεπιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τις εξαγωγές συναλλάγματος στο εξωτερικό την τριετία 1999-2001. Υπό τον τίτλο «Ερωτηματικά στην εξαγωγή συναλλάγματος», προβάλλει δηλώσεις του προέδρου της υποεπιτροπής βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και σε συγκεκριμένα ισχυριζόμενα στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία έγιναν παρανομίες από εταιρεία που εξήγαγε συνάλλαγμα στη Ελλάδα. Στο ρεπορτάζ κατονομάζεται η εταιρεία Marketrends, ενώ στη συνέχεια παραθέτει την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Όμιλος και με αποκαλυπτικά στοιχεία, απαντά στους σχετικούς ισχυρισμούς.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό της θέμα «Εκκλησίες και μοναστήρια στο χορό των εκατομμυρίων του 1999», θέμα που βρίσκεται και πρωτοσέλιδα υπό τον τίτλο «Από το ναό του Θεού στο ναό του χρήματος». Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της Διερευνητικής Επιτροπής Ιωάννη Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση χρηματιστής για χειραγώγηση τιμών, ο οποίος προέβη σε αγορές μετοχών το 1999, εκ μέρους αξίας 61 εκ. λιρών τις οποίες, την ίδια περίοδο πώλησε έναντι 64 εκατομμυρίων λιρών. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις, που αφορούν εκκλησίες, μονές, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, με μικρότερα όμως ποσά που ανέρχονται στα 15 – 20 εκατομμύρια λίρες.

Αλλού, στην προμετωπίδα του ένθετου προβάλλεται η ανακοίνωση της Marketrends υπό τον τίτλο «Οργανωμένες, απαράδεκτες μέθοδοι για να πληγεί ο Όμιλος».

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.