You are here

Τύπος: Στο ταμείο και οι αποκοπές στη Cyta

23/05/2019 06:55

Οι αποκοπές στις συντάξεις και στους μισθούς των εργαζομένων στη Cyta που δεν προωθούνται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, το σημείωμα του οίκου αξιολόγησης DBRS για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο και το 13ο συνέδριο ανάπτυξης της γης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Στο ταμείο και οι αποκοπές στη Cyta»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αποκοπές στις συντάξεις και στους μισθούς των εργαζομένων στη Cyta που δεν προωθούνται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Μετά τις αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου, η Cyta συμμορφώθηκε μερικώς με τις κυβερνητικές συστάσεις και αυτό γιατί στην περίπτωση των συνταξιούχων του οργανισμού, οι αποκοπές από τον Απρίλιο καταλήγουν σε άλλο ταμείο της Cyta, μέχρι την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου επί της έφεσης που άσκησε η Δημοκρατία. Όπως αναφέρεται, όπως και στην ΑΗΚ έτσι και στη Cyta σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση για αποκατάσταση των αποκοπών, τα χρήματα θα επιστραφούν στους εργαζόμενους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιστραφούν στα ταμεία των οργανισμών. 

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν τον δείκτη φερεγγυότητας της προχωρά η ασφαλιστική εταιρεία Primce Insurance.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συμπληρωματικό σχέδιο υγείας για τους ημικρατικούς
  • Πέντε πυλώνες της κυβέρνησης για το real estate
  • DBRS: Αποκλιμάκωση των NPLs στην Κύπρο
  • Ελλαδίτες κατά Κύπρου – Στο διεθνές δικαστήριο η προσφυγή 950 κουρεμένων

Πολίτης

 «Περιμένουν το Εστία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το σημείωμα του οίκου αξιολόγησης DBRS για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο.  Όπως σημειώνεται, σε τελικό γύρο για τα ΜΕΔ τείνει να εξελιχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019, καθώς τράπεζες, αλλά και η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ, αναμένουν την εισαγωγή του σχεδίου Εστία. Ο οίκος DBRS στο σημείωμα που κυκλοφόρησε χθες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών, σημειώνει ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως το Εστία θα απορροφήσει ΜΕΔ αξίας μέχρι και €3,4 δισ. Το σημαντικότερο, ωστόσο, για τις τράπεζες με το σχέδιο Εστία δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν για να καταστήσουν το δάνειο τους εξυπηρετούμενο, αλλά το γεγονός ότι θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι αύξηση της τάξης του 9% παρουσίασε τον Μάρτιο  του 2019 το συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών και έφθασε στα €5,2 δισ. σε σύγκριση με €4,791 δισ. τον Δεκέμβριο του 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πέντε μεγάλες προκλήσεις για την ανάπτυξη γης
  • Κινητοποίηση πόρων για έρευνα
  • Αναζητούν ασφάλεια – Brexit και εμπορικές εντάσεις προβληματίζουν τους επενδυτές
  • Ενισχύει την ομάδα της – PwC Κύπρου

Χαραυγή

 «Μακραίνει η λίστα των αστέγων και των απόρων που ζουν με στερήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι άστεγοι και άποροι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σχετικές είναι οι αναφορές – καταγγελίες του Κινήματος ΕνΕργώ στο οποίο καταφεύγουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι είτε χάνουν το σπίτι τους, είτε μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επιχειρηματικό πλάνο για τις ποινικές ανακρίσεις σε σχέση με τις υποθέσεις του Συνεργατισμού ετοιμάζει η αστυνομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση 17,1% στο ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών
  • Εργατική αναταραχή στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου
  • Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου
  • Πούτιν: Έρχονται πίσω κεφάλαια από Κύπρο

Αλήθεια

 «Οι μεγάλες προκλήσεις στην ανάπτυξη γης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το 13ο συνέδριο ανάπτυξης της γης. Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στο συνέδριο ανέφερε ότι «έχουμε ανακοινώσει τρία πολεοδομικά κίνητρα με σκοπό την κινητοποίηση επενδύσεων στην αγορά στέγης. Τα δύο εκ των οποίων συνδιαμορφώθηκαν και συμφωνήθηκαν πλήρως κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με το ΕΤΕΚ».  Πιστεύω, είπε, ότι τα εν λόγω κίνητρα θα καταστούν το ίδιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας όμως και το πολεοδομικό τοπίο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επανέλαβε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας ως εργαλείο για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προσπάθειες να αποφευχθεί η κρίση στην ΑΗΚ – Παρέμβαση προέδρου
  • Αύξηση 9% στον ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών – Κεντρική
  • Πτώχευση βρετανικού χαλυβουργικού κολοσσού
  • Αποφάσισε τερματισμό της απεργίας – Ισότητα

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ Τ/ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ  ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ: ΔΗΣΥ Η ΑΚΕΛ; – Στις ευρωεκλογές της Κυριακής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ – 60.000 ευρώ το πρώτο κίνητρο σε κλινικάρχες για ένταξη στο ΓεΣΥ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ 6Η ΕΔΡΑ – Αποχή και τουρκοκύπριοι καθορίζουν τις ευρωεκλογές και την πρώτη θέση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ