You are here

Τύπος: Στο τραπέζι άτυπος συμβιβασμός

02/12/2022 06:01

Η απόρριψη που αναμένεται σήμερα από την πλειοψηφία των κομμάτων της αναπομπής για εκποιήσεις, καθώς και το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο που αναμένεται να πάει για ψήφιση σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Στο τραπέζι άτυπος συμβιβασμός»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η απόρριψη που αναμένεται σήμερα από την πλειοψηφία των κομμάτων της αναπομπής για εκποιήσεις. Όπως σημειώνεται, τον τελικό λόγο για την απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια της βουλής για την αναπομπή την έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προηγουμένως θα συμβουλευθεί το γενικό εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών στη βουλή, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι απαίτησαν να γίνει μερικώς αποδεκτή η αναπομπή και παράλληλα να καταθέσουν τροπολογία στην οποία θα αποτυπώνεται η συμβιβαστική πρόταση του χρηματοοικονομικού επίτροπου για μεγαλύτερη στόχευση της αναστολής εκποιήσεων με την οποία, ωστόσο, διαφωνεί έντονα το υπουργείο οικονομικών. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς και η πρόεδρος της βουλής, ανέφεραν κατά τη χθεσινή σύσκεψη πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς του κοινοβουλίου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πιθανόν για τη νέα χρονιά θα μεταφερθεί το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται να μπει τέλος στη δημιουργία νέων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πολλές οι τροπολογίες αλλά χωρίς ουσία, ελέω εκλογών
  • Δώστε τέλος στην αγωνία για συντάξεις  
  • Η επόμενη μέρα στην Ελληνική
  • Υποτροφίες και σε κύπριους από την Aegean

Πολίτης

 «Σήμερα το συνταξιοδοτικό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο που αναμένεται να πάει για ψήφιση σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. Το σχέδιο αφορά όσους εργαζομένους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο έχουν προσληφθεί από 1η Οκτωβρίου και εντεύθεν. Παρά το γεγονός ότι διάφορα ζητήματα είχαν προκύψει σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως τα αιτήματα διαφόρων εργασιακών ομάδων για εξαιρέσεις, εντούτοις, μετά τις συζητήσεις που υπήρξαν στην Επιτροπή Οικονομικών, δεν αναμένεται από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να τεθούν οποιεσδήποτε τροπολογίες σε ό,τι αφορά εξαιρέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν είχε κατατεθεί καμία τροπολογία σχετικά με το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, και ούτε αναμένεται να τεθεί οποιαδήποτε, αφού θεωρείται δεδομένο εκ μέρους της κυβέρνησης πως αν τεθούν τροπολογίες για εξαιρέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε αναπομπή.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε γνωστοποίηση της πώλησης του 13,41% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας προέβη η Wargaming Group Limited (WLG), σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Φορητοί υπολογιστές για το 80% - Επιχειρήσεις - Κύπρος

Χαραυγή

 «’Φρένο’ από Κεντρική σε νέα δάνεια και μερίσματα»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής γράφει ότι σε αύξηση του ποσοστού του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες, από 0% σε 0,5%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2015 που υπάρχουν στοιχεία. Όπως αναφέρεται, η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη ροή δανείων προς την οικονομία καθώς και την προοπτική διανομής μερίσματος προς τους μετόχους, καθώς απαιτείται πλέον η δημιουργία μαξιλαριού ασφαλείας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρετίζει το αποτέλεσμα της τριμερούς διαπραγμάτευσης για την ένταξη του ναυτιλιακού τομέα στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν ψήφιση του νέου συνταξιοδοτικού στο δημόσιο
  • Ελληνική: Νέο μεγαλομέτοχος η Eurobank me 26%
  • Μεγάλα κέρδη στο ΧΑΚ

Αλήθεια

 «Θετικό ταρακούνημα και εντυπωσιακά κέρδη για την Ελληνική μετά την εξαγορά από Eurobank»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η απόκτηση του 13,41% της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, με μετοχές που αγόρασε έναντι €70 εκατ. από τον έτερο μεγαλομέτοχο της Ελληνικής, τη Wargaming. Με την εξαγορά η

Eurobank θα ανεβάσει τη συμμετοχή της στην Ελληνική στο 26%, ποσοστό πολύ κοντά στο 30% που θα τη φέρνει σε πλεονεκτική θέση στην κυπριακή τραπεζική αγορά. Η μετοχή της Ελληνικής σημείωσε χθες κέρδη 5,86% στο ΧΑΚ και έκλεισε στα €1,355.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι πάνω από 80% των επιχειρήσεων με δέκα ή περισσότερους εργαζόμενους παρείχαν φορητές συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της επιχείρησης κατά το 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χρειάζεται μακροχρόνιο πλάνο μείωσης χρέους
  • Μαξιλάρι κεφαλαίων από τράπεζες ζητά η Κεντρική

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ – Χάνονται εκατομμύρια εις βάρος των πολιτών και σε περίοδο κρίσης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΕΜΦΥΛΙΑ» Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ – Δύο πρώην υπουργοί, μια νυν και μία προταθείσα δις για υπουργοποίηση στα χαρακώματα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΡΙΞΑΝ ΔΙΧΤΥΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΙΚΑ – Με πολλές υποσχέσεις μπήκαν στην τελική ευθεία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙ ΠΕΡΝΑ Ο ΛΑΟΣ – Η κοινωνία συνθλίβεται από την ακρίβεια. Όλα βοούν: Αλλαγή!