You are here

Τύπος: Στο τραπέζι «ελάχιστη εθνική σύνταξη»

08/02/2023 05:56

Τα διάφορα σενάρια με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων που τέθηκαν χθες στο τραπέζι του διαλόγου για το συνταξιοδοτικό, καθώς και το ράλι στις τιμές ακινήτων που προκαλεί η μαζική άφιξη προσφύγων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και εργαζομένων από το εξωτερικό, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Στο τραπέζι ‘ελάχιστη εθνική σύνταξη’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα διάφορα σενάρια με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων που τέθηκαν χθες στο τραπέζι του διαλόγου για το συνταξιοδοτικό, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο μιας ελάχιστης εθνικής σύνταξης από το ΤΚΑ και τερματισμού ή διαφοροποίησης των συμπληρωμάτων που υπάρχουν σήμερα για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως το γνωστό «τσεκούδι». Όπως αναφέρεται, τα σενάρια ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, του ILO, για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και παρουσιάστηκαν και εξηγήθηκαν από τον αναλογιστή Κώστα Σταυράκη στους κοινωνικούς εταίρους, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ILO διαπιστώνει πολυπλοκότητα του συστήματος, χάσμα στις συνταξιοδοτικές παροχές μεταξύ γυναικών και ανδρών, παρά τη σμίκρυνσή του και άλλες προκλήσεις, όπως το δημογραφικό. Στο πλαίσιο αυτό εξέτασε διάφορα σενάρια, με στόχο ένα βιώσιμο σύστημα, με επάρκεια συνταξιοδοτικών παροχών, προκειμένου μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστεί και η φτώχεια των ατόμων τρίτης ηλικίας, παρόλο που σημειώνει τη βελτίωση που υπήρξε στη μείωση της, κυρίως μέσω του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα. Στο τραπέζι τέθηκε ο ρόλος του κράτους, που δεν αποκλείεται να πρέπει να διευρυνθεί, η ανάγκη τήρησης συγκεκριμένων προτύπων κ.α. και, όπως αναφέρθηκε, και το ενδεχόμενο εθνικής κατώτατης σύνταξης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μετά την Ελληνική Τράπεζα, ανακοίνωσε χθες και η Τράπεζα Κύπρου ότι οι πελάτες της έχουν τη δυνατότητα να κλειδώσουν το ύψος της δόσης τους, αποφεύγοντας τη μεταβλητότητα των κυμαινόμενων επιτοκίων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο μισθό του Μαρτίου οι αποκοπές λόγω της απεργίας
  • Από το 80% έπεσαν στο 60% οι συναλλαγές με μετρητά
  • Το πρώτο επίσημο αίτημα στον πρόεδρο!

Πολίτης

 «Το πληθυσμιακό μπουμ προκαλεί ράλι στις τιμές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το ράλι στις τιμές ακινήτων που προκαλεί η μαζική άφιξη προσφύγων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και εργαζομένων από το εξωτερικό. Ο Παύλος Λοΐζου, διευθύνων σύμβουλος της Ask WiRE, σχολιάζοντας στην εκπομπή «Show me the money» του «Πολίτη 107,6 & 97,6» τα αποτελέσματα του «Ask WiRE Index Q4 2022», τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση στις τιμές αγοράς και ενοικίασης διαμερισμάτων, τονίζει ότι «οι πληθυσμιακές ροές λόγω μετανάστευσης κατά τη διάρκεια του 2022 και η αυξημένη ζήτηση τα τελευταία δύο χρόνια συνεχίζει να οδηγεί την αγορά κατοικιών». Ο κ. Λοΐζου εξηγεί ότι «από τον Ιούλιο που ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έχει παρατηρηθεί μια μείωση του ενδιαφέροντος για αγορά κατοικίας και για στεγαστικά δάνεια, αλλά δεν έχουμε δει μείωση σε ό,τι αφορά τις τιμές. Οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί». Σύμφωνα με το «Ask WiRE Index Q4 2022», σε ετήσια βάση, οι τιμές πώλησης των ακινήτων, παγκύπρια, αυξήθηκαν κατά 9,9% για τα διαμερίσματα, 1% για τις κατοικίες, 0,3% για τα γραφεία, 4,7% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 0,9% για τις εξοχικές κατοικίες. Το 2022, οι τιμές των ενοικίων παγκύπρια αυξήθηκαν κατά 18,2% για τα διαμερίσματα, 11,6% για τα σπίτια, 0,9% για τα εμπορικά, 6,3% για γραφεία, 16,9% για τα εξοχικά διαμερίσματα και 12,8% για τις εξοχικές κατοικίες, ενώ μειώθηκαν κατά -0,4% για τις αποθήκες.

Χαραυγή

 «Αύξηση 18,2% στα ενοίκια διαμερισμάτων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η μεγάλη αύξηση στις τιμές αγοράς και στα ενοίκια των διαμερισμάτων που δείχνει έρευνα της Ask WiRE για το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενος έτος. Σύμφωνα με την έρευνα, το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές πώλησης των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 9,9% για τα διαμερίσματα, 1% για τις κατοικίες, 0,3% για τα γραφεία, 4,7% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 0,9% για τις εξοχικές κατοικίες. Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,4% για τα εμπορικά ακίνητα και 3,7% για τις αποθήκες. Την ίδια ώρα, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 18,2% για τα διαμερίσματα, 11,6% για τα σπίτια, 0,9% για τα εμπορικά, 6,3% για τα γραφεία, 16,9% για τα εξοχικά διαμερίσματα και 12,8% για τις εξοχικές κατοικίες, ενώ μειώθηκαν κατά -0,4% για τις αποθήκες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την απόκτηση ενός νέου χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων με λογιστική αξία άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από την Bain Capital Special Situations, ανακοίνωσε ο Όμιλος APS.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τράπεζα Κύπρου: Στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο και δόση
  • ΣΥΠΡΟΔΑΤ: «Δυστυχώς η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά»

Αλήθεια

 «Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι τα ευρήματα του Ask WiRE Index αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη δυναμική στις ανοδικές τιμές των διαμερισμάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, οι τιμές πώλησης ακινήτων στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 παγκύπρια, αυξήθηκαν κατά 9,9% για τα διαμερίσματα, 1% για τις κατοικίες, 0,3% για τα γραφεία, 4,7% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 0,9% για τις εξοχικές κατοικίες. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, κατά το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 1,6% για τα διαμερίσματα, 0,1% για τις κατοικίες, 0,4% για τα γραφεία, ενώ παρέμειναν σταθερές για τα εμπορικά ακίνητα και τις αποθήκες.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών αναφέρει ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αμέσως τα κατάλληλα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας από την ακρίβεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ούτε τιμαριθμικό επίδομα, ούτε αύξηση – Απεργία σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Πάφο και καταγγελία στο υπουργείο
  • Ισχύουν απολύσεις, συνεχίστηκε η απεργία – Λιμάνι Λάρνακας
  • Σταθερό επιτόκιο για κλείδωμα της δόσης
  • Πάνω από το 50% των συναλλαγών γίνεται με cash

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΑΤΗ – Το σύνθημα που επικράτησε χθες στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΨΗΦΟ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – Το ΠΓ του ΔΗΣΥ είπε όχι σε Ν. Χριστοδουλίδη και ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματος την επόμενη πενταετία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΕΝΥΧΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ – Επιλέγει αντιπολίτευση ο ΔΗΣΥ και δεν ψηφίζει ούτε Χριστοδουλίδη, ούτε Μαυρογιάννη

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΝΩΝΕΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΟ ΛΑΟ – Η πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα του Α. Μαυρογιάννη αγκαλιάζεται από την κοινωνία των πολιτών