You are here

Τύπος: Στον αέρα ο κατώτατος μισθός

06/07/2022 06:13

Η χθεσινή σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων στο Προεδρικό Μέγαρο για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, είναι το θέμα που πρωτοστατεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ανοίγει πόλεμος στα αυτοκίνητα»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι το πρόβλημα του κυκλοφοριακού στη Λευκωσία που προσπαθεί να επιλύσει η κυβέρνηση. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως με τη χωροθέτηση αποκλειστικών λωρίδων λεωφορείων στους δρόμους της Λευκωσίας και τις μονοδρομήσεις που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό, θα προκληθεί ταλαιπωρία για όσους επιλέγουν να κάνουν χρήση το ιδιωτικό τους όχημα ως μέσο μεταφοράς σε ώρες αιχμής, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πολλαπλό όφελος σε όσους επιλέξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Στον αέρα ο κατώτατος μισθός»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων στο Προεδρικό Μέγαρο για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού. Όπως αναφέρεται, η συνάντηση ανέδειξε ότι η συζήτηση είναι σαν να πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, εκεί που οι πλείστοι ανέμεναν χθες την ανακοίνωση συμφωνίας. Φαίνεται μάλιστα πως ο κατώτατος μισθός θα είναι κουρεμένος, σε σχέση με το ποσό που συζητιόταν πριν τη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα, η φιλοσοφία για τον κατώτατο που είχε χαράξει η Ζέτα Αιμιλιανίδου φαίνεται ότι… πάει περίπατο. Η υποχρεωτική αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο μάλλον δίνει την ευχέρεια στις εργοδοτικές οργανώσεις να καταθέσουν νέες προτάσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κάλεσμα για τα €85 εκατ.

  • Φωνάζει το ΑΚΕΛ για Χατζηγιάννη και πλαφόν

  • Έφυγαν 2.633 από Τρ. Κύπρου

  • Φτάνει με τους συμπληρωματικούς

Πολίτης

 «Επανεκκίνηση διαλόγου με διαφωνίες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στο Προεδρικό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, με τη συμμετοχή του υπουργού εργασίας και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων. Όπως σημειώνεται, το ύψος του κατώτατου μισθού μπορεί να μοιάζει ως το μείζον ζήτημα, αλλά υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει να κλειδώσουν για να καταλήξει η διαβούλευση στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού όπως ποιος διάμεσος μισθός θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του, πόσες ώρες εργασίας θα αφορά ο κατώτατος και πως θα γίνεται η αναπροσαρμογή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι  υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις εργοδοτών και συντεχνιών, με επίδειξη καλής θέλησης από τα εμπλεκόμενα μέρη, ο διάλογος μπορεί να ολοκληρωθεί και να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμβαση για προμήθεια 177 καινούργιων λεωφορείων εκ των οποίων 35 ηλεκτρονικών μεταξύ υπουργείου μεταφορών, επικοινωνιών και έργων υπεγράφη πρόσφατα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απεξάρτηση μέσε REPowerEU – Ορυκτά καύσιμα

  • Στο 74,5% η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

  • «Αδιαπραγμάτευτη η πιστή εφαρμογή του κανονισμού» - Συνάντηση προέδρου της Δημοκρατίας και Καδή με αγελαδοτρόφους για το χαλλούμι ΠΟΠ

Χαραυγή

 «Υποχωρεί η κυβέρνηση στις αξιώσεις της εργοδοσίας για τον κατώτατο μισθό»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό για τον εθνικό κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις επιχειρούν να φέρουν τούμπα τον κατώτατο, καθώς ο πρόεδρος Αναστασιάδης έβαλε δική του φόρμουλα, μετά από εισήγηση των εργοδοτικών οργανώσεων, ώστε η βάση για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού να είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το διάμεσο μισθό (1.573 ευρώ) αντί τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας όσον αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών (1.727 ευρώ).

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σειρά προτάσεων για στήριξη των εργαζομένων και εκ νέου ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κατάθεσε το ΑΚΕΛ, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα της σύσκεψης στο προεδρικό για το θέμα του κατώτατου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση ανεργίας μετά την ακρίβεια και τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης

  • Έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Αλήθεια

 «Χωρίς αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο…»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι χωρίς αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους κοινωνικούς εταίρους για τον καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού. Στη σύσκεψη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επέκριναν τις εργοδοτικές, ότι διαφοροποίησαν το πλαίσιο, όπως αυτό είχε καθοριστεί στις συζητήσεις με την εκλιπούσα υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Οι εργοδοτικές οργανώσεις αντέτειναν ότι οι ίδιοι ποτέ δεν είχαν δηλώσει ότι το θέμα είχε κλειδώσει.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τρεις προτάσεις νόμου των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μέτρα κατά της ακρίβειας θα οδηγηθούν τελικά στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της βουλής στις 14 Ιουλίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα δάνεια ύψους €362,9 εκατ. το Μάιο

  • Σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου λόγω φόβων για ύφεση – Ευρώ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΝΙΓΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΡΟΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Σε κέντρο Πουρνάρα μετατρέπεται σύντομα όλο το νησί

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ – Δικαίωση του «Π» και του Μ. Δρουσιώτη από το ΕΔΑΔ για δημοσίευμα του 2005

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤ’ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ – Ο Γιάννης Καρούσος αποκαλύπτει το σχέδιο για τους δρόμους της Λευκωσίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ – Βάζουν στο τραπέζι ζητήματα που οδηγούν στην περαιτέρω εργασιακή απορρύθμιση