You are here

Τύπος: Στον αέρα οι εκτιμήσεις ακινήτων

13/09/2019 06:42

Το θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας εκτίμησης του Κτηματολογίου που έθεσε ο γενικός ελεγκτής κατά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου και τα στοιχεία για τις εισπράξεις και εκταμιεύσεις των τελευταίων μηνών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κυπριακή Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Στον αέρα οι εκτιμήσεις»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι το θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας εκτίμησης του Κτηματολογίου που έθεσε ο γενικός ελεγκτής κατά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου. Όπως αναφέρεται, η αμφισβήτηση άρχισε από την εκτίμηση του φιλέτου του Κατάρ το οποίο το 2010 εκτιμήθηκε στα €147 εκ. για να μειωθεί το 2013 στα €87 εκ. και μόλις €5 εκ. στην πρόσφατη επανεκτίμηση. Αυτό οδήγησε τέσσερα κόμματα να καταθέσουν πρόταση νόμου με την οποία απαγορεύεται στην κυβέρνηση να πουλήσει το φιλέτο του Κατάρ.

 «Σε 12 χρόνια θα επιστραφούν €2,5 δισ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία για τις εισπράξεις και εκταμιεύσεις των τελευταίων μηνών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κυπριακή Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων. Όπως σημειώνεται, στο αισιόδοξο σενάριο, θα χρειαστούν περίπου 12 χρόνια για επιστροφή σημαντικού μέρους του ποσού των €3,6 δισ. με το οποίο οι φορολογούμενοι στήριξαν τη ΣΚΤ πριν το κλείσιμο της. Με μέσο όρο καθαρών ετήσιων εσόδων γύρω στα €300 εκ., μπορεί να υπολογιστεί ο χρόνος που θα χρειαστεί για επιστροφή του ποσού επένδυσης των φορολογούμενων που θα φθάσει τα 12 χρόνια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αρχή με 295 προαγωγές και ακολουθούν κι άλλες
  • Κατάργηση τελών για τη ναυτιλία
  • Ετοιμάζει αρνητικά επιτόκια και η Τράπεζα Κύπρου
  • Ουδέν νεώτερων για το Elea γκολφ

Πολίτης

 «’Βάρος’ οι καταθέσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων στο -0,50% που προχώρησε χθες η ΕΚΤ αυξάνοντας το κόστος για τις τράπεζες οι οποίες είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην ΕΚΤ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελληνική έχει ρευστότητα €4,6 δισ., η Τράπεζα Κύπρου €3,8 δισ. και η Eurobank θετικά διαφορά €3,215 δισ. μεταξύ καταθέσεων και δανείων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι αλλαγές στα τέλη και δικαιώματα αναφορικά με τα ποντοπόρα εμπορικά κυπριακά πλοία βλέπουν κανονισμοί που εγκρίθηκαν την Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκαν στη βουλή που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης καλούνται να δράσουν – Επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι
  • Διευκολύνσεις για το Εστία – ΟΧΣ
  • Εισπράξεις στα πάνω τους – Αυξημένες οι ταμειακές εισροές της ΚΕΔΙΠΕΣ το δεύτερο τρίμηνο
  • Υποχώρηση 0,81% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «’Βόμβα’ από τον γενικό ελεγκτή για εκτιμήσεις του Κτηματολογίου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η «βόμβα» που έριξε χθες ο γενικός ελεγκτής αμφισβητώντας ευθέως τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου και ιδιαίτερα όσον αφορά της αξία της κρατικής περιουσίας. Σε παρέμβαση του στην επιτροπή ελέγχου της βουλής προανήγγειλε έρευνα σε σχέση με τη γενική εκτίμηση σε τιμές 2018, αλλά και για προηγούμενες εκτιμήσεις του Κτηματολογίου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, δήλωσε ότι αναμένεται σημαντική ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανεβάζει ταχύτητα η ΚΕΔΙΠΕΣ για τα ΜΕΔ
  • Γενική εισαγγελία: Νομότυπη η συμφωνία με την εκκλησία
  • Νέα μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις φέρνει απόφαση της ΕΚΤ

Αλήθεια

 «Σημαντική αύξηση στις εισπράξεις το β’ τρίμηνο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία για τις εισπράξεις και εκταμιεύσεις των τελευταίων μηνών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κυπριακή Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων.  Οι ταμειακές εισροές της ΚΕΔΙΠΕΣ ανήλθαν στα €288,3 εκ. από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΣΚΤ κατά τους πρώτους δέκα μήνες λειτουργίας του κρατικού φορέα, με το καθαρό ταμειακό υπόλοιπο να ανέρχεται στα €171 εκ. στο τέλος Ιουνίου. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι ταμειακές εισροές παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξης του 37% σε σύγκριση με α’ τρίμηνο του 2019.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε συμφωνία συνεργασίας με συνολικά 16 συμβούλους σε όλες τις επαρχίες για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πελάτες του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης για τη συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής στο σχέδιο Εστία, υπογράφει την άλλη βδομάδα ο οργανισμός.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναμένεται σημαντική ανάπτυξη της κρουαζιέρας – Υφυπουργός τουρισμού
  • ΚΕΟ: Αύξησε στο 40,45% το ποσοστό της η Αρχιεπισκοπή
  • ΟΕΒ: Συνάντηση με τη νέα ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου
  • ΕΚΤ: Μείωσε στο -0,5% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΖΗΤΗΣΑΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ – Γραπτό αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς προς την κυβέρνηση για το θέμα της αφαίρεσης της σημαίας από το δημοτικό σχολείο Λύσης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΗ ΡΑΜΟΝ – Διάταγμα για κατάσχεση 585.000 ευρώ από την προενταξιακή βοήθεια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – Θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας του Κτηματολογίου έθεσε επισήμως ο γενικός ελεγκτής

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ…. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ