You are here

Τύπος: Στον αέρα το πόρισμα της ερευνητικής

20/09/2018 07:08

Η πρώτη διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, το ενδεχόμενο μη πορίσματος για την ερευνητική επιτροπή που ερευνά τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού και η επόμενη μέρα της αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα και η επιτυχής έκδοση 10ετούς ομολόγου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ομπρέλα στην κυπριακή ΑΟΖ»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η πρώτη διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρεται, με τη συμφωνία θα συσταθούν κοινές ομάδες παρακολούθησης εφαρμογής των όρων, αλλά και κοινό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων με όρους της ΕΕ.  Η εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne Charlotte Bournoville, μετέφερε χθες την πλήρη και έντονη στήριξη της ΕΕ για έρευνα, ανόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

 «Στον αέρα το πόρισμα της ερευνητικής»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ενδεχόμενο μη πορίσματος για την ερευνητική επιτροπή που ερευνά τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εμπλοκή που δημιουργήθηκε με την άρνηση της επικεφαλής του SSM της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί να καταθέσει δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών στην ερευνητική επιτροπή. Χωρίς την κατάθεση των εποπτών, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η όποια υπόθεση ή πόρισμα, είναι το μήνυμα που στέλλεται από την επιτροπή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χάθηκε η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής
  • Συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών – Κάλεσμα εταιρειών σε «πράσινο» διαγωνισμό
  • Ευρωπαίοι οι αγοραστές – Πήραν το 42% των ομολόγων που εξέδωσε προχθές η Κύπρος
  • Διαμαρτυρία λυμπιωτών για το κλείσιμο ΣΠΕ

Πολίτης

 «Τι φέρνει η επόμενη ημέρα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η επόμενη μέρα της αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα και η επιτυχής έκδοση 10ετούς ομολόγου. Όπως αναφέρεται, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι σαφής η βούληση να προχωρήσει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτυπώνεται και στο προϋπολογισμό του 2019.  Ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης ανέφερε χθες στην εκπομπή Show me the money, ότι ο κ. Γεωργιάδης αναγνωρίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν μια ένδειξη ότι η κυπριακή οικονομία βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σημειώνει ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα μας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι διαχειριστές κεφαλαίων σε ποσοστό 42% και τράπεζες 40% αποτέλεσαν τους βασικούς αγοραστές του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε την Τρίτη η Κυπριακή Δημοκρατία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το κούρεμα συνεχίζεται – Πυρά ΣΥΚΑΛΑ για μείωση περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής
  • Ώρα για αποκατάσταση – Κάτοχοι αξιογράφων
  • Νέα 100ευρα και 200ευρα
  • Έως τις 31 Οκτωβρίου οι δηλώσεις – Τμήμα φορολογίας

Χαραυγή

 «Οι κάτοικοι της ακριτικής κοινότητας Λυμπιών καλούν το κράτος να παρέμβει»

Στο κύριο θέμα της Χαραυγής γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του συνεργατικού πιστωτικού ιδρύματος της κοινότητας τους, πραγματοποίησαν χθες οι κάτοικοι των Λυμπιών έξω από τα κεντρικά καταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία από την 1η Σεπτεμβρίου ανέλαβε τις καλές εργασίες της ΣΚΤ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στις €72 χιλ. ανήλθε το κατά κεφαλή χρέος μετά την πρόσφατη έκδοση του κυβερνητικού ομολόγου ύψους €1,5 δισ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τουρκία: Ρίχνει τον πήχη για τη χορήγηση υπηκοότητας
  • Εκτός λίστας περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων του Βγενόπουλου
  • Η Κομισιόν έκλεισε οριστικά την υπόθεση McDonalds
  • Νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ

Αλήθεια

 «Ιστορικό χαμηλό δανεισμού για 10ετές ομόλογο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το δεκαετές ομόλογος ύψους €1,5 δισ. που εξέδωσε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία.  Όπως αναφέρεται, το ομόλογο αποτελεί τον πιο φθηνό δανεισμό που έχει πετύχει ποτέ η Κύπρος το οποίο προσέλκυσε πάνω από 279 διαφορετικούς επενδυτές.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στην αντιπαράθεση με φόντο τις υψηλές τιμές των καυσίμων που ξέσπασε χθες μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρώτο έργο συμμετοχικού προϋπολογισμού – Αγία Νάπα
  • Μας απειλούν και πάλι με κυρώσεις οι ευρωπαίοι – Υπόθεση Browder
  • Κατασκευασμένη η οικονομική κρίση – Ερντογάν
  • Ελληνικό road show - Λονδίνο

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΛΕΙΔΙ Η ΟΕΛΜΕΚ – Καθοριστική η σημερινή μέρα για την κρίση στην εκπαίδευση

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΖΟ ΚΑΙ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΟΝ ΠΩΜΟ – Η εγκύκλιος και η «νέα γνωμάτευση» που άναψαν πράσινο στη μεταβίβαση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΜΠΡΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ – Ισχυρή ώθηση για έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΠΕΤΑΜΕΝΑ»…. ΚΑΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ»