You are here

Τύπος: Στον εισαγγελέα οι μεν, στην ΕΕ ο δε

24/01/2023 06:00

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την απευθείας ανάθεση συμβάσεων στους οίκους Ernst Young και PwC, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις, την οποία αμφισβητεί ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καθώς και η κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία που είχαν οι επικεφαλής των κυπριακών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Στον εισαγγελέα οι μεν, στην ΕΕ ο δε»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ημερομηνίας 25 Οκτωβρίου 2022, σε σχέση με την απευθείας ανάθεση συμβάσεων στους οίκους Ernst Young και PwC, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις, την οποία αμφισβητεί ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Όπως αναφέρεται, ο Γεν. Ελεγκτής θα καταγγείλει τη Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πιο πάνω συμβάσεις, καθώς θεωρεί πως ο Γενικός Εισαγγελέας με εκείνες τις τοποθετήσεις του δεν θεωρείται αντικειμενικός για να εξετάσει ενδεχόμενη καταγγελία από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης στη γνωμάτευση του είχε αναφέρει πως η απευθείας ανάθεση στον χρηματοοικονομικό σύμβουλο, για το θέμα των αεροδρομίων, ήταν καθόλα σύννομη και συμβατή με τις εθνικές νομοθεσίες και το κοινοτικό κεκτημένο. Η εξασφάλιση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τους δύο οίκους έγινε για να βρεθεί φόρμουλα μεταξύ του κράτους και της διαχειρίστριάς εταιρείας των αεροδρομίων, Hermes Airports, για τη δεύτερη φάση των έργων στους αερολιμένες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι καμία πιθανότητα αποφυγής των κινητοποιήσεων των συντεχνιών για την ΑΤΑ δεν βλέπουν οι εργοδότες, εξού και χθες η ΟΕΒ προχώρησε με εγκύκλιο της να δώσει πρακτικές διευκρινίσεις στα μέλη της.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ελεγκτής: Μας καταγγέλλουν γιατί προειδοποιήσαμε
  • Λύθηκε το πρόβλημα με κάρτες της Ελληνικής
  • Εν τη ενώσει χαμηλές τιμές – Συλλογική αγορά κλιματιστικών και οικιακών φωτοβολταϊκών σε χαμηλότερες τιμές
  • Τρεις λίρες για κάθε κιλοβατώρα λιγότερη

Πολίτης

 «Θετικά μηνύματα για τις κυπριακές τράπεζες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία που είχαν οι επικεφαλής των κυπριακών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα. Ο τρόπος που διεξήχθη η συνάντηση δεν επέτρεψε να γίνει συζήτηση ανά τραπεζικό ίδρυμα, αλλά εστάλησαν θετικά μηνύματα, για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Ειδικότερα, οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης - και συνακόλουθα για την κυπριακή οικονομία - μοιάζουν τώρα καλύτερες και αν οι πληθωριστικές συνθήκες το επιτρέψουν, ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα περιοριστεί. Η συνάντηση του κ. Ένρια με τους κύπριους τραπεζίτες έγινε σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον, σαφώς βελτιωμένο και καλύτερο, σε σχέση με αντίστοιχες συναντήσεις του παρελθόντος. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο και το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει περιοριστεί. Το νέο επιτοκιακό περιβάλλον ενισχύει την κερδοφορία, η διανομή μερίσματος είναι στο τραπέζι και ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι εργαλείο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος με βάση το οικογενειακό εισόδημα έχει εντάξει στην ιστοσελίδα της προεκλογικής του εκστρατείας, avefor.cy., ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Χαραυγή

 «’Ντροπή, κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατήγορους’»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι με καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, τα οποία διέπραξε ο υπουργός οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στην υπόθεση με τις συμβάσεις για τα αεροδρόμια, απαντά η Ελεγκτική Υπηρεσία στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας να κινήσουν διαδικασίες εναντίον του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ως αντίποινα επειδή ενημέρωσε τη βουλή.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών καλεί την κυβέρνηση για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων προς στήριξη των κυπρίων πολιτών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναστέλλεται η κινητοποίηση για λατομεία στην Πάφο
  • Νέα πρόταση ΟΚΥπΥ για τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων
  • ΟΕΒ: Επικαλείται τώρα τις εκλογές για αναβολή της διαπραγμάτευσης για την ΑΤΑ
  • Σύνδεσμος καταναλωτών: Αισχροκέρδεια με κρατική κάλυψη

Αλήθεια

 «Ιδού τα οφέλη της ανατρεπτικής φορολογίας»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι με απτά παραδείγματα σε πραγματικά οικογενειακά εισοδήματα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, παρουσίασε χθες το εργαλείο υπολογισμού φόρου εισοδήματος με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Με το εργαλείο αυτό που βρίσκεται σε ένα πολύ απλό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα averof.cy και με ένα κλικ ο κάθε πολίτης βάζοντας τα απαραίτητα στοιχεία, μπορεί να υπολογίσει τη φορολογία που θα πληρώνει ως οικογένεια, συγκρίνοντας τη με τη φορολογία που πληρώνει σήμερα ατομικά με βάση το νόμο.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στα τρία νομοσχέδια του υπουργείου οικονομικών για τη διαχείριση κρίσεων στον τραπεζικό τομέα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αντίδοτο το «Ενοίκιο αντί δόσης»
  • €9,9 δισ. σε 333 εταιρείες
  • Δεκαετές πλάνο σταδιακής αναβάθμισης της Δεκέλειας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΙΔΟΥ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ – Με ένα κλικ ο πολίτης μπορεί να βρει από τώρα πόσα θα κερδίζει από την πρόταση Αβέρωφ για το οικογενειακό εισόδημα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΜΙΚΡΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΚΛΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ – Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλάζουν τα δεδομένα και βάζουν στο «παιχνίδι» και τους τρεις βασικούς υποψήφιους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΕΠΙΘΕΣΗ – Εναντίον του αστυνομικού σταθμού Λυκαβητού στο κέντρο της Λευκωσίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

50+1 ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΣΕΛΙΔΑ – Έτοιμος ο Α. Μαυρογιάννης να κυβερνήσει με συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο