You are here

Τύπος: Στον πάτο ο τουρισμός λόγω τεστ

15/07/2020 06:48

Η τουριστική χρονιά που δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν λόγω κορωνοϊού, οι επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Κύπρου που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και η ανησυχία της υπουργού εργασίας για το πώς θα εξελιχθεί η ανεργία μετά τη λήξη των ειδικών σχεδίων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Μπλόκο τουρισμού λόγω τεστ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η τουριστική χρονιά που δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν λόγω κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται, οι tour operators έχουν ξεκαθαρίσει στον υφυπουργό τουρισμού Σάββα Περδίο ότι ενόσω είναι υποχρεωτική η προσκόμιση του τεστ κορωνοϊού για χώρες της κατηγορίας Β δεν θα φέρουν τουρίστες στην Κύπρο. Σύμφωνα με την κ. Περδίο, το υφυπουργείο διερευνά κάποιες λύσεις για να διευκολυνθεί η παροχή του τεστ σε χώρες που δεν γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι. «Για παράδειγμα, διερευνήσαμε την πιθανότητα να γίνει συμφωνία με κάποια ιδιωτικά εργαστήρια για καλύτερες τιμές στη Βρετανία».

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι εκατομμύρια ευρώ πήραν το 2019 ως κρατική χορηγία οι δήμοι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε σε ιστοσελίδα του το γενικό λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στην κατηγορία Γ οι βρετανοί τουρίστες
  • Φορο-κυνηγητό για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
  • Έναρξη διαλόγου για καθορισμό εισφορών του κράτους προς ΤΚΑ
  • Στρατηγική μεγέθυνσης – Με κερδοφορία €16,7 εκ. έκλεισε το 2019 η Astrobank  

Πολίτης

 «Φτώχυνε ένας στους τρεις»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι οι επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Κύπρου που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου 2020, το 33% δηλώνει ότι έχει υποστεί απώλεια εισοδήματος, το 24% ανεργία ή μερική ανεργία, το 17% χρησιμοποίησε αποταμιεύσεις νωρίτερα απ’ ότι είχε σχεδιάσει, το 14% δυσκολεύεται να πληρώνει ενοίκιο/ λογαριασμούς, το 8% έχει ζητήσει βοήθεια από φίλους ή συγγενείς. Την ίδια ώρα το 46% των κατοίκων της Κύπρου δηλώνει ότι δεν αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες από το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Νέα σχέδια ανάχωμα στην ανεργία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας που απαγορεύει σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους που εντάχθηκαν στα ειδικά σχέδια για τη στήριξη της απασχόλησης να προχωρήσουν στην επίδοση προειδοποίησης για απόλυση προσωπικού μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Όπως σημειώνεται, βασικός όρος των σχεδίων για τη διαχείριση της κρίσης είναι η μη πραγματοποίηση απολύσεων για διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα λήψης της κρατικής στήριξης συν ένα μήνα. Από τον Νοέμβριο θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για την εφαρμογή νέων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Επιδοτήσεις και όχι δανεισμός για την ανάκαμψη – Λευκωσία και Αθήνα στηρίζουν στο ακέραιο την πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης

Χαραυγή

 «Φόβοι για δραματική αύξηση ανεργίας»

Η Χαραυγή γράφει ότι η επιτροπή εργασίας της βουλής πιέζει για εκπόνηση νέων σχεδίων στήριξης των εργαζομένων το ταχύτερο, αφού υπάρχουν φόβοι για δραματική αύξηση της ανεργίας από τον Οκτώβριο, μετά τη λήξη του μορατόριουμ το οποίο προνοείται στα σχέδια για όσες επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ποσό των €366,4 εκ. που αφορά εισφορά του κράτους στο ΓεΣΥ, ως τρίτο συμβαλλόμενο μέρος, αποτελεί τη μεγαλύτερη πληρωμή που κατέβαλε το κράτος κατά το έτος 2019.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • ΑΚΕΛ: Πακέτο προτάσεων για στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων

Αλήθεια

 «Φόβος για ανεργία»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ανησυχία της υπουργού εργασίας για το πώς θα εξελιχθεί η ανεργία μετά τη λήξη των ειδικών σχεδίων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι το σημερινό ύψος της ανεργίας δεν είναι ανησυχητικό λόγω του ότι αυτό οφείλεται στον ξενοδοχειακό τομέα, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανεργία οφείλεται κυρίως γιατί δεν επέστρεψε ο ξενοδοχοϋπάλληλος στα ξενοδοχεία. Ανέφερε ότι τους ανησυχεί ιδιαίτερα ότι μετά τη λήξη των σχεδίων του υπουργείου οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν να απολύουν υπαλλήλους.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η κ. Αιμιλιανίδου είπε χθες ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης για εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν θα ξεπεράσει το 20% η πληρότητα – Ξενοδόχοι Πάφου
  • Στο ΓεΣΥ η μεγαλύτερη πληρωμή του κράτους το 2019
  • Συμμετέχει στο σχέδιο για επιδότηση επιτοκίων – AstroBank
  • Διάλογος για καθορισμό ποσού εισφορών του κράτους προς ΤΚΑ – Υπ. εργασίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ – Μπροστά μας ακόμη οι συνέπειες της πανδημίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΤΩΧΥΝΕ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ – Σχεδόν οι μισοί τη γλύτωσαν από την πανδημία χωρίς οικονομικές συνέπειες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΕΣΤ – Σάββας Περδίος: Οι tour operators δεν δέχονται τον έλεγχο κορωνοϊού για να φέρουν τουρίστες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ