You are here

Τύπος: Στον πάτο τα επιτόκια καταθέσεων

28/11/2022 08:50

Το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων των τραπεζών και οι ανησυχίες της Κύπρου για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κολλημένα στον πάτο τα επιτόκια καταθέσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων των τραπεζών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, όσο πάει θα μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων καθώς οι τράπεζες κρατούν μηδενικά τις αποδόσεις των αποταμιεύσεων ενώ τα επιτόκια δανείων όσο πάνε και αυξάνονται, τόσο στις υφιστάμενες όσο και τις νέες χορηγήσεις. Ίσως για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλο άνοιγμα και οι καταθέτες είναι από τους μεγάλους χαμένους. Πρώτον γιατί οι αποδόσεις στις καταθέσεις είναι σχεδόν μηδενικές και σ’ ορισμένες περιπτώσεις αρνητικές και κατά δεύτερον ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του χρήματος.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Altamira βγάζει σε πώληση πολυκατοικίες και διαμερίσματα στη Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πτωτική πορεία στις τιμές ακινήτων ανά το παγκόσμιο
  • Αυξήσεις μισθών στην ευρωζώνη
  • ΕΚΤ: Λίγοι ήθελαν μικρότερη αύξηση
  • Ρεκόρ πωλήσεων την «Μαύρη Παρασκευή»

Πολίτης

 «Έντονες κυπριακές ανησυχίες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι οι ανησυχίες της Κύπρου για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Όπως αναφέρεται, σε μια δύσκολη εξίσωση, με άγνωστη λύση και κατάληξη, εξελίσσεται ο τρόπος επιβολής από τις 5 Δεκεμβρίου -δηλαδή σε μια εβδομάδα- πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου το οποίο διακινείται διά θαλάσσης. Η λύση περνά και από την Κύπρο, η οποία μαζί με την Ελλάδα και Μάλτα συγκροτούν στην πράξη αυτό που ονομάζεται ευρωπαϊκή ναυτιλία. Οι τρεις χώρες θέτουν εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο εφαρμογής του πλαφόν και τον κίνδυνο τελικά το μέτρο να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα: την εκτόξευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου λόγω μιας σοβαρής διαταραχής στη διακίνηση του προϊόντος, με τη Ρωσία να συνεχίζει να πουλά στον υπόλοιπο κόσμο πλην της Ευρώπης.

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη ετήσια έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Energean-Προς όφελος όλων η συνεργασία
  • Αλλάζει όψη το «The Landmark Nicosia»

Αλήθεια

 «Ποσό 81 εκ. ευρώ για την υγεία στο Σχέδιο “Κύπρος-το Αύριο”»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το μερίδιο του τομέα υγείας στο Σχέδιο «Κύπρος-Το Αύριο». Όπως σημειώνεται, μέσω του σχεδίου η Κύπρος θα δαπανήσει €81 εκατ. στον τομέα της υγείας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 30ης έρευνας των ευρωεπιμελητηρίων, τα πράγματα θα χειροτερέψουν το 2023.

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την κυπριακή οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ-Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το παραμύθιασμα του στον λαό ότι είναι ανεξάρτητος

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ-Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπροστά της έναν νέο γρίφο

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΟΚΤΕΙΛ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ-Επικίνδυνα αυξημένες πληρότητες σε τμήματα των νοσοκομείων

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ»-Μόνο η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη μπορεί να επαναφέρει το Κυπριακό σε τροχιά λύσης