You are here

Τύπος: Στροφή και πάλι στο δολάριο για δανεισμό σε ξένο συνάλλαγμα

02/10/2002 08:41
Η στροφή των Κυπρίων στο δολάριο για δανεισμό σε ξένο συνάλλαγμα, τους πρώτους έξη μήνες του 2002, σε αντίθεση με το 2001 που βρισκόταν πρώτο το ευρώ (80%) στο κατάλογο και η εισαγωγή στη Κύπρο του θεσμού του Επίτροπου Καταναλωτή για καταπολέμηση του φαινομένου της αισχροκέρδειας, είναι τα δύο θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στροφή στο δολάριο για δανεισμό σε ξένο συνάλλαγμα το 2002» γράφει ότι το ευρώ ήταν τέταρτο στην προτίμηση των κυπρίων για δανεισμό, τους πρώτους έξη μήνες του τρέχοντος έτους, σε αντίθεση με το 2001 που βρισκόταν πρώτο (80%) στο κατάλογο της προτίμησης τους. Σύμφωνα με την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, προστίθεται στο ρεπορτάζ, η παραχώρηση δανείων σε κατοίκους Κύπρου σε ξένο συνάλλαγμα, παρουσίασε ελαφρά αύξηση τον Ιούλιο, φθάνοντας τα £14,8 εκατ. σε σύγκριση με πτώση £13 εκατ. τον Ιούνιο και άνοδο £13,4 εκατ. το Μάιο, ενώ από τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Αύγουστο, δείχνουν ότι το ύψος του ξένου δανεισμού σε κατοίκους Κύπρου μειώθηκε κατά £25,5 εκατ.

Από τα στοιχεία που σχετίζονται με το μακροπρόθεσμο δανεισμό των Κυπρίων σε ξένο νόμισμα για την πρώτη εξαμηνία του έτους, γράφει στο ρεπορτάζ, επιβεβαιώνεται η στροφή σε ξένα νομίσματα πέραν του ευρώ, με τον δανεισμό προοδευτικά να συνάπτεται σε δολάρια, ελβετικά φράγκα και ιαπωνικά γιεν με αποτέλεσμα οι χορηγήσεις σε ευρώ να περιοριστούν περίπου στο 62,9% των νέων πιστώσεων από το εξωτερικό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται σχεδόν ισομερώς στα τρία άλλα νομίσματα.

Αλλού, γράφει ότι ο Παύλος Σαββίδης δεν ζήτησε έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου του ΧΑΚ για το θέμα που τον αφορά και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Το ένθετο «Οικονομική-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Υπερτιμήσεις αγαθών» γράφει ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι αποφασισμένα να βάλουν το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο.

Προβάλλεται και στον υπότιτλο του ρεπορτάζ, σχετική δήλωση του προέδρου της επιτροπής, βουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος προτείνει την εισαγωγή στη Κύπρο του θεσμού του Επίτροπου Καταναλωτή, ο οποίος, σύμφωνα με τον εισηγητή, θα διατηρεί το δικαίωμα άσκησης ελέγχου στις τιμές των προϊόντων και θα μπορεί να επεμβαίνει και να επιβάλει πρόστιμα, σε όσες περιπτώσεις κρίνει ότι κάποιοι πλουτίζουν αθέμιτα σε βάρος των καταναλωτών.

Αλλού, γράφει ότι Ρυθμιστική Αρχή παρόμοια με αυτή που υφίσταται στο τομέα των Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναμένεται να θεσμοθετηθεί και για την ενέργεια.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αυξημένες εισαγωγές – μειωμένες εξαγωγές» γράφει ότι μεγαλώνει η ψαλίδα, αφού στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2002: οι συνολικές εισαγωγές ανήλθαν σε £1.061,6 εκ. σε σύγκριση με £1.043,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2001, ενώ οι συνολικές εξαγωγές ήταν £229,4 εκ. σε σύγκριση με £259,7 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2001. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έφτασε στα £832,2 εκ. σε σύγκριση με £784,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Προσθέτει ακόμη, ότι το 56% των εξαγωγών της Κύπρου απορροφούν χώρες της ΕΕ.

Αλλού, γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ενημέρωσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εφαρμογή σημαντικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομική πολιτική της Κύπρου τα τελευταία δύο χρόνια.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.