You are here

Τύπος: Συμμαχίες παντός είδους στη βουλή

11/12/2019 06:49

Οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν στη βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, καθώς και η έκθεση του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Συμμαχίες παντός είδους στη βουλή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν στη βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.  Όπως αναφέρεται, από τη μια συμμάχησαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να ψηφιστεί σήμερα ο προϋπολογισμός, παρόλο που τα δύο τελευταία κόμματα διαμηνύουν πως δεν δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Από την άλλη, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, με 13 συνδυασμούς συνεργάζονται για να εγκριθούν οι τροπολογίες που προτείνουν, ώστε να έχουν υπό τον έλεγχο τους συγκεκριμένους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Στο ΔΗΚΟ, σημειώνεται, ασκούνται πιέσεις για να συναινέσει στο σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν στις υποδομές για φυσικό αέριο και Olivewood.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία αναμένεται εντός των ημερών ότι θα υπογραφεί η συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κυρώσεις από ΗΠΑ σε κυπριακές εταιρείες
  • Πάνω οι αφίξεις, κάτω τα έσοδα
  • Καθηλωμένοι μισθοί και ανισότητες
  • Ακίνητα υπό παρακολούθηση

Πολίτης

 «Οι δέκα εντολές ΔΝΤ για κυπριακή οικονομία»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκθεση του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο.  Το ΔΝΤ ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα των συστάσεων του το ζήτημα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και προειδοποιεί για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στη χώρα μια αρνητική αξιολόγηση από τη Moneyval. Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, το ταμείο ενθαρρύνει περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κληρονομιών της κρίσης, με τη συνέχιση του περιορισμού του χρέους.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 73% των επιχειρήσεων κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ευρεία γκάμα ακινήτων – GoGordian
  • Μειωμένα τα έσοδα – Τουρισμός
  • Πολιτικές αποκατάστασης μισθών διεκδικεί η ΔΕΟΚ

Χαραυγή

 «Κυβέρνηση της διαπλοκής και διαφθοράς και αιματηρές περικοπές για την κοινωνία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι παρεμβάσεις των βουλευτών κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.  Όπως αναφέρεται, στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των βουλευτών βρέθηκαν τα πρωτοφανή φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς τα οποία εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς και ειδικότερα οι καταγγελίες εναντίον του πρόεδρο της Δημοκρατίας και του στενού του οικογενειακού του περιβάλλοντος, αλλά και οι περικοπές για την κοινωνία.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το τμήμα Κτηματολογίου ενημερώνει το κοινό ότι έχει προβεί σε όλες τις εσωτερικές οργανωτικές διευθετήσεις, με τρόπο που οι αιτήσεις μεταβίβασης και οι εγγραφές υποθηκών να ολοκληρώνονται την ίδια μέρα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Αγκάθια» για την κυπριακή οικονομία – Η χαμηλή παραγωγικότητα και το υψηλό ιδιωτικό χρέος, σύμφωνα με το ΔΝΤ
  • Το εορταστικό ωράριο καταστημάτων

Αλήθεια

 «Τα δύο αγκάθια της κυπριακής οικονομίας»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι η χαμηλή παραγωγικότητα και το υψηλό ιδιωτικό χρέος, την ώρα που αυξάνονται οι εξωτερικές προκλήσεις, αποτελούν τα «αγκάθια» της κυπριακής οικονομίας, όπως επισημαίνονται σε έκθεση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο. Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ χαιρετίζει την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με το τριμηνιαίο στατιστικό δελτίο που εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στα €7,7 δισ. ανέρχεται το ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα €2,23 δισ. τα τουριστικά έσοδα
  • Στις προτεραιότητες η θέσπιση κατώτατο μισθού – Πρόεδρος ΔΕΟΚ
  • Άστοχη και αδικαιολόγητη η επίθεση του ΚΕΒΕ – ΣΕΚ
  • Στα €3,5 δισ. η αξία καρτών στην εγχώρια αγορά – Πλαστικό χρήμα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ – Ασυγκράτητος επιτίθεται σε όλες τις χώρες της Αν. Μεσογείου και απειλεί να βάλει μπουρλότο στην περιοχή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΝΤ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ– Κρίσιμη προτεραιότητα η αντιμετώπιση φαινομένων ξεπλύματος χρήματος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΕΕ – Παράνομη χαρακτηρίζεται η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΤΑΕΠ