You are here

Τύπος: Συμβιβασμός στη Βουλή για 5% ΦΠΑ

09/06/2023 06:18

Η έγκριση από την ολομέλεια της Βουλής με 42 ψήφους υπέρ και μια αποχή του τροποποιητικού νομοσχεδίου που αφορά τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το σχέδιο στήριξης εταιρειών/ αυτοεργοδοτούμενων την περίοδο της πανδημίας, καθώς και το επίδομα γονικής άδειας το οποίο παραμένει στα χαρτιά έξι μήνες μετά την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

«€36 εκατομμύρια έκαναν φτερά»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το σχέδιο στήριξης εταιρειών/ αυτοεργοδοτούμενων την περίοδο της πανδημίας. Όπως αναφέρεται, χορηγήθηκαν €32 εκατ. σε μη δικαιούχους ενώ από την πλάτη των φορολογούμενων έλαβαν χορηγίες €13,8 εκατ. ακόμη και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο, χωρίς να δικαιούνται. Στην περίπτωση των €32 εκατ. δεν κινήθηκαν καν διαδικασίες ανάκτησης του ποσού, ενώ στην περίπτωση των ξένων εταιρειών ανακτήθηκαν €9.779.701. Άλλα €4,1 εκατ. που δόθηκαν σε ξένες εταιρείες χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια του σχεδίου δεν ανακτήθηκαν. Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποκάλυψε, πως άλλο σχέδιο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλο εφάρμοσε. Με βάση το σχέδιο που ενέκρινε η ΕΕ, τα €32 εκατ. δεν έπρεπε να πληρωθούν αλλά καταβλήθηκαν με βάση σχέδιο που εφαρμόστηκε, χωρίς να εγκριθεί ποτέ.

 «Άνευ απολαβών ακόμα η γονική άδεια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το επίδομα γονικής άδειας το οποίο παραμένει στα χαρτιά έξι μήνες μετά την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας.  Όπως αναφέρεται, παρά την κυκλοφορία των σχετικών αιτήσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο και το ενδιαφέρον που υπήρξε από γονείς για τη λήψη της σχετικής άδειας, φαίνεται να μην έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες αλλαγές στο μηχανογραφικό σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να μπορούν να γίνουν πληρωμές. Το θέμα αναδείχθηκε μερικώς στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου με τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, όπου αρχικά υπήρξαν αναφορές για καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος που συνοδεύει πλέον τη γονική άδεια, προτού διαπιστωθεί σχεδόν από όλους ότι στην ουσία δεν έχει γίνει καμία πληρωμή ακόμα, έξι μήνες μετά την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας. Μιλώντας για το θέμα και γενικότερα για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, ο υπουργός Εργασίας είπε, προς έκπληξη των βουλευτών, πως «είναι καλά όταν αποφασίζουμε κάτι να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει η υποδομή που χρειάζεται για να γίνει πράξη».

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα αυξημένα επιτόκια ανεβάζουν τους στόχους της Τρ. Κύπρου
  • Υποχρεωτικές συμβάσεις και κατώτατος με ΑΤΑ
  • Κίνηση ευρωπαίων για ειδικό φόρο σε πάμπλουτους
  • Στις Βρυξέλλες η μπάλα για ΦΠΑ σε κατοικίες

Πολίτης

 «Συμβιβασμός στη Βουλή για 5% ΦΠΑ σε ακίνητα αξίας μέχρι 350.000 ευρώ»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η έγκριση από την ολομέλεια της Βουλής με 42 ψήφους υπέρ και μια αποχή του τροποποιητικού νομοσχεδίου που αφορά τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας.  Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο μειωμένος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ύψους 5%, που επιβάλλεται κατά την παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, καλύπτει τα πρώτα 130 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας, αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ και νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις 475 χιλ. ευρώ και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν 190 τ.μ. Η ψήφιση του τροποποιημένου νομοσχεδίου θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα προωθηθεί στη Γενική Διεύθυνση ΦΠΑ της ΕΕ, για να διαπιστωθεί κατά πόσο συνάδει με τη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη βάση κοινωνικού σκοπού. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, καθώς σε περίπτωση κατά την οποία η Γενική Διεύθυνση ΦΠΑ της ΕΕ δεν συμφωνήσει με το νομοσχέδιο όπως έχει τροποποιηθεί, τότε ενδέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία να οδηγηθεί ενώπιον τον Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την επιβολή προστίμου.

«Πετούν τα ενοίκια και οι τιμές στη Λεμεσό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα υψηλότερα συγκριτικά με άλλες πόλεις ενοίκια στη Λεμεσό αλλά και οι τιμές ως προς το εισόδημα.  Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αφορά την κυπριακή οικονομία αναφέρεται πως από το 2016, οι τιμές στη Λεμεσό αποσυνδέθηκαν, ξεπερνώντας τις άλλες περιοχές. Αρχικά, η εξέλιξη αυτή επηρεάστηκε δυσανάλογα από τη ζήτηση από το εξωτερικό η οποία καθοδηγήθηκε από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Ωστόσο, το ΔΝΤ σημειώνει πως η αύξηση των τιμών δεν επιβραδύνθηκε μετά τη λήξη του προγράμματος τον Νοέμβριο του 2020. «Ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές στη Λεμεσό δεν μειώθηκαν όπως πολλοί ανέμεναν εκείνη την περίοδο, αλλά αντίθετα επιταχύνθηκαν, φθάνοντας το 15% σε ονομαστικούς όρους από το πρώτο τρίμηνο του 2019», υποδεικνύεται.  Ενδεικτικά, οι δείκτες τιμής προς εισόδημα αποκαλύπτουν ότι το price to income ratio στη Λεμεσό ήταν περίπου ένα πέμπτο υψηλότερο από ό,τι στη Λευκωσία και περίπου ένα τρίτο υψηλότερο από ό,τι στη Λάρνακα, την Πάφο και την Αμμόχωστο.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Επαφές Παπαναστασίου στο Λονδίνο για ενεργειακά

Χαραυγή

 «ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 130 τ.μ. της κύριας κατοικίας υπό την αίρεση της ΕΕ»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η χθεσινή έγκριση του νομοσχεδίου από τη βουλή για τους δικαιούχους του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας. Η νέα νομοθεσία καλύπτει τα πρώτα 130 τ.μ. και τις πρώτες 350 χιλ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι στο σύνολό της η κατοικία δεν υπερβαίνει τα 190 τ.μ. και τις 475 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση τοποθετούσε το κατώφλι στα 110 τ.μ., αλλά μετά από πιέσεις των κομμάτων επήλθε συμβιβασμός στα 130 τ.μ.  Ακόμη, επισημαίνεται ότι στη νομοθεσία προστέθηκε μεταβατική διάταξη για τις περιπτώσεις που έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια ή έχει υποβληθεί αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του νόμου και έχει υποβληθεί δεόντως συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας στον Έφορο Φορολογίας εντός τριών ετών από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.  Η νέα νομοθεσία θα διαβιβαστεί τις επόμενες μέρες στην Κομισιόν, ώστε να περάσει από έλεγχο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην ανάγκη η πολιτεία να παρέμβει με μέτρα έτσι που να σταματήσει το φαινόμενο της απορρύθμισης της εργασίας και της φθηνής χωρίς δικαιώματα εργασίας, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ύστερα από συνάντηση των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου της συντεχνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στον οποίον επιδόθηκε υπόμνημα με όλα τα βασικά εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο υψηλότερο ιστορικά σημείο ο δείκτης φερεγγυότητας των κυπριακών τραπεζών
  • Νέα κριτήρια πολιτογράφησης για προσέλκυση επενδύσεων
  • Ταμεία Προνοίας για όλους εισηγείται το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας
  • Πτώση 7% στις άδειες οικοδομής

Αλήθεια

 «Ψηφίστηκε αφού πέρασε χίλια κύματα το 5% ΦΠΑ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τις αλλαγές για μειωμένο ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση κύριας κατοικίας. Η νομοθεσία τροποποιείται ώστε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ύψους 5%, που επιβάλλεται κατά την παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, να καλύπτει τα πρώτα 130 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού οικίας αξίας μέχρι €350.000 και νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις €475.000 και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν τα 190 τ.μ. Στον νόμο που εγκρίθηκε προβλέπεται και πρόνοια, ώστε στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% να εφαρμόζεται για τα πρώτα 190 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας. Προβλέπεται ακόμα μεταβατική περίοδος, ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να μην εφαρμόζονται, στις περιπτώσεις που έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια ή έχει υποβληθεί αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία ενέργεια για την ανάκτηση των €32 εκατ. που από λάθος παραχωρήθηκαν σε 4.751 πρόσωπα τα οποία δεν εδικαιούντο αφού δεν ενέπιπταν στο σχέδιο χορηγίας επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων που εφαρμόσθηκε στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 από το υπουργείο Οικονομικών.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟ Τ/Κ ΧΑΛΛΟΥΜΙ – Το εμπόριο μόνο μέσω της πράσινης γραμμής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ 5% ΦΠΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΞΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 350.000 ΕΥΡΩ – Η τελευταία λέξη ανήκει όμως στην Κομισιόν, η οποία θα εξετάσει αν η νέα νομοθεσία είναι συμβατή με εκείνη της ΕΕ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

€36 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ – Τσαπατσουλιές και αλχημείες με το σχέδιο στήριξης εταιρειών την περίοδο της πανδημίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΦΠΑ 5% ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 130 Τ.Μ. ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ - Προϋπόθεση ότι στο σύνολο η κατοικία δεν υπερβαίνει τα 190 τ.μ. και τις 475 χιλ. ευρώ