You are here

Τύπος: Συναλλαγές €9,7 δισ. στην Κύπρο από επενδυτές

30/09/2020 06:59

Οι συναλλαγές ύψους €9,7 δισ. από επενδυτές οι οποίοι εξασφάλισαν κυπριακή υπηκοότητα, η έκθεση που θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη και η πρόοδος διαχείρισης του πρώτου εξαμήνου 2020 που ανακοίνωσε χθες η ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κυκλοφόρησαν €9,7 δισ. στην Κύπρο οι επενδυτές»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι συναλλαγές ύψους €9,7 δισ. που προχώρησαν από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 επενδυτές οι οποίοι εξασφάλισαν κυπριακή υπηκοότητα. Όπως επισημαίνει το υπουργείο οικονομικών σε μελέτη που διενήργησε για την επίδραση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στην οικονομία, οι συναλλαγές δεν ισοδυναμούν με πραγματικές επενδύσεις ή με συνεισφορά στο ΑΕΠ. Από το σύνολο των συναλλαγών που έγιναν, ποσό €6,4 δισ. επενδύθηκε στον τομέα των ακινήτων, ενώ ποσό €1,2 δισ. επενδύθηκε σε άλλες επιχειρήσεις στο νησί. Την ίδια περίοδοι οι επενδυτές μετέφεραν στις τράπεζες της Κύπρου καταθέσεις ύψους €713,3 εκ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με ονόματα ξένων επενδυτών, συγγενών τους αλλά και των εν Κύπρω συνεργαζόμενων παρόχων υπηρεσιών συμπληρώνει ευαίσθητα τμήματα της έκθεσης του για τις πολιτογραφήσεις ο γενικός ελεγκτής και τα αποστέλλει σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα και τη ΜΟΚΑΣ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προσοχή από μεταχειρισμένα ΙΧ από Αγγλία
  • Γι’ αυτό αποχώρησε από Τρ. Κύπρου ο Πατσαλίδης
  • Μείον 32% οι εισροές της ΚΕΔΙΠΕΣ λόγω ύφεσης

Πολίτης

 «Κράτος δικαίου, διαβατήρια και ανάκαμψη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκθεση που θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη.  Όπως σημειώνεται, η έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει αναφορές στο κυπριακό πρόγραμμα παραχώρησης διαβατηρίων σε επενδυτές. Το ενδιαφέρον της επιτροπής για το ζήτημα των διαβατηρίων δεν προκαλεί έκπληξη καθώς η πρόεδρος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε πρόσφατη ομιλία της για την κατάσταση της ένωσης είχε επικρίνει την πώληση «χρυσών» διαβατηρίων, λέγοντας πως «οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση».

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι θετικό πρόσημο, παρά το πισωγύρισμα που προκάλεσε η πανδημία, καταγράφει η πορεία της ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην Συνεργατισμού με τελικό στόχο την πώληση τους ώστε να ανακτηθεί η κρατική στήριξη ύψους €3,54 δισ.

Χαραυγή

 «Μειώθηκαν κατά 32% οι ταμειακές εισροές στην ΚΕΔΙΠΕΣ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πρόοδος διαχείρισης του πρώτου εξαμήνου 2020 που ανακοίνωσε χθες η ΚΕΔΙΠΕΣ. Όπως αναφέρεται, η ΚΕΔΙΠΕΣ παρουσίασε τις χαμηλότερες ταμειακές εισροές από την έναρξη των εργασιών της καθώς μειώθηκαν σε €53 εκ. έναντι €78 εκ. το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση 32% λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στο επίπεδο των εισροών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο εργοδότης ή ο πελάτης καθορίζει τον χρόνο εργασίας για το 61% των εργαζομένων στην ΕΕ και το 74% στην Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καυκαλιάς: Κλείνουν την επιτροπή σιτηρών χωρίς καμία μελέτη
  • Νέες λύσεις για ευάλωτους δανειολήπτες
  • Μειώθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής
  • Ζητά εξηγήσεις η βουλή για δικαιούχους οικοπέδου και οικονομικής στήριξης

Αλήθεια

 «Δεν έχει σταματημό η κατρακύλα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα αρνητικά ρεκόρ που καταρρίπτει το τελευταίο διάστημα η τουρκική λίρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική λίρα συνέχισε την ελεύθερη πτώση όσον αφορά στην ισοτιμία της με τα κυριότερα νομίσματα, διαγράφοντας πρόσκαιρα όπως φάνηκε κέρδη που είχε καταγράψει περί τα τέλη της περασμένης βδομάδας. Η προχθεσινή πτώση ρεκόρ της τουρκικής λίρας που για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 10 ΤΛ έναντι της στερλίνας, κυριάρχησε και στα χθεσινά πρωτοσέλιδα του τουρκοκυπριακού Τύπου, καθώς το βρετανικό νόμισμα χρησιμοποιείται ευρέως στην οικονομίας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των κατεχομένων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μεγάλη μείωση κατά 89,9% σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο 2020, σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειωμένες ταμειακές εισροές λόγω κορωνοϊού – ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Βελτιώνονται οι όροι υπηρεσίας των εργαζομένων - Ξενοδοχεία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΔΙΠΛΟ ΣΟΚ – Ο κορωνοϊός δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΝΟΥΝ FOCUS ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ – Ο ΠΟΜΠΕΟ στη Σούδα με μηνύματα για στενή στρατηγική σχέση με Αθήνα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΥΣ – Προσεκτικά και ουσιαστικά μηνύματα ΗΠΑ για Ελλάδα στοχεύοντας την Τουρκία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ