You are here

Τύπος: Συνεχίζονται οι επαφές Κεντρικής - «HSBC»

15/01/2002 09:17
Η αύξηση στην τιμή των πετρελαιοειδών, στα εσωτερικά οικονομικά ένθετα και στις εξωτερικές σελίδες, οι παγιοποιήσεις τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του κτηματολογίου και η αποκάλυψη της νέας κομπίνας εκατομμυρίων λιρών σχετικά με την κατάταξη αυτοκινήτων σε κατώτερες κατηγορίες βάρους, κυριαρχούν στην σημερινή ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» πρώτο θέμα η δήλωση του υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη στην Βουλή, περί της αύξησης της τιμής των πετρελαιοειδών, υπό τον υπέρτιτλο «πετρέλαιο: Στα ύψη η τιμή».Στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνεται ότι σύντομα και εντός του χρόνου, θα διπλασιαστεί η τιμή του πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης παραμένει σταθερή, ενώ οι μόνοι που θα πληρώνουν μειωμένες τιμές στα καύσιμα είναι οι γεωργοί εφόσον όμως παράσχουν «αποδεικτικά στοιχεία». Σε άλλες ειδήσεις, γράφει ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει πλέον το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής – Alpha, οι οποίες σύμφωνα με την ειδησεογραφία από την ελληνική πρωτεύουσα έχουν φτάσει σε «όριο θραύσης». Αλλού, γράφει ότι οι κυπριακές τράπεζες υιοθετούν κώδικα δεοντολογίας, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 14 χιλιάδων λιρών, ενώ σημειώνεται ότι αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στην αγορά αυτοκινήτου και εξαρτημάτων στο χώρο της ΕΕ, απόφαση η οποία θα επηρεάσει και την Κύπρο.

Στο ένθετο «οικονομία –χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Σημερινή» πρώτο θέμα είναι οι επαφές της Κεντρικής Τράπεζας με την «HSBC». Υπό τον υπέρτιτλο «στο ακουστικό για την HSBC» στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στις νέες επαφές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ κλιμακίων των δύο πλευρών να συμμετάσχει και ο Αυξέντης Αυξεντίου, ενώ σημειώνεται ακόμη, η κατηγορηματική άρνηση της Λαϊκής για οποιαδήποτε ανάμιξη της με την λειτουργία υποκαταστημάτων στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι επαφές για το θέμα των πωλήσεων κάτω του κόστους θα έχουν αφενός, ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου, αφετέρου η ηγεσία της ΠΟΒΕΚ με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. Άλλο θέμα, στο οικονομικό ένθετο της «Σημερινής», η κίνηση στα ξεπουλήματα που χαρακτηρίζεται ικανοποιητική.

Στην «οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» πρώτο θέμα η τυπικού χαρακτήρα νομοθετική κατοχύρωση του ορίου διακύμανσης της τιμής των μετοχών – που πρακτικά ήδη ισχύει – στο ποσοστό ± 15%. Αλλού γράφει, ότι σαφώς ενισχυμένο θα είναι το κυπριακό νηολόγιο, αφού σημαντικός αριθμός, όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, παλιών και νέων πλοιοκτητών προτιμούν να εγγράφουν τα πλοία τους στο κυπριακό νηολόγιο. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι «ενάμισι εκατομμύριο ευρώ στο συρτάρι λόγω παραλογισμού του Ντενκτάς», προσθέτοντας ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα έρθουν στο νησί, κοινοτικοί εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν αν, και πως θα διατεθεί το ποσό αυτό.