You are here

Τύπος: Συνεργατικό πάρτι μετά το λουκέτο

21/06/2019 07:05

Η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής όπου συζητήθηκε η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην Συνεργατισμού τα οποία έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του κράτους μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Tο θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι η αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ που απευθύνει η ΕΕ μέσω του σχεδίου συμπερασμάτων, το οποίο ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά.

Φιλελεύθερος

 «Το πάρτι συνεχίζεται μετά το λουκέτο της ΣΚΤ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου όπου συζητήθηκε η πώληση των ακινήτων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την ΚΕΔΙΠΕΣ. Όπως αναφέρθηκε, ακίνητα κατέληξαν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, σε πρώην αξιωματούχους της τράπεζας αλλά και σε εργαζόμενους της ΚΕΔΙΠΕΣ. Στη χθεσινή συνεδρία, μετά από αυτεπάγγελτο θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ, διαφάνηκε πως το «τρικούβερτο γλέντι» με τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού συνεχίζεται μέχρι τώρα εις βάρος των φορολογούμενων, οι οποίοι στήριξαν τη ΣΚΤ με €3,5 δισ. Οι βουλευτές μίλησαν για γκρίζα σημεία στη διαδικασία πώλησης των ακινήτων και για προνομιακή πληροφόρηση κάποιων αγοραστών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τσουχτερές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ζητά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Τα πολιτικά κόμματα, σημειώνεται, ζητούν από την ΕΠΑ να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει καρτέλ και προσυμφωνημένες τιμές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Γεμάτες με υπολογιστές οι αποθήκες της ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Αποζημιώθηκαν και αδρά και επέστρεψαν με χρυσές αμοιβές
  • Δύο νέα σχέδια €5,5 εκ. σε οινοποιητικές επιχειρήσεις
  • Χάνουν αντί να κερδίζουν οι καταθέτες

Πολίτης

 «Στο στόχαστρο τα ακίνητα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής όπου συζητήθηκε η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην Συνεργατισμού τα οποία έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του κράτους μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η συζήτηση χθες αναδεικνύει την ανάγκη να προωθηθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει πλήρη ανεξαρτησία στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο των συναλλαγών ακινήτων προκειμένου να διαπιστώσει αν οι πράξεις έγιναν με τους πιο συμφέροντες, για την ΚΕΔΙΠΕΣ, όρους.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα πήρε η ΚΕΔΙΠΕΣ, όπως αποκάλυψε χθες στη βουλή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ούτως ώστε να παραδώσει στην ελεγκτική υπηρεσία τα στοιχεία που έχει για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στη Συνεργατική, με σκοπό να διερευνηθούν τυχόν ευνοϊκές αναδιαρθρώσεις ή και διαγραφές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μετονομάστηκε σε epic η MTN
  • Τιμές χρυσάφι… σε γάλα, αβγά και τυρί
  • Αγοράζουν Ελλάδα – Ομόλογα αξίας €4,2 δισ. σε ξένους επενδυτές
  • Υποχώρηση 0,52% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Φαγοπότι στον πρώην Συνεργατισμό»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της βουλής όπου συζητήθηκε η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην Συνεργατισμού.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, φαγοπότι φαίνεται ότι στήθηκε στο Συνεργατισμό, αφού μεταξύ άλλων έγιναν χιλιάδες ύποπτες πωλήσεις ακινήτων, ενώ δόθηκαν και παχουλές αποζημιώσεις μέχρι €180 χιλ. σε αξιωματούχους οι οποίοι πήραν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, αλλά μετά κρίθηκαν αναγκαίοι και επέστρεψαν πίσω στην ΚΕΔΙΠΕΣ με μισθούς πέραν των €5 χιλ. το μήνα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο γάλα και το ψωμί. Οι τιμές στο γάλα, το τυρί και τα αβγά είναι 36% πιο υψηλές από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 3000 ακίνητα και 12 αποθήκες με εξοπλισμό, πίνακες και αρχαία
  • Όσο σκαλίζουν επιβεβαιώνεται ότι οι ζημιές είναι  περισσότερες
  • Κατακραυγή για το κλείσιμο ΚΑ, αλλά και καμπανάκι για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις σε Cyta και ΑΗΚ
  • Τέσσερις έρευνες από τον γενικό ελεγκτή στην ΚΕΔΙΠΕΣ

Αλήθεια

 «Έντονες αντιδράσεις για τις υψηλές τιμές»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις φορέων και οργανώσεων σε σχέση με το ύψος των αεροπορικών ναύλων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, καλώντας την να επέμβει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στη συμφωνία εξομοίωσης του ωραρίου εργασίας της αστυνομίας με αυτό της δημόσιας υπηρεσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε Κύπρο και Ελλάδα οι υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη
  • Προώθηση κυπριακής ναυτιλίας στο Λονδίνο
  • Επί τάπητος το θέμα των ακινήτων του Συνεργατισμού

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ – Για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΕ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ – Δόθηκε μάχη για να υπάρξει ισχυρότερη διατύπωση στα συμπεράσματα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ – Οι ηγέτες της ΕΕ επικύρωσαν όρους εντολής προς Κομισιόν για στοχευμένα μέτρα κατά Τουρκίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ