You are here

Τύπος: Σύνταξη στα 63 χωρίς πέναλτι

03/12/2019 06:48

Η εξάλειψη του πέναλτι του 12% το οποίο επιβάλλεται σε όσους λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους που μελετά το υπουργείο εργασίας και τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο του έτους, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πρωτοστατεί η δημιουργία δεκαεπτά νέων δήμων που προβλέπει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης την οποία παρουσίασε χθες ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Φιλελεύθερος

 «Σταδιακή απόσβεση του ‘πέναλτι’ του 12%»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η εξάλειψη του πέναλτι του 12% το οποίο επιβάλλεται σε όσους λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας τους που μελετά το υπουργείο εργασίας. Όπως αναφέρεται, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε πως έδωσε οδηγίες για να διενεργηθεί αναλογιστική μελέτη, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτή η κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης της σύνταξης του 12% σε βάθος χρόνου. Η αναλογιστική μελέτη θα καταδείξει κατά πόσο η σταδιακή κατάργηση του μέτρου θα προκαλέσει επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Επίσης θα εξεταστεί κατά πόσο θα χρειαστεί και αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής αρχής τράπεζας, άνω του 65% των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο ήταν σε καθυστέρηση για τουλάχιστον 1 έτος και περίπου 60% από τα προβληματικά δάνεια ήταν καθυστερημένα περισσότερο από 5 χρόνια έως το τέλος Ιουνίου 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Κόλλησε» στις τράπεζες το Εστία
  • Πέντε προϋποθέσεις θέτει το ΔΗΚΟ για προϋπολογισμό
  • Τα καζίνο θα φέρουν έσοδα στο κράτος πέραν τον €20 εκ.
  • Στόχος η αύξηση εσόδων – Βλέπει και προς εξωτερικό η Ελληνική που κατέγραψε κέρδος €88,4 εκ. στο εννεάμηνο

Πολίτης

 «Βλέπει και εκτός Κύπρου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο όμιλος ανακοίνωσε για το εννεάμηνο κέρδη μετά φορολογία ύψους €89,4 εκ. και συνολικά έσοδα της τάξης των €300,8 εκ. Σε επίπεδο τριμήνου τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €30,4 εκ. Όπως σημειώνεται, ενδεικτικό της αυτοπεποίθησης της τράπεζας, αλλά και της ανάγκης για διοχέτευση της πλεονάζουσας ρευστότητας, είναι το γεγονός πως ο όμιλος στην ίδια του την ανακοίνωση θέτει θέμα διάθεσης της ρευστότητας του στο εξωτερικό.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι πιστοληπτικά θετική χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s στο εβδομαδιαίο credit outlook του τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Κύπρου) από την Astrobank.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απογοητευμένος με τον αριθμό των αιτήσεων για το Εστία – Θα πάρει χρόνο η μείωση του ιδιωτικού χρέους σε ανεκτά επίπεδα, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
  • Στο στόχαστρο η ανεργία – Στόχος του υπουργείου εργασίας οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης
  • Γεμάτα τα ταμεία – Στο 4,9% του ΑΕΠ το πλεόνασμα το πρώτο 10μηνο
  • Χαράτσι για αντίποινα – Ο Τραμπ θέλει δασμούς στις εισαγωγές από Βραζιλία – Αργεντινή

Χαραυγή

 «Ελληνική: Κέρδη €89,4 εκ. και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα κέρδη ύψους €89,4 εκ. που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Τράπεζα για το εννεάμηνο. Ο ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Ιωάννης Μάτσης, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο εννεάμηνο σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή του θέση, αποδεικνύουν την ευρωστία και τη σταθερότητα της διευρυμένης Ελληνικής Τράπεζας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μείωση €18,8 εκ. σε τέσσερις κοινωνικές παροχές προνοεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου εργασίας για το 2020, ο οποίος εξετάστηκε χθες από την επιτροπή οικονομικών της βουλής.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο Εστία: Μηδέν αιτήσεις στο υπουργείο εργασίας
  • Πλεόνασμα 4,9% για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου
  • Μεγάλες αυξήσεις τιμών στα καύσιμα καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
  • Διοικητής: Δεν υπάρχει σχέδιο για 2ο Εστία

Αλήθεια

 «Στα €89,4 εκ. το κέρδος 9μήνου μετά τη φορολογία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Τράπεζα για το εννεάμηνο. Την ευρωστία και σταθερότητα της διευρυμένης Ελληνικής αποδεικνύουν τα αποτελέσματα 9μήνου σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή της θέση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η οποία αναφέρει κέρδος 9μήνου μετά τη φορολογία €89,4 εκ. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός καταστημάτων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για την παροχή νέων δανείων αλλά περισσότερο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, στόχος είναι εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου να αποσταλεί στην ΕΚΤ το νομοσχέδιο που αφορά τη δέσμευση που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι ενώπιον της επιτροπής οικονομικών για σχεδιασμό ενός μηχανισμού παραπόνων από συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξήσεις σε βενζίνη 95 και πετρέλαιο κίνησης
  • Διαρκής αξιολόγηση εισαγωγής και προμήθειας – ΟΕΒ για φυσικό αέριο
  • Νέα μεγάλη επένδυση στην ΚΕΟ – Αρχιεπίσκοπος

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, 17 ΔΗΜΟΙ (ΑΠΟ 30) ΕΥΡΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΙ – Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

14 ΣΥΝ 3 ΠΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ – Ανακοινώθηκαν από τον ΥΠΕΣ οι συνενώσεις 30 δήμων και 50 κοινοτήτων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΔΗΜΟΙ ΕΣΒΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ – Κόμματα και δήμαρχοι αντιδρούν και δίνουν ραντεβού στη βουλή όπου θα κορυφωθούν οι διαφωνίες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α.