You are here

Τύπος: Τα «άκυρα δάνεια» και η έρευνα της ΕΚ για τον πρόεδρο της ΚΕΟ

16/10/2003 08:00
Την «τιμητική» τους στα κεντρικά πρωτοσέλιδα θέματα των εφημερίδων, έχουν σήμερα θέματα που αφορούν το κυπριακό χρηματιστήριο και συγκεκριμένα με πτυχές που αφορούν το σκάνδαλο του 1999 και τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν από διάφορες πλευρές.

Χαρακτηριστικά υπό τον τίτλο «Δεκάλογος της απάτης» η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στις πρακτικές που ακολούθησαν οι αίτιοι και πρωταγωνιστές του φαινομένου, σύμφωνα με στοιχεία, κατόπιν «δειγματοληπτικού ελέγχου», που περιέχονται σε προκαταρκτικό πόρισμα των δύο επιστημονικών συνεργατών της βουλής. Με ιδιαίτερα προσεκτικές αναφορές και αποφεύγοντας ορολογίες που αναφέρθηκαν χθες στη βουλή και αφορούν περίπλοκους νομικούς όρους, το σχετικό ρεπορτάζ, καταγράφει τα στοιχεία του πορίσματος όπως αυτά αποκαλύφθηκαν ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ, έγκριτοι νομικοί συνηγορούν ότι το όλο ζήτημα και σημαντικής σημασίας ευρήματα του πορίσματος θα ξεκαθαρίσουν μόνο όταν αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Ευρήματα – σοκ για το ΧΑΚ», ενώ στον υπότιτλο κάνει λόγο για «άκυρα και παράνομα δάνεια που παραχωρούσαν διάφοροι οργανισμοί» αφού σύμφωνα με τον Κώστα Μαυρίδη, ένας εκ των συνεργατών της βουλής, οι χρηματοδοτικοί αυτοί οργανισμοί, δεν είχαν την άδεια της Κεντρικής Τράπεζας να εξασκούν τη συγκεκριμένη αυτή τραπεζική εργασία. Το σχετικό ρεπορτάζ, καταγράφει τα στοιχεία του πορίσματος όπως αυτά αποκαλύφθηκαν ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου στην ανοικτή για τα ΜΜΕ συνεδρία.

Στην εφημερίδα «Αλήθεια» στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα, υπό τον υπέρτιτλο «Έρευνα Κεφαλαιαγοράς για μετοχές της ΚΕΟ» γράφει ότι η έρευνα αφορά την πώληση δεκάδων χιλιάδων λιρών από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΚΕΟ, Ηλία Παντελίδη, προς το Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο (ΚΕΤ). Η έρευνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξεκίνησε αυτεπάγγελτα ύστερα από πρόσφατες δηλώσεις για την πώληση των μετοχών, από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΚΕΟ.

Σε μονόστηλο ψηλά στην πρώτη σελίδα, υπό τον τίτλο «Άκυρα τα δάνεια για το ΧΑΚ» γράφει πως ένα μεγάλο μέρος των δανείων που δόθηκαν το 1999 και το 2000, από όλα σχεδόν τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου για επενδύσεις στο ΧΑΚ «ίσως να είναι άκυρα» σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της βουλής.