You are here

Τύπος: Τα επιδόματα των 'μεγάλων' προκαλούν συζητήσεις...

05/03/2002 08:57
Οι μισθοί και οι αυξήσεις των επιδομάτων των υψηλόβαθμων πολιτειακών αξιωματούχων, με αφορμή σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, κυριαρχεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό ρεπορτάζ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στους μισθούς και τα επιδόματα των ανώτατων πολιτειακών αξιωματούχων με αφορμή σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή. Υπό τον υπέρτιτλο «2,4 εκ. ετησίως για 49 αξιωματούχους» γράφει ότι αυτό το ποσό εκταμιεύεται κάθε χρόνο από το δημόσιο ταμείο για να καλυφθούν οι αντιμισθίες, οι 13οι μισθοί και τα επιδόματα παραστάσεως υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων. Αναφέρεται επίσης, στις αυξήσεις που προτείνει η κυβέρνηση εν σχέση με τα επιδόματα και σημειώνει ότι οι πιο πολλοί από τους 49 υψηλόβαθμους αξιωματούχους λαμβάνουν ήδη περισσότερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στους αδικημένους της υφιστάμενης κατάστασης, κατατάσσει το ρεπορτάζ τους υπουργούς.

Αλλού, προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας της Ελλάδας, Γιώργου Φλωρίδη για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε εντυπωσιακές. Στο ρεπορτάζ, αναφέρεται στη συνάντηση του κ. Φλωρίδη με τον υπουργό Οικονομικών και στις δηλώσεις των δύο που ακολούθησαν.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Βρέχει... επιδόματα» επίσης αναφέρεται, στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, για την αύξηση των επιδομάτων των ανώτατων αξιωματούχων του Κράτους. Σημειώνει πάντως, ότι η επιτροπή Οικονομικών ενώπιον της οποίας, συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο, δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση. Αναφέρεται επίσης, στη διευκρινιστική δήλωση του υπουργού οικονομικών Τ. Κληρίδη, ότι με την αύξηση του επιδόματος στους υπουργούς, εξισορροπείται το σχετικό επίδομα με το αντίστοιχο των βουλευτών, οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν διπλάσιο ποσό από τους υπουργούς.

Αλλού, γράφει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σύστασης Περιφερειακού Δείκτη από τα χρηματιστήρια Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Μαρόκου.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως υπέρτιτλο «Συγκεκριμένες ημερομηνίες για υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ ΧΑΑ – ΧΑΚ», γράφει ότι το σημαντικότερο σημείο από την συμφωνία μεταξύ των αρχών των δύο χρηματιστηρίων είναι ο καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων και η εφαρμογή πλαισίου για την πρακτική εφαρμογή τους. Επιδίωξη, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, να μεταφερθεί μέρος της ανάκαμψης που θα σημειωθεί στη Σοφοκλέους «στο πολύ προσεχές μέλλον» λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και στο ΧΑΚ.

Αλλού, προβάλλει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Τ. Κληρίδη ότι «η Κύπρος πήρε μαθήματα από την επιτυχημένη εισαγωγή του ευρώ στην Ελλάδα» και ότι θα ενταχθεί στην ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό, αμέσως μετά την ένταξη της στην ΕΕ.