You are here

Τύπος: Τα φώτα στραμμένα στην Επ. Οικονομικών

15/04/2002 08:40
Εμπορικό έλλειμμα, πληθωρισμός και η σημερινή συνεδρία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θεσμό φορείς, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο ημερήσιος οικονομικός τύπος σήμερα.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο εμπορικό έλλειμμα του 2001, το οποίο ανήλθε στα 1.9 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ σε σχέση με το 2000 η αύξηση που σημειώθηκε, ήταν της τάξης του 5%. Αλλού, γράφει ότι ο πληθωρισμός του α’ τριμήνου του 2002, ανήλθε στο 2,58% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο περυσινή περίοδο. Επισημαίνεται πάντως, ότι ο ρυθμός πληθωρισμού του 2,58% είναι ελαφρά πιο κάτω από το 2,70%, ο οποίος σημειώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2002.

Το βασικό θέμα της εφημερίδας «Η Σημερινή» στην τελευταία εξωτερική της σελίδα, υπό τον τίτλο «Επενδυτές, χρηματιστές, εταιρίες ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών» γράφει ότι ο ΠΑΣΕΧΑ είναι αντίθετος με την φορολογία επί των κερδών στις συναλλαγές, εκτιμώντας ότι «η διαδικασία είναι δαπανηρή και γραφειοκρατική». Ο ΠΑΣΕΧΑ ζητεί παράλληλα, από τη Βουλή τη δημιουργία Ταμείου Νομικής Αρωγής και φορολογία με συντελεστή 50% του κανονικού, αυτών που θα πωλούν τις μετοχές τους, τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία απόκτησής τους.

Το ίδιο θέμα, στην πρώτη σελίδα της, έχει και η εφημερίδα «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Επτά φορείς ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών για το ΧΑΚ». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, θα καταθέσουν τις απόψεις τους αναφορικά με μακρύ κατάλογο προβλημάτων που ταλανίζουν το ΧΑΚ και θα υποβάλουν εισηγήσεις για προώθηση λύσεων, με στόχο την ανόρθωση του θεσμού, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση.