You are here

Τύπος: Τα λέει μαζεμένα στην Κομισιόν ο Οδυσσέας

15/06/2021 06:29

Η επιστολή που αναμένεται να αποστείλει σήμερα ο γενικός ελεγκτής στον επίτροπο δικαιοσύνης της Κομισιόν για τις προσπάθειες υπόσκαψης της ανεξαρτησίας της ελεγκτικής υπηρεσίας και τα διαχρονικά χρέη των δήμων και η πανδημική κρίση η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση των εσόδων τους, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Τα λέει μαζεμένα στην Κομισιόν ο Οδυσσέας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η επιστολή που αναμένεται να αποστείλει σήμερα ο γενικός ελεγκτής στην Κομισιόν στην οποία θα υποστηρίζεται ότι μέσω του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις επιχειρείται η υπόσκαψη της ανεξαρτησίας της ελεγκτικής υπηρεσίας. Όπως αναφέρεται, η επιστολή κρίθηκε επιβεβλημένο να σταλεί, μετά από δηλώσεις μελών της ερευνητικής επιτροπής σε ΜΜΕ, με τις οποίες επιβεβαίωσαν ότι στο τελικό πόρισμα υπάρχει και τμήμα στο οποίο γίνεται αναφορά και σε ευθύνες της ελεγκτικής υπηρεσίας για καθυστερημένη άσκηση ελέγχου επί των διαδικασιών του ΚΕΠ ή και για αστοχία της να εντοπίσει τα διαδικαστικά και άλλα προβλήματα του ΚΕΠ, όταν λειτουργός της εξέτασε μερικούς φακέλους το 2016, στο ΥΠΕΣ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στο χθεσινό συμπόσιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι όροι εντολής της ερευνητικής και «ποιος ελέγχει την ελεγκτική;»
  • Οι δηλώσεις Ιωάννου περί «μονομανίας»
  • Σε φροντιστήριο η ΑΗΚ για χρήση φυσικού αερίου
  • Έτοιμο το νομοσχέδιο για τον νέο έφορο φορολογίας

Πολίτης

 «Τους έπνιξαν τα χρέη και η υποστελέχωση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα διαχρονικά χρέη των δήμων και η πανδημική κρίση η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση των εσόδων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αρκετοί δήμοι, όπως είναι οι δήμοι Αγίου Δομετίου, Γερίου, Ιδαλίου και Τσερίου αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλές από τις υπηρεσίες των πιο πάνω δήμων να λειτουργούν απλά στη βάση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου να αποδεχθεί προσφυγές των Συνδέσμων Τυροκόμων και Αγελαδοτρόφων κατά του φακέλου για το χαλλούμι δεν ανατρέπει τη διαδικασία που έχει «κλειδώσει» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατοχύρωση του προϊόντος.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Σε σημείο καμπής η ανάκαμψη – Η Κριστίν Λαγκάρντ για την νομισματική πολιτική

Χαραυγή

 «Αύξηση της ανεργίας και μείωση των κενών θέσεων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις κενές θέσεις εργασίας και την ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 6.761 σε σύγκριση με 7.177 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 416 ή ποσοστό 5,8%. Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαΐου οι άνεργοι έφθασαν στις 31.287 πρόσωπα, σε σύγκριση με 29.604 τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1.683 πρόσωπα ή ποσοστό 5,7%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα κόμματα βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τις προεδρίες και τις συνθέσεις των επιτροπών της βουλής.  

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Πολλές ακυρώσεις και καθόλου νέες κρατήσεις για τον Ιούλιο

Αλήθεια

 «Θύματα του κορωνοϊού εκατοντάδες επιχειρήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες εν μέσω της πανδημίας έβαλαν λουκέτο προχωρώντας τις διαδικασίες για εκούσια εκκαθάριση. Σύμφωνα με την υπηρεσία αφερεγγυότητας από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και φέτος το Μάιο, καταγράφονται συνολικά 2.687 εκούσιες εκκαθαρίσεις, με τις περισσότερες να γίνονται τον περασμένο Δεκέμβριο, αγγίζοντας τις 336.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία έναρξης διαλόγου για το θέμα του κατώτατου μισθού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ακυρώσεις πακέτων προς Κύπρο και όχι μόνο
  • Στο 15% οι μηνιαίες πληρότητες – Ξενοδοχεία Πάφου
  • Στις 69.819 οι εργαζόμενοι στην ευρύ δημόσιο τομέα – Στατιστική
  • Ετήσια πτώση αριθμού κενών θέσεων εργασίας – Πρώτο τρίμηνο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΓΟ – Ποιο μήνυμα έστειλε ο Αναστασιάδης μέσω του Έλληνα πρωθυπουργού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ΕΥΡΕΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ ΣΤΑ «ΟΧΙ» – ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ αρνούνται συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

MONO «ΟΧΙ» ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ Ο ΠΤΔ – Αντιπολίτευση: Αποκλείει συμμετοχή στην κυβέρνηση, συνεργάζεται για μεταρρυθμίσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΕΝ ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΗ – Ενοχλητική τυχόν υπουργοποίηση προσώπων της αριστεράς