You are here

Τύπος: Τα νέα lockdown που εφαρμόζει η Ευρώπη

02/11/2020 06:51

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που αναγκάζει τις περισσότερες χώρες να προχωρήσουν στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και τα μαύρα σύννεφα πάνω από την τουρκική οικονομία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τα νέα lockdown που εφαρμόζει η Ευρώπη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που αναγκάζει τις περισσότερες χώρες να προχωρήσουν στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Όπως αναφέρεται, οι ανησυχίες για ένα πανευρωπαϊκό lockdown έχουν προκαλέσει τριγμούς στις Βρυξέλλες, καθώς δεν αποκλείεται τα περιοριστικά μέτρα να οδηγήσουν σε νέα ύφεση της οικονομίας. Στην Κύπρο αναμένεται εντός των ημερών να ληφθούν αποφάσεις για το αν θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί και επέκταση των μέτρων. Ανάμεσα σε άλλες χώρες, σε νέα φάση εισέρχεται η Ελλάδα από το πρωί της Τρίτης, όταν και τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα ανάσχεσης του κορωνοϊού, ενώ από τις 30 Οκτωβρίου στη Γαλλία απαγορεύεται η διακίνηση των πολιτών με εξαίρεση την αγορά αγαθών, την παροχή ιατρικής βοήθειας και τη σωματική άσκηση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πέρα από τα συνηθισμένα ακίνητα, οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων βγάζουν σε πλειστηριασμό εργοστάσια, αποθήκες, τυπογραφείο, πλυντήριο αυτοκινήτων και καταστήματα.

 Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προειδοποιήσεις για επιπτώσεις από επέκταση αναστολής εκποιήσεων
  • Απειλούνται 174 εκ. θέσεις στον τουρισμό
  • Το δύσκολο στοίχημα της ανάκαμψης το 2021
  • Οι διεθνείς αγορές σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Πολίτης

 «Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα μαύρα σύννεφα πάνω από την τουρκική οικονομία. Όπως σημειώνεται, η τουρκική λίρα την περασμένη Παρασκευή σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 40%, αποτελώντας το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως, το 2020, μετά το ρεάλ της Βραζιλίας. Παρά τα εμφανή σημάδια των ανισορροπιών, στην πράξη δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ανάσχεσης της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Χαραυγή

 «ΥΠΟΙΚ: ‘Κλείνει το μάτι στις τράπεζες για μαζικές εκποιήσεις με διαδικασίες εξπρές»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει το υπουργείο οικονομικών κλείνει το μάτι στις τράπεζες για μαζικές εκποιήσεις με διαδικασίες εξπρές, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση του ΑΚΕΛ για στοχευμένη προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. και της μικρής επαγγελματικής στέγης, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.  Όπως αναφέρεται, το θέμα των εκποιήσεων θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, σε συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της βουλής.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε κατοίκους εκτός Κύπρου διοχετεύονται τα περισσότερα δάνεια, τα οποία παραχωρούνται από τις τράπεζες, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας.

Η εφημερίδα Αλήθεια δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΛΛΑ 197 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΧΘΕΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ – Συνεχίζει να σαρώνει ο κορωνοϊός – Οι πολίτες δεν πειθαρχούν όσο θα έπρεπε

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΧΡΥΣΑ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ – Η επ. ελέγχου ζήτησε από τον ΥΠΕΣ πρόσβαση στους καταλόγους πολιτογραφήσεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΦΙΓΓΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ Ο ΚΛΟΙΟΣ – Ανάλυση σήμερα των δεδομένων – Ετοιμασία εγγυήσεων για επιπρόσθετους περιορισμούς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΚΡΥΨΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ «ΧΡΥΣΑ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ