You are here

Τύπος: Τα πλήγματα του πολέμου... στις Κυπριακές Αερογραμμές

07/04/2003 09:00
«Υπό τη σκιά» των τελευταίων συγκλονιστικών εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου, κινείται η ειδησεογραφία της Δευτέρας στον οικονομικό τομέα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές λόγω μείωσης των κρατήσεων, να ξεχωρίζει στα σχετικά ρεπορτάζ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Δρουσιώτης: Καμία ανοχή για υποβαθμισμένα πλοία» γράφει ότι ο πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συνδέσμου μιλώντας στη ετήσια γενική συνέλευση του ΚΝΣ ανέφερε ότι οι Αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική της βελτίωσης των επιπέδων ασφάλειας και της υποδομής, χωρίς την παραμικρή ανοχή έναντι των υποβαθμισμένων σκαφών. Ο κ. Δρουσιώτης χαιρέτησε τη σημαντική μείωση στις κατακρατήσεις κυπριακών σκαφών, ζήτησε όμως παράλληλα, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενίσχυση των επιθεωρησιακών δυνατοτήτων της ναυτιλιακής διοίκησης.

Η θέση που κατέχει σήμερα ο Κυπριακός Ναυτιλιακός Σύνδεσμος, διεθνώς, είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του, 140 μέλη να ελέγχουν συγκεντρωτικά 1600 ποντοπόρα σκάφη, με χωρητικότητα 20 εκατομμυρίων κόρων, στοιχεία τα οποία κατατάσσουν την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία ανάμεσα στις μεγαλύτερες οργανώσεις παγκοσμίως, με το κυπριακό νηολόγιο να είναι το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο και με την Λεμεσό, να θεωρείται «από πολλούς» ως το μεγαλύτερο κέντρο πλοϊοδιαχείρησης στον κόσμο ξεπερνώντας χώρες όπως η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Γερμανία.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Οικονομικά πλήγματα για Κ.Α.» στο βασικό θέμα της τελευταίας εξωτερικής σελίδας, γράφει ότι ο Κρατικός μας αερομεταφορέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αφού η μείωση στις κρατήσεις φτάνει το 50% σε πολλές χώρες, ενώ σε πιο δραματική κατάσταση βρίσκεται η θυγατρική Eurocypria. Στο ρεπορτάζ, δεν δίνονται άλλες πληροφορίες ή λεπτομέρειες για τα προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών, ενώ γίνεται λόγος ότι οι ζημιές των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, θα ξεπεράσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια, σε περίπτωση που ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα.

Το ρεπορτάζ, καταπιάνεται στη συνέχεια με την έναρξη της έρευνας στη βουλή για το θέμα της πρόσφατης αγοράς και της ενοικίασης των αεροπλάνων των ΚΑ, με τα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν τους ιδιώτες μετόχους να δίνουν πλήρη κάλυψη στον Πρόεδρο Χάρη Λοϊζίδη.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» αναφέρεται στο ίδιο θέμα με μονόστηλο στην τελευταία εξωτερική σελίδα, στο οποίο μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ο πόλεμος φαίνεται να αφήνει ανεπηρέαστους τους κυπρίους που έχουν προγραμματίσει ταξίδια στο εξωτερικό, κυρίως για τις διακοπές του Πάσχα».