You are here

Τύπος: Τα προβλήματα της αποϋλοποίησης...

04/11/2002 09:19
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές για την πραγματοποίηση πράξεων μέσω του συστήματος αποϋλοποίησης, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και η κρίση που διανύει ο βιομηχανικός κλάδος, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ασχολείται στο βασικό του θέμα, το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Υπό τον τίτλο «Στα £987,8 εκατ. το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου» γράφει ότι μειωμένες υπήρξαν οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών κατά το πρώτο 6μηνο του 2002 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2001, κατά την οποία το έλλειμμα ανήλθε στα £937,7 εκατομμύρια. Μεταξύ άλλων στατιστικών στοιχείων, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση προμήθευσε την Κύπρο με εμπορεύματα αξίας £650,6 εκατ. ή 51,6%, ενώ κατά την ίδια περίοδο οι χώρες της ΕΕ απορρόφησαν εμπορεύματα αξίας £74,1 εκατ. ή ποσοστό 57,1% των κυπριακών εγχώριων εξαγωγών, εξαιρουμένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων.

Αλλού, γράφει ότι στα αξιοσημείωτα της ανόδου στο χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα καταγράφεται το γεγονός ότι μόνο 12 μετοχές είχαν απώλειες.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «ΧΑΚ: Η αποϋλοποίηση και πάλι στο προσκήνιο» γράφει ότι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία για πραγματοποίηση πράξεων μέσω του εν λόγω συστήματος είναι δύσκολη και εμποδίζει την προσέλκυση νέων επενδυτών στο «πάτωμα», αφού για να πραγματοποιήσουν πράξεις, υποχρεούνται να ανοίξουν λογαριασμούς στο Κεντρικό Αποθετήριο. Αντίθετη είναι η άποψη του Χρηματιστηρίου, το οποίο υποστηρίζει ότι για κάθε δύο πράξεις που πραγματοποιούνται η μία αφορά αποϋλοποιημένους τίτλους εταιρειών. Στο ΧΑΚ οι εισηγμένες ανέρχονται στις 156 εταιρείες, εκ των οποίων οι 96 διαπραγματεύονται μέσω του αποϋλοποιημένους τίτλους εταιρειών και οι 60 διαπραγματεύονται με κανονικούς τίτλους.

Αλλού, γράφει ότι ο αντιπρόσωπος του τουριστικού ομίλου Airtours στην Κύπρο, η οποία αναλαμβάνει το 30% της καθόδου των βρετανών τουριστών στο νησί μας, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του Ομίλου.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στην τελευταία εξωτερική της σελίδα γράφει ότι «Εκστρατεία κατά των ανασφάλιστων οχημάτων ετοιμάζει η αστυνομία». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μετά τις καταγγελίες που έγιναν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, έχουν θορυβήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για ανάληψη σχετικής αστυνομικής εκστρατείας για πάταξη του φαινομένου, μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Αρμοδίως αναγνωρίζεται, προστίθεται στο ρεπορτάζ, ότι οι καταγγελίες είναι βάσιμες, ενώ όλο και λιγότεροι αστυνομικοί ελέγχουν, αν ένα όχημα έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Έβαλαν λουκέτο 854 βιομηχανίες» και υπότιτλο «Στους κλάδους Ένδυσης, Yπόδησης και βαλιτσοποιίας από το 1995 μέχρι το 2000» γράφει ότι ενώ το 1995 το σύνολο των εξαγωγών στα είδη ένδυσης, υπόδησης ανέρχονταν στα £51.1 εκατ. το 2001, μειώθηκαν δραματικά στα £23,7 εκ. με ποσοστιαία πτώση 54%. Το ρεπορτάζ γράφει ότι από το 1995 μέχρι το 2000 έχουν κλείσει συνολικά 854 υποστατικά των τριών κλάδων. Ειδικότερα στη βιομηχανία ένδυσης έκλεισαν 552 επιχειρήσεις από το 1995 (1210 βιομηχανικά υποστατικά) μέχρι το 2000 (658 βιομηχανικά υποστατικά)! Επίσης στην υπόδηση, ενώ το 1995 ο αριθμός των βιομηχανικών υποστατικών ανερχόταν σε 162 το 2000 έμειναν μόλις 88, έκλεισαν δηλαδή 74 επιχειρήσεις!

Αλλού, γράφει ότι στο επίκεντρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης των Προϋπολογισμών του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θα συζητηθούν η δραστική μείωση του τουρισμού, η ανύπαρκτη βιομηχανική πολιτική της κυβέρνησης, η πτώση της παραγωγικότητας και η ενεργειακή πολιτική.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.