You are here

Τύπος: Τα £181 εκ. ανήκουν όντως σε ξένους επενδυτές;

17/09/2002 08:52
Η διεξαγωγή έρευνας από την υπο-επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, για να διαπιστωθεί αν 181 εκατομμύρια λίρες που ρευστοποιήθηκαν και εξήχθησαν στο εξωτερικό τη διετία 1999-2000 από ξένους επενδυτές, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, ανήκαν όντως σε αλλοδαπούς επενδυτές, είναι η είδηση που ξεχωρίζει σήμερα στα ένθετα του οικονομικού τύπου. Άλλη είδηση, που σαφώς έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα πολύ αποκαλυπτικά στοιχεία για τα εξευτελιστικά επίπεδα του όγκου συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εισηγμένης εταιρείας, η μετοχή της οποίας είχε συνολικό όγκο από την αρχή του 2002 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2002, το εκπληκτικό ποσό των £14...

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Νέα έρευνα: Ήταν πράγματι ξένες οι εταιρείες που ρευστοποίησαν και εξήγαγαν 181 εκ. λίρες;», γράφει ότι η υπο-επιτροπή Ελέγχου της Βουλής διεξάγει έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει αν £181 εκατομμύρια που ρευστοποιήθηκαν και εξήχθησαν στο εξωτερικό τη διετία 1999-2000 από ξένους επενδυτές, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, ανήκαν όντως σε αλλοδαπούς επενδυτές.

Στο ρεπορτάζ προβάλλονται δηλώσεις του προέδρου της υπο-επιτροπής ο οποίος επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, προσθέτοντας ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν τα διοικητικά συμβούλια εταιρειών για να εξηγήσουν θέματα τα οποία προέκυψαν στην πορεία ερευνών της Επιτροπής Ελέγχου.

Αλλού, γράφει ότι οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν ανεπίσημα από την κυπριακή κυβέρνηση, την έκδοση του προέδρου της Globalsoft Λυκούργου Κυπριανού, αίτημα το οποίο απέρριψε η κυπριακή κυβέρνηση.

Υπό τον υπέρτιτλο «Αμέτοχοι οι επενδυτές» και με επίτιτλο «Δέκα μετοχές είχαν το 2002 συνολικό όγκο £130.000» το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται με τα επίπεδα του όγκου συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Όπως σημειώνεται επιπλέον στο ρεπορτάζ, οι 20 λιγότερο εμπορεύσιμες μετοχές, είχαν από την αρχή του χρόνου ημερήσιο όγκο συναλλαγών μικρότερο των £250, ενώ προστίθεται ότι ο εξευτελιστικά χαμηλός όγκος συναλλαγών δεν σχετίζεται μόνο με το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά πρωτίστως με τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών. Το ρεπορτάζ καταγράφει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι συγκεκριμένη εισηγμένη εταιρεία, η μετοχή της οποίας είχε συνολικό όγκο από την αρχή του 2002 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2002, το εκπληκτικό ποσό των £14...

Αλλού, γράφει ότι δύο εισηγμένες εταιρείες, οι Δασικές Βιομηχανίες και τα Τσιμεντοποϊα Βασιλικού θα καταβάλουν προμέρισμα.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Υπερχρεώσεις σε βασικά αγαθά» γράφει ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς που διενήργησε σε Λεμεσό και Λευκωσία ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών. Στόχος της έρευνας είναι να καταδείξει κατά πόσον γίνονται υπερχρεώσεις στις τιμές διαφόρων προϊόντων, καθώς και το βαθμό στον οποίο είναι υπαρκτό στην Κύπρο το φαινόμενο αισχροκέρδειας. Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο νέο 4ήμερο μποϊκοτάζ φρούτων και λαχανικών από τους καταναλωτές το οποίο άρχισε από χθες στην Ελλάδα.

Αλλού, γράφει ότι ο ΠΑΣΕΧΑ αναμένει έργα και όχι λόγια αναφορικά με το θέμα της διευθέτησης των επενδυτικών χρεών, τα οποία υπολογίζει στα £500 εκατομμύρια.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.