You are here

Τύπος: Τελευταία πράξη για κατώτατο

31/08/2022 06:03

Η σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου για τον εθνικό κατώτατο μισθό, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Τελευταία πράξη για κατώτατο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου για τον εθνικό κατώτατο μισθό. Όπως σημειώνεται, της συνεδρίασης του υπουργικού θα προηγηθεί συνάντηση, νωρίς το πρωί, του υπουργού εργασίας Κυριάκου Κούσιου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της οποίας θα καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια για επίτευξη συγκλίσεων μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς για το θέμα, παρά το χάσμα που τους χωρίζει γύρω από το ζήτημα. Με βάση πληροφόρηση της εφημερίδας, η κοινή σύσκεψη του κ. Κούσιου με τα μέλη του εργατικού συμβουλευτικού σώματος αρχίζει στις 8:30 το πρωί, ενώ η συνεδρίαση του υπουργικού καθορίστηκε για τις 9:30 το πρωί.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2022 από την Τράπεζα Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επίδομα ασθενείας και μετά τα 63 θα εγκρίνει η βουλή
  • Στα δύο χωρίστηκε η Ευρώπη

Πολίτης

 «Αυλαία με χάσμα εταίρων για τον κατώτατο μισθό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το διάταγμα για καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού, το οποίο θα εφαρμοσθεί με σημαντικές διαφωνίες μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι συντεχνίες φαίνεται να διαφωνούν με το γεγονός ότι στο διάταγμα του αρμόδιου υπουργού δεν θα περιέχονται οι ώρες εργασίας ανά βδομάδα, κάτι που ασφαλώς τις βρίσκει αντίθετες. Επιπλέον, σημείο τριβής είναι και το τελικό ποσό που αναμένεται να αποφασισθεί, αφού, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε ομοφωνία σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό στη βάση προ καθορισμένης φόρμουλας. Σημειώνεται πως παρά το ότι στη σημερινή ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου δεν υπάρχει το ζήτημα του κατώτατου, όπως πληροφορείται η εφημερίδα, ενδεχομένως να υπάρξει συζήτηση.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό (-16,6%) είναι μικρότερη από τη μείωση των αφίξεων (-25%), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κυπριακή τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να στραφεί σε αγορές με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη, στην προσπάθειά της να καλύψει το κενό της ρωσικής αγοράς.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Βάζουν πίεση οι συντεχνίες προς τη Βουλή

Χαραυγή

 «Άμεση ψήφιση του συνταξιοδοτικού για το δημόσιο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή κοινή σύσκεψη των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, ΠΕΟ και ΣΕΚ, για το συνταξιοδοτικό. Όπως αναφέρεται, οι συντεχνίες ζήτησαν την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για το σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα το συντομότερο δυνατό. Ο Στρατής Ματθαίου, γγ της ΠΑΣΥΔΥ, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα του συνταξιοδοτικού.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση βάζει τα πόδια της βουλής σε ένα παπούτσι, αυτή φορά πιέζοντας για ψήφιση του νομοσχεδίου περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που θα εναρμονίζει την κυπριακή νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Να αρθεί η δυσμενής διάκριση σε βάρος εργαζομένων άνω των 63 χρόνων
  • Φρένο στις παραβιάσεις της νομοθεσίας για τους μισθούς

Αλήθεια

 «Ζητούν άμεση ψήφιση του συνταξιοδοτικού»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για το σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα το συντομότερο δυνατόν ζήτησαν μέσω κοινής σύσκεψης οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, ΠΕΟ και ΣΕΚ. Ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, έκανε λόγο για «μια εξαντλητική συζήτηση, προσθέτοντας ότι όλες οι συντεχνίες έχουν χαράξει μια κοινή πολιτική, ακριβώς για να προχωρήσει όσο το δυνατό ταχύτερα η έγκριση του νομοσχεδίου».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας δημοσιοποίησε χθες την πρόθεση του να καταγγείλει την κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν συνεχιστεί και από τον νυν έφορο φορολογίας, η πρακτική της αναγνώρισης από νομικής πλευράς μιας εξοχικής κατοικίας ως ένδειξη μόνιμης διαμονής του ιδιοκτήτη της στην Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το Τμήμα Φορολογίας εισέπραξε €79,1 δισ. μέχρι το ‘21
  • Να ζητάτε μείωση ΦΠΑ ξέρετε, να αυξήσετε με νόμο φόρους δεν ξέρετε; - ΥΠΟΙΚ προς ΑΚΕΛ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΚΥΛΟ – Άγρια επίθεση Ροτβάϊλερ σε 8χρονο – Στην εντατική το παιδί

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ – Ποιοι και γιατί δεν θέλουν να ενταχθούν τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ – Τα βαπτίζουν τουρκοκυπριακά στα κατεχόμενα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ – Αυξημένα έσοδα 700 εκατ. ευρώ για την κυβέρνηση λόγω του πληθωρισμού