You are here

Τύπος: Τέλος μπαίνει στο «όλοι άριστοι»

03/10/2019 07:15

Τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο και τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια που παραχωρήθηκαν το οκτάμηνο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τέλος μπαίνει στο ‘όλοι άριστοι’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο.  Όπως σημειώνεται, το 99,9% των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα αξιολογούνται ως εξαίρεται και δεν θα προάγονται με μοναδικό κριτήριο την αρχαιότητα και τις γνωριμίες, αλλά βάσει των προσόντων, της πείρας και εξετάσεων. Επιπρόσθετα, δημιουργείται μια νέα κατηγορία θέσεων διατμηματικής προαγωγής που περιλαμβάνει τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας στην κλίμακα Α13(ii) του κυβερνητικού μισθολογίου.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά υποχώρησε τον Αύγουστο στο 0,17% σε σύγκριση με 0,20% τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παχυλές αποζημιώσεις – Κίνητρο για να φύγουν έως 400 υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου
  • Νέα εποπτεία για ασφάλειες και ταμεία προνοίας
  • e-πληρωμές εισφορών ΓεΣΥ και κοινωνικών ασφαλίσεων
  • Η Avax σε νέα πορεία μετά την J&P

Χαραυγή

 «Ροή δανείων μόνο για μεγαλοεπιχειρηματίες»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δείχνουν αύξηση της χρηματοδότησης προς τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μείωση της ροής προς τους μικρομεσαίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου παραχωρήθηκαν καθαρά νέα δάνεια συνολικού ύψους €2,24 δισ. σε σύγκριση με €2,02 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το 62% των νέων δανείων αφορά τις επιχειρήσεις €1,39 δισ., ενώ το υπόλοιπο 38% αφορά τα νοικοκυριά.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την άντληση €449 εκ. μέσα από την έκδοση δύο ομολόγων διάρκειας 30 και 15 ετών αντίστοιχα, ανακοίνωσε χθες το γραφείο διαχείρισης δημόσιου χρέους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Με εξετάσεις οι προαγωγές στις υψηλόβαθμες θέσεις του δημοσίου
  • Ενιαία εποπτική αρχή για ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία
  • Νέα μείωση στα καταθετικά επιτόκια, αλλά και αύξηση στα δανειστικά
  • €25 εκ. για σχέδιο στέγασης εκτοπισθέντων

Αλήθεια

 «Τομές εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας μετά τη συνεδρία του υπουργικού δήλωσε ότι θα βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, μαζί και με την ψηφιακή μεταρρύθμιση, ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύντομα η Τρ. Κύπρου θα παρουσιάσει στο προσωπικό σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων
  • Αυξήσεις 8,7 σεντ και 5,5 σεντ από τις αρχές του χρόνου – Βενζίνη 95 οκτανίων και ντίζελ
  • Νέα εποπτική αρχή για ασφαλίσεις και ασφαλιστικά ταμεία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 9Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – Συμφώνησαν ή όχι τους όρους;

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ – Αγώνας δρόμου για κάλυψη ελλείψεων – Καθυστέρηση και στα εμβόλια για τη γρίπη

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΡΟΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ