You are here

Τύπος: Τέλος στις «χρυσές δουλειές»

08/11/2019 07:04

Τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα γύρω από το πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών, η παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην κοινοπραξία Noble-Shell-Delek και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τέλος στις ‘χρυσές δουλειές’ »

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα γύρω από το πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών και παραχώρησης υπηκοότητας. Όπως αναφέρεται, άτομα που απασχολούνται με το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου θεωρούν πως οι τελευταίες εξελίξεις θα πλήξουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για το σχέδιο, το οποίο ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει να ατονεί από τον περασμένο Μάιο όταν εισήχθηκαν τα νέα αυστηρότερα κριτήρια. Το επόμενο διάστημα, με τη διενέργεια επιπρόσθετων ελέγχων στους 2 χιλ. περίπου φακέλους ατόμων που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα πριν το 2018, ενδεχομένως να προκύψουν κι άλλες περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να ανακληθεί το διαβατήριο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πιο οικονομικούς τρόπους θα πρέπει να αναζητήσουν τα νοικοκυριά για τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, καθώς το «καπέλο» που πληρώνουν στο ταμείο όσο πάει και αυξάνεται. Μια από τις σύγχρονες εναλλακτικές λύσεις είναι η ηλεκτρονική τραπεζική.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από ΕΚΤ – Στις 28 του μήνα αναμένονται τα νεότερα για μηχανισμό εκποιήσεων
  • Θέλουν πόρτα για «γκρίζους» δανειολήπτες
  • Η αεροπορική σύνδεση Κύπρου – Βρετανίας
  • Αλλαγή σκυτάλης στους developers

Πολίτης

 «Από 6 έως και $12 δισ. έσοδα από Αφροδίτη»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην κοινοπραξία Noble-Shell-Delek. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν χθες αναθεωρημένο συμβόλαιο αναλογικής κατανομής εσόδων κατά την περίοδο της εκμετάλλευσης και σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος. Οι εταιρείες, σημειώνεται, δεν δεσμεύονται για τα καθαρά έσοδα της επένδυσης, τα οποία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την τιμή του μπρεντ. Βάσει τριών σεναρίων τα έσοδα του κράτους θα κυμανθούν από $6 έως $12,5 δισ. για περίοδο 18 χρόνων, αν η τιμή του πετρελαίου μπρεντ θα είναι το 2022 από $60 έως $80 δολάρια το βαρέλι.

«Υποχώρηση της ανάπτυξης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία.  Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η μείωση της ανεργίας, η έστω και μέτρια επιτάχυνση των μισθών, η ισχυρή εσωτερική ζήτηση και η δυναμική στις κατασκευές χάρη στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων αποτελούν τα ισχυρά σημεία της κυπριακής οικονομίας. Παρά τον μετριασμό των προοπτικών η Κύπρος θα συνεχίσει να παρουσιάζει ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για το 2019, για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2020 και στο 2,3% το 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρωτιά στην απορρόφηση κονδυλίων από το Εστία
  • Επιμονή για μεταρρυθμίσεις – Νέα πρόσκληση του ΠτΔ στα κόμματα
  • Αναγκαία τα διαβατήρια – Διατήρηση του προγράμματος ζήτησαν οι developers
  • Τέλος οι δασμοί – Προς συμφωνία Κίνα – ΗΠΑ για λήξη του εμπορικού πολέμου

Χαραυγή

 «Εντονότεροι οι ρυθμοί εμπλοκής της Κύπρου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνή στρατιωτικά προγράμματα. Τα προγράμματα μεταξύ άλλων έχουν σκοπό την ικανότητα ανταπόκρισης της ΕΕ σε εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις. Ο υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες στρατηγικές επιδιώξεις, έκανε αναφορά σε πέντε πυλώνες επίτευξης τους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε οκτάωρη στάση εργασίας κατήλθε χθες το προσωπικό στην ΑΗΚ, διαμαρτυρόμενο για την αδιαφορία που επιδεικνύει η διοίκηση του και η κυβέρνηση για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειώθηκε η φυγοστρατία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν
  • Τραγικό! Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες αιτήσεις δέχονται οι τράπεζες για το Εστία
  • Είμαστε στο 2019 και οι κανονισμοί για τους ΣΥΟΠ… αγνοούνται

Αλήθεια

 «Φωτιά οι χρεώσεις για να στραφούμε στο e-banking»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι χρεώσεις των τραπεζών στις υπηρεσίες που προσφέρουν. Παρά τις φωνές που ακούστηκαν προχθές στη βουλή, τόσο από βουλευτές, όσο και από οργανώσεις, οι τράπεζες προχωρούν με τους σχεδιασμούς τους. Δηλαδή να αυξήσουν τις χρεώσεις αυτές όχι για κέρδος αλλά για να αναγκάσουν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τα καταστήματα και τα παραδοσιακά ταμεία και να στραφούν στο ηλεκτρονικό banking.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στις 682 ανήλθαν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το σχέδιο Εστία από τις οποίες οι 230 είναι ολοκληρωμένες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η δυναμική της ανάπτυξης μετριάζεται στην Κύπρο – Κομισιόν
  • Έκκληση ΠτΔ προς κόμματα για προώθηση μεταρρυθμίσεων – Στήριξη στο επενδυτικό πρόγραμμα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟ E-BANKING – Προχωρούν οι τράπεζες, παρά τις αντιδράσεις προχθές στη βουλή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΟ 6 ΕΩΣ ΚΑΙ $12 ΔΙΣ. ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ – Αν η τιμή του μπρεντ στις διεθνείς αγορές κυμανθεί από 60 έως 80 δολάρια το 2022

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ «ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ» – Τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα έπονται βυθίζουν το σχέδιο πολιτογραφήσεων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΙΩΝΑΣ – ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ, ΑΛΛΑ ΣΙΩΠΗΣΑΝ