You are here

Τύπος: Τέλος στο ‘όλοι εξαίρετοι’

14/01/2022 06:22

Η χθεσινή έγκριση του νομοθετικού πακέτου για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας από την ολομέλεια της βουλής και η έκθεση προόδου της Moneyval για την Κύπρο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Τέλος στο ‘όλοι εξαίρετοι’»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή έγκριση του νομοθετικού πακέτου για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας από την ολομέλεια της βουλής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν θα αξιολογούνται πλέον «ως εξαίρετοι» σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης και η μοριοδότηση, με στόχο να επιλέγονται αντικειμενικά και αξιοκρατικά οι κατάλληλοι υποψήφιοι. Επίσης, καταργείται η αρχαιότητα ως σημαντικό προσόν για προαγωγή, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν τις δεξιότητες και τις ικανότητες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στην πρόσληψη περίπου 60 Τουρκοκυπρίων προχωρά όμιλος που δραστηριοποιείται στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας στις ελεύθερες περιοχές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητά περισσότερα λόγω μεγάλης ακρίβειας η ΕΚΥΣΥ
  • Η μπάλα στο ανώτατο για σύγκρουση εξουσιών
  • Ταμείο προνοίας για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ
  • Καθησυχάζουν για FSRU, αλλά…

Πολίτης

 «Μερική πρόοδος, έχουμε ακόμα δρόμο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκθεση προόδου της Moneyval για την Κύπρο. Η έκθεση καταγράφει μερική πρόοδο και με περιθώρια βελτίωσης σε ότι αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η Moneyval σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι αρχές έχουν λάβει διάφορα μέτρα για την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων της FATF, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης το Δεκέμβριο του 2021 μιας αξιολόγησης των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων μέσω εικονικών περιουσιακών στοιχείων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στο 1% διαμορφώθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΕΜΤΝ, ύψους €1 δισ. που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στις διεθνείς αγορές.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Νέες διαδικασίες στη δημόσια υπηρεσία

Χαραυγή

 «Πρόταση ΑΚΕΛ για αποκατάσταση και επέκταση της ΑΤΑ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκταση του θεσμού, ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Όπως υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, το κύμα αυξήσεων και η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες συρρικνώνουν καθημερινά το εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΚΥΣΥ καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ακρίβεια και τη στήριξη των συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Αλήθεια

 «Οι συντάξεις έχουν αυξηθεί από το 2018 μέχρι σήμερα κατά 6,8%»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η απάντηση του υπουργείου εργασίας στις επικρίσεις της ΕΚΥΣΥ για τις συντάξεις. Στην απάντηση του το υπουργείο λέει ότι με βάση τις υφιστάμενες νομοθετικές διατάξεις, οι συντάξεις έχουν αυξηθεί από το 2018 μέχρι σήμερα κατά 6,8% λόγω της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότερες άδειες οικοδομής εκδόθηκαν τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με το συνολικό εμβαδόν να αυξάνεται κατά 3,1%, αλλά η συνολική αξία να μειώνεται κατά 8,2%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πάμε καλά με το ξέπλυμα, αλλά…
  • Και ηλεκτρονικά θα γίνεται η εξάλειψη υποθήκης
  • Ομόλογο με άντληση €1 δισ.
  • Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟ “TEST TO STAY” ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ – Έκαναν πίσω υπουργεία υγείας και παιδείας μετά τις απειλές των εκπαιδευτικών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ TEST TO STAY ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Σε ετοιμότητα το υπ. υγείας και για rapid test από τις 7 το πρωί

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ «ΟΛΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ»– Μετά από συζητήσεις πολλών χρόνων, ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΑΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΒΟΛΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ…. – Προσφυγή εναντίον της κοινής τροπολογίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων πλην του ΔΗΣΥ